Vuoden 2022 Cygnaeus-palkinto Ruusuvuoren koululle!

Uutinen

Asiasanat

KoulutusAsukkaatLapsiperheetOppilaat

Opetushallitus myönsi tänä vuonna Cygnaeus-palkinnon Ruusuvuoren koulun Korso valittaa -toiminnalle. Palkinto jaettiin juhlallisessa tilaisuudessa 19.12.2022.

Juhlaväkeä lavalla palkinnon ja kukkien kanssa.

Korso valittaa –toiminnassa mukana olevat nuoret pitelevät palkintomitalia ja kunniakirjaa. Opettaja Sannilla on sylissään kukkien sijasta saatu tuija, joka istutetaan koulun pihalle.

Tänä vuonna Cygnaeus-palkinto jaettiin “oppimis- ja harrastusympäristölle, joka on ansiokkaasti edistänyt yhteisöllisyyttä ja vähentänyt yksinäisyyttä huomioimalla, kuulemalla ja kohtaamalla yhteisön jäseniä arvostavasti". 

Ruusuvuoren koulun Korso valittaa –toiminta ansaitsi kilpailun voiton. Korso valittaa -toiminta tähtää maailmanparannukseen erilaisilla projekteilla, kuten kestokuukautissiteiden ompelemisella ugandalaisille tytöille, tai ihan vain oman koulun suihkutilojen viihtyvyyttä ja toimivuutta parantamalla. Yksi viimeisimmistä merkittävistä teoista oli, kun Helsingin seudun liikenne (HSL) aikoi tehdä koululaisryhmien matkoista maksullisia. Korso valittaa -ryhmä vastusti tätä ja maksuttomuus säilyi, ryhmä sai jopa vastauksen HSL:n hallitukselta. Toimintaan pääsevät mukaan kaikki halukkaat oppilaat.

- Toiminnassa parasta on saada auttaa ja edistää asioita. Nuoria kuullaan aidosti ja teoilla on oikeasti vaikutusta. Kivaa on myös pieni porukka, jossa kaikki tuntevat toisensa, toiminnassa mukana olevat yhdeksäsluokkalaiset Sofia Korhonen, Evelina Hannila ja Pihla Viuha kertoivat. 

Presidentit onnittelivat vaikuttavan palkinnon voitosta 

Cygnaeus-palkinto on kunniakirja ja Essi Renvallin suunnittelema mitali. Palkinto luovutettiin juhlallisessa tilaisuudessa Ruusuvuoren koululla maanantaina 19.12. Tilaisuus striimattiin ja linkki lähetetään koulun oppilaiden koteihin. 

Juhlatilaisuuden alussa Opetushallituksen edustaja Jarkko Niiranen tervehti juhlaväkeä etäyhteyden välityksellä. Kuntaliiton Maria Salenius ojensi palkinnon. Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna Nuorisotutkimusseuran Sofia Laine ja psykoterapeutti Ville Merinen. 

Juhlassa kuultiin kiitospuheiden lisäksi Scorpions-yhtyeen kappale Wind Of Change Ruusuvuoren koulun bändi Papu & the Boysin tulkitsemana. Kappale sopi erinomaisesti voitetun palkinnon luonteeseen! 

Paikalla oli myös Vantaan kaupunginvaltuutettu Eve Rämö, jolle Korso valittaa -ryhmä on tuttu: hän on ollut mukana neuvomassa ryhmää vaikuttamiseen liittyvissä asioissa. Ruusuvuoren koulua ovat onnitelleet voitosta myös presidentti Tarja Halonen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön presidentinkanslia!  

Miltä voitto tuntui? 

- Ihan mahtavalta! Varsinkin, kun neljän parhaan joukossa olleet ideat olivat aikuisten keksimiä, niin tajuttiin että ollaan oikeasti tosi hyviä, kun ollaan aikuisten seassa kilpailemassa voitosta, Sofia, Evelina ja Pihla iloitsivat. 

Voitto oli hieno tunnustus myös toiminnasta vastaavalle opettajalle, Sanni Virtaselle

- En arvannut, että voisimme voittaa, tämä oli iso yllätys kaikille, Sanni riemuitsi. 

Jyväskylän kuntakoulutusyhtymä Gradia sai tänä vuonna kunniamaininnan kilpailussa. Kilpailun muut finalistit olivat: 

  • Tampereen ammattikorkeakoulun Eläytyen osalliseksi -hanke 

  • Savon ammattiopiston työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus erityistä tukea saaville opiskelijoille

Kouluhallitus perusti Cygnaeus-palkinnon vuonna 1981 kunnioittamaan Suomen oppivelvollisuuskoulun isän Uno Cygnaeuksen (1810–1888) muistoa. Kouluhallitus lakkautettiin vuonna 1991 ja sen tilalle perustettu Opetushallitus on myös jakanut palkinnon lähes vuosittain. 

Lue lisää 

Korso valittaa