Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa -näyttely tarkastelee ja haastaa käsityksiä turvallisuudesta

Uutinen

Asiasanat

TurvallisuusKulttuuriAsukkaat

Vantaan taidemuseo Artsin syksyn ensimmäisessä näyttelyssä pureudutaan turvallisuuteen niin julkisissa ja yksityisissä tiloissa kuin maailmanpolitiikassa.

Stillkuva videoteoksesta.

Bringing a Poem to a Gunfight (2021). Stillkuva videoteoksesta. Kuva: Shubhangi Singh.

Näyttely jatkaa Artsin yhteiskunnallisten näyttelyiden sarjaa ja on toteutettu yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelman kanssa. Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa -näyttely on esillä 24.10.2021 asti.

Näyttelyn taiteilijoita ovat Panos Balomenos, Forensic Architecture, Elis Hannikainen & Vappu Jalonen, Flo Kasearu, Kristina Norman, Sepideh Rahaa, Annika Rauhala, Shubhangi Singh ja Hito Steyerl.

Turvallisuus on yksi ihmisen perustarpeista, mutta miten turvaa luodaan ja ylläpidetään? Ketä suojellaan ja miltä tai keneltä? Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa -näyttely pureutuu turvallisuuden moniulotteiseen todellisuuteen. Teokset tarkastelevat turvallisuutta ja sen politiikkaa yhteiskunnassa, sen julkisissa ja yksityisissä tiloissa. Tarkastelun alla ovat myös museoiden näyttelytilat. Näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden erilaiset lähestymistavat haastavat ja uudelleenarvioivat turvan ja turvallisuuden tarpeita ja edellytyksiä.

Yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja taloudelliset rakenteet voivat osaltaan mahdollistaa yksilöiden, ja usein syrjittyjen vähemmistöjen kokeman väkivallan, niin julkisessa tilassa kuin kodeissa. Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa tuo esiin taiteellisen työn merkityksen tämän aiheen käsittelyssä. Taiteen avulla meidän on mahdollista tarkastella ja haastaa turvallisuuteen liittyviä rakenteellisia vääristymiä oikeusjärjestelmässä ja arkisessa kulttuurissa.

Turvallisuuden tunne ja väkivallan uhka ovat henkilökohtaisia, paikallisia ja kehollisia kokemuksia, mutta niiden taustalla on olosuhteita, joiden välillä on yhtäläisyyksiä ja yhteyksiä maantieteellisten ja kulttuuristen paikkojen välillä. Näyttely tuo esille näitä kytköksiä. Teosten välille muodostuu narratiiveja, joissa näyttelyn teemoja voi tarkastella Myyrmäestä Mumbaihin, Pietarista Kiovaan ja Kurdistanista Ateenaan.

Museo instituutiona on osa kansainvälisiä yhteyksiä ja valtarakenteita. Turvallisuusajattelu museoissa liitetään yleensä taide-esineiden ja kokoelmien turvallisuuteen sekä museorakennuksen suojeluun. Kysymme voiko museo tarjota turvaa ja suojaa erilaisille yhteisöille ja yksilöille, jotka vierailevat siellä. Kuka kokee museon ja sen valtarakenteet turvalliseksi?

Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa -näyttelyn ovat kuratoineet Frame Contemporary Art Finlandin ohjelmapäällikkö Jussi Koitela ja Vantaan taidemuseo Artsin näyttelyamanuenssi Christine Langinauer.

Taidemuseo Artsi

Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa 9.9.–24.10.2021

Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa

Aukioloajat: ti, ke, pe klo 11–18, to klo 13–20, la–su klo 11–16. Ma suljettu.

Vantaan taidemuseo Artsissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Vapaa pääsy.

Poikkeukset aukioloajoissa: Suljettu juhlapyhinä. Tarkista poikkeukset aukioloajoissa Artsin nettisivuilta tai Artsin Facebook-sivuilta.

Avainsanat

MuseotNäyttelytTaide