Vantaan kaupunginmuseon Lähiö-podcast kysyy onko Vantaa maineensa veroinen

Uutinen
Lähiö-podcastin juontajat Siiriliina Kantola ja Niilo Helminen.

Kuva: Jyri Huhtala

Vantaan kaupunginmuseon tuottama Lähiö-podcast on suunnattu nuorille aikuisille, ja siinä keskustellaan tunnettujen vantaalaisten kanssa paikallisidentiteetistä sekä jaksokohtaisista teemoista.

Podcastin kahdeksan jaksoa julkaistaan perjantaisin huhti-toukokuussa Spotifyssa, Apple Podcastissa sekä osoitteessa lähiöpodcast.fi.

Lähiö-podcastin juontajat Siiriliina ”Sikke” Kantola ja Niilo Helminen ovat nuoria media-alan opiskelijoita. Siken juuret ovat Lahdessa ja Niilon Myyrmäessä, joten yhdessä he tarkastelevat Vantaan elämää läheltä ja kaukaa.

–Podcast on avannut Vantaata ja sen lähiöitä asukkaineen ja ilmiöineen hyvin meille tekijöinä. Nämä samat asiat välittyvät podcastista myös kuulijoille, Helminen uskoo.

Siken ja Niilon jututettavana podcastissa vierailevat stand up -koomikko Ali Jahangiri, tubettajakaksikko Molybros, toimittajat Jenni Pääskysaari ja Ina Mikkola, näyttelijä Chike Ohanwe sekä taiteilija Jesse Pasanen.

–Me päästään kuulemaan eri Vantaan lähiöissä kasvaneiden tarinoita ja jutellaan esimerkiksi siitä, miten just se lähiö on vaikuttanut haastateltavan nuoruuteen ja nykypäivään. Etenkin Ali Jahangirin ja Molybrosin Iban ja Keinaan puheista kuului se, miten Vantaa on suuresti osana heidän identiteettiä, Kantola kertoo.

Ääneen pääsevät myös Vuoden vantaalainen 2020 eli Vaskivuoren lukion kamarikuoro, nuoret vantaalaiset päättäjät sekä Vantaan nuorisotyöntekijät.

Miksi museo tuottaa podcastia?

Perinteisesti museoissa on nauhoitettu haastatteluja, jotka on tallennettu arkistoon. Aineistoja on saatettu käyttää vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä. Vantaan kaupunginmuseo halusi kuitenkin kokeilla uudenlaista tapaa tallentaa tätä päivää: podcastissa äänitysten sisältö jaetaan heti kaikkien kuultavaksi. Idea sai Museoviraston innovatiivisiin hankkeisiin suunnatun avustuksen.

Lähiöpodcast.fi