Kulttuuria senioreille

Asiasanat

KulttuuriSeniorit

Vantaan kulttuuripalvelut tarjoaa kaupungin senioreille kulttuuritapahtumia, esityksiä, näyttelyitä, kursseja ja taidekasvatusta.

vanhuksia istumassa rivissä kirkkaanpunaisen kukkaseinän edessä

Yleisöä kukkaseinän edessä. Kuvaaja: Sakari Manninen

Vuoden suurin tapahtuma on lokakuussa järjestettävä valtakunnallinen ARMAS-festivaali. Kaksi viikkoa kestävä festivaali tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä kaikille vantaalaisille ikäihmisille ja senioreille. Vantaan ARMAS-festivaalin ohjelma kannustaa tutustumaan kaupungin monipuoliseen kulttuuritarjontaan. Festivaaliohjelmaa järjestetään kulttuuritiloissa, museoissa, palvelutaloissa, hoivakodeissa ja ulkona luonnossa. Suurin osa ohjelmasta on maksutonta. 

Hoivakotien asukkaille tuotetaan vuosittain useita musiikki-, teatteri-, nukketeatteri ja tanssiesityksiä. Lisäksi viidessä hoivakodissa on jatkuvasti esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä. 

Pandemian aikana vanhustenkeskusten asukkaita ilahduttavat kuoro- ja tanssiesitykset, jotka järjestetään ulkona. Vantaan Taiteilijaseuran kanssa toteutettavassa näyttely-yhteistyössä viiden taiteilijan näyttelyt kiertävät kuudessa hoivakodissa vuosittain. Kukin näyttely viipyy yhdessä paikassa noin kolme kuukautta ja näyttelyyn liittyy aina myös taiteilijatapaaminen.

Kulttuuriluotsi

Vantaalla toimii parikymmentä aktiivista kulttuuriluotsia, jotka vievät ikäihmisiä tutustumiskäynneille eri kulttuurikohteisiin museoista teattereihin. Kulttuuriluotsit ovat koulutettuja, vapaaehtoisia vantaalaiseen kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia. 

Kulttuuriluotsin kanssa voi mennä ilmaiseksi tai alennuksella teatteriin, konserttiin, museoon tai näyttelyyn sekä erilaisiin tapahtumiin. Kulttuuriluotsin voi pyytää seuraksi joko itselle, tutulle tai ryhmälle. 

Kulttuuriluotsin seura on ilmaista, mutta omat matkansa tai alennuslipun kukin kustantaa itse. 

Kulttuuriluotsiksi voi ryhtyä käytyään kulttuuriluotsikurssin. Maksuttomalla kurssilla tutustutaan luotsauskohteisiin ja niiden tarjontaan sekä vapaaehtoisena toimimiseen.

Kulttuuripalvelut tekee yhteistyötä Vantaan museoiden, musiikkiopiston, kuvataidekoulun, Sanataidekoulun ja tanssiopiston kanssa erilaisten työpajojen ja kiertävien matkalaukkunäyttelyjen muodossa.

Senioreiden harrastustoiminta

Vantaalla on tarjolla monipuolista harrastustoimintaa senioreille.

Kaupungissa toimii useita eläkeläisjärjestöjä, jotka järjestävät kulttuuri- ja harrastustoimintaa jäsenistölleen. Myös seurakunnilla on monenlaista harrastus- ja vapaaehtoistoimintaa senioreille.

Vantaan Aikuisopistolla on runsaasti senioreille suunnattuja kursseja ja luentosarjoja muun muassa Senioriakatemiassa.

Tanssiteatteri Raatikolta löytyy senioreille suunnattu yhteisötanssiryhmä, jossa jokainen tanssii omien fyysisten mahdollisuuksiensa mukaan.

Seniorimenot, Vantaalla toimivia järjestöjä sekä tapahtumia ikääntyneille.

Avainsanat

TaideTanssi