Suljetun päiväkodin tai koulun ilmanvaihtoa käytetään kesällä kerran vuorokaudessa

Uutinen

Asiasanat

Toimitilat

Vantaan kaupunki siirtää koulujen ja päiväkotien ilmanvaihdon eri asetuksille, kun tiloja ei käytetä kesällä. Käytännössä koulujen ilmanvaihto on suurimman osan vuorokaudesta pois päältä 4.7. - 31.7.2022. Päiväkodeissa ilmanvaihto on vastaavilla asetuksilla päiväkodin sulkuajan.

Kuva ilmanvaihtokanavasta.

Jos rakennusta ei käytetä kesällä, ilmanvaihto on päällä vain kerran vuorokaudessa.

Jos tiloissa on heinäkuussa laajempaa käyttöä, tästä on ilmoitettava etukäteen.

Kyseisillä käytön ulkopuolisen ajan asetuksilla ilmanvaihtokoneita käytetään tunnin ajan vuorokaudessa kaikkina viikonpäivinä. Ilmanvaihtoa käytetään silloin tilojen normaalia päiväkäyttöä vastaavalla teholla. Tämä ilmanvaihdon jaksottainen käyttötapa täyttää myös vaatimuksen julkisille palvelurakennuksille esitetystä minimi-ilmanvaihdosta.  Muun ajan ilmanvaihto on pois päältä.

Ilmanvaihto on erittäin suuri kustannuserä. Ilmanvaihto pidetään näillä asetuksilla, vaikka tiloissa työskentelisikin sulkuaikana muutamia ihmisiä. Jos rakennuksessa on tehtävä töitä, tilannetta pystyy helpottamaan ikkunatuuletuksella ja ovien pitämisellä auki käytäville sekä eri huoneissa työskentelemällä. Esimerkiksi kansliatilojen yksilöllisiin ratkaisuihin ei yleensä ole mahdollisuuksia, koska ilmanvaihtolaitteisto palvelee laajaa aluetta. Koska kyseessä ovat erittäin suuret kiinteistöt, tällä keinolla saadaan kymmenien tuhansien eurojen säästöt ilmanvaihtokuluissa.

Poikkeuksena ovat rakennukset, joiden ilmanvaihtoa käytetään sisäilmahaittojen vuoksi ympäri vuorokauden. Näissä rakennuksissa ilmanvaihtoa ei muuteta sulkuajaksi.

Jos tiloissa on heinäkuussa laajempaa käyttöä esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa, ilmanvaihto pidetään normaalikäytöllä käytön ajan. Tarkoitus on, että ilmanvaihto on aina päällä, kun tiloissa on käyttöä. Tästä on kuitenkin ilmoitettava etukäteen mahdollisimman pian osoitteeseen pertti.jappinen@vantaa.fi

Vakinaisten tilojen käyttäjien on huolehdittava, että tilojen käyttöajat ovat ilmanvaihdon ohjauksen tiedossa Timmi-tilavarausjärjestelmän kautta.

Kiitos ymmärryksestä: kun yhdessä säästetään kustannuksista, käyttövaroja saadaan kohdennettua tärkeimpiin tarpeisiin.

Avainsanat

SisäilmaKoulutPäiväkodit