Pyöräilyviikon 5.–14.5. teemana autoton arki

Uutinen

Asiasanat

Liikenne

Pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikko avaa yleisölle 5.–14.5.2023, miten autotonta arkea eletään. Viikon aikana järjestetään useita tapahtumia ympäri pääkaupunkiseutua.

Kaupunkipyöriä Tikkurilassa

Maksuttomiin matalan kynnyksen tapahtumiin ovat tervetulleita kaikenikäiset ja -tasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Osallistuaksesi et tarvitse omaa pyörää, vaan mukaan pääset vaikka kaupunkipyörällä. Ohjelmaa on tarjolla myös virtuaalisesti verkossa.

Vantaalla ohjelmaa on perjantaina 12.5., kun Tikkurilan Maalitorilla tarjoillaan aamupalaa pyöräilijöille klo 7–9. Aamupalatapahtuman lomassa klo 8 julkistetaan myös Vuoden vantaalainen pyöräilijä! 

Lisäksi viikon aikana kokeillaan autoja korvaavia sähköavusteisia kuormapyöriä, joita voi hankkia myös oman taloyhtiöön yhteiskäyttöön. Pyöräpysäköintisuunnistuksessa tutustutaan erityyppisiin varkauksia vähentäviin laadukkaisiin pyöräpysäköintiratkaisuihin, jotka sopivat niin taloyhtiöihin, julkisille paikoille kuin marketteihin. Pyöräilyn ilo tempaa mukaansa koko perheen pyöräparaatissa, työmatkapyöräilijöiden aamupaloilla ja yhteisretkillä, joissa suunnitellaan kesän tulevia pyöräreissuja.

Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Vantaan, Helsingin ja Espoon kaupunkien, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ja Helsingin seudun liikenteen sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset.

Tutustu pyöräilyviikon ohjelmaan Hepon sivuilla.

Moni Pyöräilyviikon tapahtumista liittyy tänä vuonna laadukkaaseen pyöräpysäköintiin, koska tutkimusten mukaan ihmisten halukkuutta liikkua pyörällä voidaan lisätä panostamalla pyöräpysäköinnin turvallisuuteen. Helsingin kaupungin pyöräilybarometrin mukaan 66 prosenttia Helsingin asukkaista lisäisi pyörällä liikkumistaan, jos pyörien pysäköintipaikat ja -alueet olisivat nykyistä paremmin turvattuja ilkivallalta ja varastamiselta. Esimerkiksi laadukkaat pysäköintimahdollisuudet asemien yhteydessä mahdollistavat pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön samalla matkalla. Vastaavasti pyöräpysäköinnin heikot lenkit vaikuttavat väistämättä pyöräilyn houkuttelevuuteen.

- Suuri osa myydyistä pyöristä on tällä hetkellä sähköavusteisia ja moni miettii, mikä on omalle pyörälle turvallinen ja käytännöllinen säilytyspaikka sekä kotona että esimerkiksi työpaikalla. Monessa taloyhtiössä on herätty siihen, että perinteinen pyörävarasto ei enää palvele nykyistä arkea, jossa pyöräillään jopa ympäri vuoden ja monen tyyppisillä ja kokoisilla menopeleillä, kertoo Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

Niin pääkaupunkiseudun kaupunkien kuin Pyöräilyviikko-tapahtumankin tavoitteena on kannustaa ihmisiä pyöräilemään ja lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla.

Kaikissa Pyöräilyviikon -tapahtumissa voi osallistua Helsingin seudun pyöräilijöiden jäsenhankintakampanjaan, jossa 22.9.2023 mennessä jäseneksi liittyvien kesken arvotaan kaksi Helkaman sähköavusteista polkupyörää (arvo jopa 3 299 €). Arvonta järjestetään 27.9.2023.

Avainsanat

TapahtumatPyöräily