Kaivokselan päiväkodissa kerätään tietoa sisäilman olosuhteista Tiedote 29.3.2023

Asiasanat

Myyrmäen suuralueToimitilat

Olosuhdemittauksia tehdään päiväkodin alkuperäisellä osalla, Tuvassa. Tiloihin asennettavat mittausanturit keräävät tietoa sisäilman olosuhteista, kuten lämpötilasta, hiilidioksidipitoisuudesta sekä rakennuksen paine-erosta.

Työntekijät, lasten vanhemmat ja muut tilojen käyttäjät pääsevät seuraamaan kerättyä mittaustietoa ja antamaan palautetta vaivattomasti QR-koodin avulla. Järjestelmä asennetaan käyttökuntoon 6.4.2023. Asennuksesta voi aiheutua lyhytkestoinen korkeintaan 15 min/tila häiriö tilojen käyttäjille. 

Seuranta on osa Vantaan kaupungin ennakoivaa sisäilmatoimintaa ja tavoitteena onkin tunnistaa häiriötilanteita, ennen kuin niistä muodostuu ongelmia. Järjestelmää on tarkoitus käyttää noin vuoden ajan. Tiloihin asennetaan seinälle QR-koodeja, joita skannaamalla olosuhdetiedon saanti ja palautteenanto on helppoa eikä omaan puhelimeen tarvitse asentaa mitään. QR-koodi vie suoraan palautteenantosivulle, eikä järjestelmä yksilöi palautteen antajaa tai puhelinnumeroa. Järjestelmän kautta voi esimerkiksi katsoa tilan lämpötilan ja tarvittaessa antaa palautetta vaikkapa liiallisesta kuumuudesta tai poikkeavista hajuista. Sisäolosuhdeseuranta ei millään tavoin haittaa tilojen normaalia toimintaa. Päiväkodille tiedotetaan mittausten tuloksista viimeistään mittausjakson lopulla. Tekoälyä hyödyntävän seurantajärjestelmän tuottaa Vantaan kumppaniyritys 720 Degrees. 

Tässä videossa kuvataan lyhyesti järjestelmän käyttöä: https://bit.ly/3AiRvXN

Päiväkodin rakenteiden kuntoa tutkitaan

Kaivokselan päiväkodin rakenteiden kuntoa selvitetään rakenne- ja kosteusteknisillä tutkimuksilla. Tutkimukset tehdään 4.3.–5.4. välisenä aikana ja ne koskevat vain päiväkodin alkuperäistä osaa, Tupaa. Tutkimukset koostuvat muun muassa rakenteiden kosteusmittauksista, materiaalinäytteiden keräämisestä ja rakenteiden ilmatiiveyden tarkasteluista. Ilmanvaihtoa tutkitaan mahdollisesti sisäilmaa heikentävien tekijöiden osalta. Tutkimukset tekee Vantaan kaupungin puitesopimuskumppani AFRY Buildings Finland Oy. 

Päiväkodin rakenteiden kuntoa ei ole aikaisemmin selvitetty näin kattavasti ja nyt tehtävät tutkimukset antavatkin arvokasta tietoa rakennuksen kunnosta ja tulevaisuuden ylläpitotarpeista. Tutkimustuloksista tiedotetaan erillisellä tiedotteella tutkimustulosten käsittelyn jälkeen. Tutkimuksista voi aiheutua hetkellistä haittaa tilojen käytölle, pahoittelemme siitä.

Mahdolliset haitat ja oireilu

On tavanomaista, että sisäympäristön tekijät aiheuttavat päiväkodeissa yleisiä haittoja, kuten epämiellyttävää hajua, vetoa tai tunkkaista ilmaa. Näistä on syytä kertoa huoltoon, jotta tilannetta saadaan korjattua. 

Jos huoltaja epäilee lapsella esiintyvien oireiden liittyvän sisäilmaan, asia on syytä ottaa puheeksi terveydenhoidossa lääkärin kanssa. Henkilöstön oireilusta on syytä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon hoitopolun varmistamiseksi. Epäilystä on syytä ilmoittaa myös päiväkodinjohtajalle ajantasaisen kokonaiskuvan vuoksi. 

Sisäilmaan liitettyä oireilua voi olla mm. päiväkodissa oloaikaan ajoittuva silmien punoitus, nenän ja hengitysteiden ärsytysoireet, ihoreaktiot, joskus päänsärky ja yleinen väsymys tai lämpöily. Oireet voivat olla epämääräisiä, mutta helpottuvat usein tiloista poistuttaessa. Oireiluun suhtaudutaan aina vakavasti. 

Tarkemmat ohjeet sisäilmaoireita epäileville henkilöille Vantaan verkkosivuilla: https://www.vantaa.fi/node/4239

Päiväkotien aiemmat tiedotteet löytyvät Vantaan verkkosivuilta: https://www.vantaa.fi/node/5261

Lisätietoa       

sisailma@vantaa.fi.         

Avainsanat

Sisäilma