Jos oppilas oireilee koulussa

Asiasanat

ToimitilatTurvallisuusAsukkaat

Vantaan kaupunki pyrkii parantamaan koulujen sisäilmaa ja suhtautuu sisäilmaoireiluun aina vakavasti. Koulun hyvä sisäilma on tärkeää perheille, työntekijöille ja koko Vantaan kaupungille.

Piirroksessa perhe, koulu ja terveydenhoitaja tukevat sisäilmasta oireilevaa oppilasta

Perhe, koulu ja terveydenhuolto etsivät yhdessä ratkaisua sisäilmasta oireilevalle oppilaalle.

Koululaisten ja opiskelijoiden sisäilmahuoliin etsitään yhdessä ratkaisuja osana oppilashuoltoa. Vantaalla toimii myös erityisesti sisäilma-asioihin perehtynyt kouluterveydenhoitaja, jonka puoleen on hyvä kääntyä, jos sisäilma-asiat huolettavat oppilasta tai huoltajaa.

Puutteita sisäilmassa?

Jos huomaa puutteita koulun sisäilmassa, siitä pitää kertoa viivyttelemättä rehtorille tai vartijalle. Hyvin usein asian pystyy korjaamaan huoltotoimilla. Jos haitta jatkuu huollon toimista huolimatta ja kiinteistössä herää huoli sisäilmasta, sisäilma-asiantuntijat ryhtyvät selvittämään asiaa laajemmin suunnitelmallisen toimintamallin mukaan. 

Oireilua?

Epäiletkö, että oppilaan oireet voivat johtua koulun sisäilmasta? Kerro asiasta kouluterveydenhoitajalle ja rehtorille viivyttelemättä. Silloin sekä oppilaan hoitopolku että koulun sisäilmatilanteen selvittely pääsevät alkuun. Ota yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai Wilman kautta. Oireilusta on tarkempaa tietoa sivulla Oireet ja hoitopolku terveydenhuollossa.

Yhteyttä voi ottaa joko oman koulun kouluterveydenhoitajaan tai sisäilma-asioita hoitavaan kouluterveydenhoitaja Katriina Baptistaan, katriina.baptista@vakehyva.fi (1.1.2023 alkaen).

Kouluterveydenhoidon ja rehtorin yhteystiedot löytyvät koulun verkkosivuilta.

Oman koulun toimenpiteet auttavat lähes aina

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on mukana kartoittamassa tilannetta ja tarvittaessa suunnittelemassa yksittäisen oppilaan kouluarkeen liittyviä käytännön järjestelyjä. Oman koulun järjestelyt auttavat lähes aina: Vantaalla koulua vaihtaa sisäilman vuoksi muutama oppilas vuodessa, ja viimesijaiseen sisäympäristöpaviljonkiin ei ole joutunut siirtymään vielä kukaan. Vantaalla on perusopetuksessa noin 24 000 oppilasta, joten tämä tilanne on kaikkien yhteinen onnistuminen.

 

Katso kouluterveydenhuollon video Jos sisäilmaoireilu huolettaa (2.00 min)

Katso video Tuemme yhdessä sisäilmasta oireilevaa oppilasta (1.26 min)

Katso video Vantaan kaupungin sisäilmatutkimukset (2.10 min)

Sisäympäristöpaviljonki (1.54 min)

Avainsanat

SisäilmaKouluterveydenhuoltoOppilashuolto