Vapaalan päiväkodissa on huomioitu pienten ja isompienkin käyttäjien toiveet

Uutinen

Elokuussa 2022 avattu päiväkoti kohosi Vapaalan koulun naapuriin parissa kuukaudessa. Moduuleista rakennettu päiväkoti on 140 lapsen varhaiskasvatuspaikka.

Vapaalan päiväkodin lapset leikkivät.

Jumppasali on lasten suosikkitila Vapaalan päiväkodissa.

Suupielet kääntyvät hymyyn, kun Vapaalan päiväkodin jumppasalin ovi aukeaa. On vuorossa päivän paras hetki: jumppahetki.

– Jumppasali on lasten suosikki, päiväkodinjohtajat Karita Lehti ja Päivi Koivisto kertovat kuin yhdestä suusta. 

– Tekisi mieli päästä jumppaamaan sinne itsekin, Karita Lehti nauraa. 

Eikä ihme. Valoisan tilan lattia on pienille jaloille miellyttävää kokolattiamattoa ja tilassa on ihan oikea näyttämö päiväkodin monenlaisia esityksiä varten. 

– Sellaista me ei osattu edes odottaa, päiväkodinjohtaja Päivi Koivisto sanoo.

Yhdistettävissä nukkareissa on rauhallista

Elokuussa 2022 avattu päiväkoti kohosi Vapaalan koulun naapuriin parissa kuukaudessa. Moduuleista rakennettu päiväkoti on 140 lapsen varhaiskasvatuspaikka. Vantaan kaupunki on kohteessa vuokralla. 

Rakennus on energiatehokas ja edullinen verrattuna perinteiseen paikalleen rakennettuun päiväkotiin. Ja laadukas. Tilojen suunnittelussa on huomioitu käyttäjien – eli lasten ja aikuisten – toiveet. Yksi helmistä on yhdistettävät “nukkarit” eli lepohuoneet. Ne sijaitsevat eri puolilla taloa vierekkäin niin, että lepotilat saa avattua paljeovella kahden lapsiryhmän yhteiseksi isoksi tilaksi.

– Nukkarissa on rauhallista. Päivälevon valvominen on helpompaa, kun valvottavia tiloja on vähemmän. Tilan saa tarvittaessa jaettua paljeovella, päiväkodinjohtaja Karita Lehti kertoo.

– Paljeovi lisättiin nukkareiden suunnitelmiin meidän toiveestamme, päiväkodinjohtaja Päivi Koivisto kertoo tyytyväisenä.

Leikille on entistä enemmän aikaa

Toinen Vapaalan päiväkodin erikoisuuksista on ruokasali. Sinne päiväkodin lapset kokoontuvat aamupalalle, lounaalle ja välipalalle kaikkein pienimpiä lapsia lukuun ottamatta. Ruokasali vapauttaa tilaa ja aikaa leikkeihin, päiväkodinjohtajat Karita Lehti ja Päivi Koivisto kertovat. 

– Aluksi tuntui, että lapsia on koko ajan käytävällä ja portaissa matkalla ruokasaliin tai sieltä pois, mutta nopeasti lapset oppivat siirtymään leikeistä syömään. Ja mikä parasta: leikit ja askartelut voi jättää kesken ja jatkaa niitä ruokailun jälkeen, kun leikit ja ruokailu tapahtuvat eri tiloissa. Lapset saavat leikkiä pidempään ja oppivat myös pitkäkestoisempaan leikkimiseen, Karita Lehti kertoo. 

Perheiden ja päiväkodin työntekijöiden mieleen ovat myös eteiset, joita päiväkodissa on peräti viisi. Vapaalan päiväkodissa on kymmenen kahden kasvattajan ryhmää, jotka muodostavat viisi kotialuetta. Jokaisella kotialueella on oma sisäänkäyntinsä ja kuraeteisensä.

– Naulakkotilaa on ihanasti. Saappaat ja vaatteet eivät mene sekaisin niin helposti, päiväkodinjohtaja Karita Lehti kiittelee.

Metsäpihalla retkeilevät kaikkein pienimmätkin

Vapaalan päiväkodin kolmas helmi löytyy ulkoa: metsäpiha, jolla kaikkein pienimmätkin lapset voivat tehdä metsäretkiä. 

– Pienimmät lapset ovat vielä todella pieniä, eikä heidän kanssaan voi lähteä pidemmille metsäretkille. Mutta tällä meidän metsäpihalla he voivat leikkiä metsäleikkejä ihan tässä lähimetsässä turvallisesti aidatulla alueella, päiväkodinjohtaja Päivi Koivisto iloitsee. 

Luonnonläheisyys näkyy päiväkodissa myös sisällä. Lapsiryhmät on nimetty yrttien mukaan. Mintut, Persiljat, Meiramit, Tillit, Timjamit, Rosmariinit, Basilikat, Salviat, Lipstikat ja Laventelit kasvavat hyvissä olosuhteissa Vapaalassa. 

Avainsanat

LapsetPäiväkoditLapsiystävällisyysVapaala