Oppilaat päättivät kalusteista osallistuvan budjetoinnin avulla

Uutinen

Jokiniemen ja Kilterin koulujen peruskorjausten yhteydessä valittiin monitoimitiloihin kalusteita ja pelejä.

raheja, sohvia, pöytä ja tuoleja

Esimerkkikalusteita Havukosken koululta

Jokiniemen ja Kilterin kouluissa toteutettiin maalis-huhtikuussa osallistuvan budjetoinnin äänestykset. Peruskorjauksessa olevista kouluista etsittiin yhteistyössä rehtorin ja arkkitehtitoimiston kanssa tilat, joiden kalustamiseen vaikuttaminen olisi oppilaille mielekästä. Jokiniemessä kohteeksi valikoitui ns. Valkoisen talon monitoimitila, Kilterissä koulun sisäänkäynnin läheisyydessä oleva lämpiö. Molemmat on tarkoitettu muun muassa välituntioleskeluun ja kerhojen kokoontumisiin.  

Valmistelussa määritettiin tilojen kalustamiseen budjetti, joka on osa koko korjaushankkeen irtaimistorahasta. Kaluste- ja pelivaihtoehdot hintoineen tuotiin luokkiin äänestykseen OsallistuvaVantaa.fi -sivuston avulla. Jokainen oppilas sai valita mieluisia kalusteita ja välituntipelejä budjettiin mahtuvan määrän. Pienempien kanssa teemasta keskusteltiin ja äänestettiin ryhmänä. Kalusteiden ja välituntipelien lisäksi sai valita mieluisimmat värit. 

Aktiivituolit, sohvat ja rahit suosittuja

Kilterin äänestyksessä erilaiset aktiivituolit ja sohvat olivat suosituimpia, Jokiniemessä myös nojatuoli ja rahit. Välituntipeleiksi valikoituivat ilmakiekko ja pingis. Harmaan ja sinisen sävyt sekä musta olivat suosituimpia värejä. Äänestyksen pohjalta sisustusarkkitehti laati suunnitelman tilan kalustamiseksi. - Huomioin äänestyksen suosikit, mutta lisäsin muutamia vähemmän suosittuja, jotta esim. korkeille pöydille olisi oikean korkuiset tuolit, Kilterin kalustuksesta vastaava Katja Katajaniemi Arkkitehtitoimisto Latvavaarasta kommentoi. Äänestystuloksia huomioidaan mahdollisuuksien mukaan myös muiden tilojen kalustamisessa. 

Palaute prosessista on ollut hyvää. Yli 70 % osallistuneista oli tyytyväisiä osallistumismahdollisuuteen. - Tällaiset toiminnot, joilla oppilaat pääsevät aidosti vaikuttamaan koulun kalustamiseen ja siihen mitä välituntisin voi tehdä, ovat todella tervetulleita, Kilterin rehtori Maiju Rissanen toteaa. - Näin saadaan lisättyä viihtyvyyttä ja oppilaiden osallisuutta omaan kouluunsa.  

Valitut kalusteet tilataan syksyllä. Äänestyksen tuloksista päästään molemmilla kouluilla nauttimaan vuoden 2023 alussa. Toimintamallia on tarkoitus laajentaa. 

Vantaan kaupunki on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -työssä. Tavoitteena on jokaisen lapsen ja nuoren hyvä elämä. Lue lisää nettisivuiltamme

Lisätietoja

Sanna Iranta

osallisuusasiantuntija
050 312 43 76 sanna.iranta@vantaa.fi