Koulujen yhteinen väistötila rakennetaan Havukoskelle Kytöpuiston koulun pihalle / 18.4.2023

Havukoskelle, Kytöpuiston koulun pihapiiriin rakennetaan väistötilapaviljonki, joka tulee Kytöpuiston, Itä-Hakkilan ja Ilolan koulujen peräkkäisten peruskorjausten väistötilaksi.

Paviljonki valmistuu marraskuussa 2023 ja kalustetaan sen jälkeen koulukäyttöön. Kukin peruskorjaus kestää kolme lukukautta eli noin puolitoista vuotta. Suunnitelmien mukaan ensimmäisenä korjataan Kytöpuiston koulu tammikuun 2024 ja kesäkuun 2025 välisenä aikana. Sen jälkeen korjataan Itä-Hakkilan koulu elokuusta 2025 alkaen valmistumaan vuoden 2026 lopulla. Ilolan koulun korjaus alkaisi vuoden 2027 alussa ja valmistuisi kesällä 2028. Jos joku korjauksista viivästyy tai venyy suunniteltua pidemmäksi, jälkimmäisten korjausten ajankohdat voivat muuttua.

Paviljongin sijainti on kompromissi

Vantaalla on monta peruskorjausikäistä koulua. Jokaisen peruskorjattavan koulun pihalle ei kannata vuokrata lyhytaikaista väistöpaviljonkia, koska rakennuspaikan perustaminen, rakennuksen pystytys, purkaminen ja siirto sitovat resursseja ja lisäävät väistötiloista aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi sekä rakennustyömaa että väistöpaviljonki mahtuvat turvallisesti yhtä aikaa vain harvan koulun tontille. 

Tämän vuoksi Vantaa on päätynyt siihen, että eri puolille Vantaata vuokrataan pitkäaikaisempia väistötiloja. Vuokrattavien paviljonkien paikat on valittu siten, että paviljonki pystyy olemaan käytössä monen koulun peruskorjauksia varten useita vuosia. Itä-Vantaan vaihtoehdoista parhaimmaksi sijoituspaikaksi osoittautui Kytöpuiston koulun kiinteistö, jolla oli jäljellä riittävästi tilaa ja rakennusoikeutta.

Itä-Hakkilan ja Ilolan käytännön ratkaisut auki vielä pitkään

Itä-Hakkilan ja Ilolan koulujen suunnitelmat tarkentuvat lähempänä koulujen remonttien alkamista, ja niistä viestitään kouluille myöhemmin. Koulujen henkilöstö ja oppilaat pääsevät osallistumaan oman koulurakennuksen pedagogisen suunnitelman tekemiseen. Pedagoginen suunnitelma on rakennuksen käyttösuunnitelma, joka ohjaa korjaussuunnitelmia ja arkkitehtityötä. 

Hankesuunnitelmissa kiinnitetään erityistä huomioita mm. alueiden oppilaiden sujuviin ja turvallisiin koulumatkoihin, iltapäiväkerhon toimivuuteen ja vanhempien ja oppilaiden aktiiviseen kuulemiseen. Perheiltä toivotaan kärsivällisyyttä odottaa suunnitelmien tarkentumista ja niistä tiedottamista. Vantaan aikaisemmat kokemukset luovat kuitenkin uskoa siihen, että myös kauemmaksi omalta koululta tehtävä väistö sujuu kohtuullisen hyvin.

Peruskorjausten sisällöt täsmentyvät tarveselvitys-hankesuunnitelmatyön myötä. Suunnittelun jälkeen päätökset peruskorjausten toteuttamisesta tehdään kaupungin päättävissä luottamuselimissä, minkä jälkeen tarkat aikataulut ovat tiedossta. 

Tarkemmat tiedot paviljongista ovat luettavissa verkosta linkistä https://paatokset.vantaa.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=2591616&version=2

Lisätietoja:

sisailma@vantaa.fi

Avainsanat

Sisäilma