Sisäilma-asioissa tarvitaan eri ammattilaisten yhteistyötä – Vantaa emännöi Sisäilmapajaa Flamingossa

Uutinen

Asiasanat

Aviapoliksen suuralueRakentaminenToimitilat

- Sisäilmasta on syytä keskustella avoimesti ja etsiä ratkaisuja rohkeasti. Vanhat ongelmat voidaan korjata ja uudet virheet voidaan välttää yhteisellä keskustelulla, toteaa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen Sisäilmapaja13:n avauspäivänä.

Sisäilmapaja13_yleiskuva

Sisäilmapaja on tapahtuma, jonka valtakunnallinen, puolueeton Sisäilmayhdistys järjestää vuosittain eri puolilla Suomea. Tämän vuoden paja - järjestyksessään kolmastoista – järjestetään Vantaan Flamingossa yhdessä Vantaan kaupungin kanssa keskiviikkona ja torstaina 23. – 24.11.2022.

Seminaari kokoaa alan asiantuntijat kuulemaan ajankohtaista tietoa, vaihtamaan parhaita käytäntöjä ja verkostoitumaan. Mukana on satoja osanottajia erityisesti kunnista. Sisäilmapaja13:ssa on teemana Strategiasta käytäntöön.

Vantaalla käytäntöjä parannettu

Sisäilmapajan teeman mukaisesti Vantaan edustajat kertovat, miten sisäilma nousi ensin kaupungin strategiaan valtuustokaudelle 2017–2021 ja sen myötä käytännöt paranivat.

Sisäilmatilanteen kohentaminen vaatii eri ammattialojen yhteistyötä. Henkilöstöä lisättiin sisäilmaselvityksiin ja tiedotukseen. Vuosittaisiin sisäilmakorjauksiin varattiin lisää rahaa. Resurssien lisäys loi mahdollisuuden menetelmätapojen kehittämiselle ja kokonaisvaltaisesti laadukkaammalle toiminnalle.

- Erityisen ylpeitä olemme siitä, että meillä on Vantaalla Suomen ainoa sisäilmakouluterveydenhoitaja. Hän tekee yhteistyötä perheiden, rehtorien ja kouluterveydenhoitajien kanssa ja vastaa tuen tarpeeseen, jota oireilevat oppilaat perheineen tarvitsevat.

- Tämän soisimme jatkuvan myös hyvinvointialuemuutoksen jälkeen. Yhteydenottoja on ollut ja niitä tulee edelleen, ja olemme onnistuneet siinä, että perheet ja oppilaat ovat kokeneet saaneensa apua sisäilma-asioissa, Ritva Viljanen toteaa

Huoltajien tekemien ilmoitusten määrä on laskenut ja laskee jatkuvasti. Viime kevätlukukaudella ilmoituksia kouluilta tuli kaikkiaan parikymmentä, kun kouluja on Vantaalla 50.

Vuodesta 2018 Vantaan sisäilma-asiantuntijat ovat selvittäneet yli 180 toimitilan sisäilmaa. Työtilojen käyttäjille on tehty yli 650 tiedotetta. Niiden avulla on pystytty kertomaan, miten rakennusten sisäilmatilannetta hoidetaan, ja samalla hälventämään henkilöstön ja vanhempien huolta sisäilmasta.

Avainsanat

Sisäilma