Omaishoito

Ohjeita omaishoidon tuen asiakkaille koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa 20.3.2020

Usein kysytyt kysymykset koronatilanteessa - Omaishoito

Omaishoidon tuki

Omaishoitoperheitä ei jätetä yksin koronaviruksen aiheuttaman poikkeusolojen aikana. Ikääntyneiden asiakasohjausyksikön henkilökunta auttaa tarvittaessa omaishoidon tuen asioissa.

  • Omaishoidon tuki maksetaan normaalina maksupäivänä koronavirusepidemiasta huolimatta.
  • Omaishoidon tuen lakisääteiset vapaapäivät pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan myös poikkeusolojen aikana, vapaapäivämuotoa voi halutessaan vaihtaa.

Seniorineuvonta palvelee p. 09 839 24202, seniorineuvonta@vantaa.fi arkisin klo 9-15. Ikääntyneiden palveluissa voit myös olla suoraan yhteydessä omaan palveluohjaajaasi puhelimitse tai sähköpostilla etunimi.sukunimi@vantaa.fi.

Yhteydenotto muina aikoina sosiaali- ja kriisipäivystykseen p. 09 839 24005.

Jos epäilet sairastuneesi/altistuneesi koronavirukseen, katso ensin Vantaan kaupungin yleiset ohjeet, kuinka tilanteessa tulee toimia.

Kotona asumista voi jatkaa, mikäli molempien vointi sen sallii ja pärjäätte kotihoito-ohjeilla. Omaishoitajan sairastuessa omaishoidettavalle järjestää asianmukainen hoito. Tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Ikääntyneen, pitkäaikaissairaan tai vammaisen henkilön kotona hoitamista varten voidaan myöntää omaishoidon tukea. Tukeen kuuluu hoitajalle maksettava hoitopalkkio sekä palveluita, joilla turvataan hoitajalle myös vapaa-aikaa hoitotyöstä. Rahallinen tuki on hoitajalle verotettavaa ja osalle myös eläketurvaan oikeuttavaa tuloa. Omaishoidon tuki myönnetään palvelutarpeen selvittämisen perusteella ja siitä tehdään päätös.

Vapaapäivien järjestämistä varten hoitaja voi saada palvelusetelin, jolla voi ostaa hoidettavalleen sijaishoitajan kotiin tai hoitoa yksityisessä hoitopaikassa. Päätöksen tuen myöntämisestä tekee palveluohjaaja.

Lisätietoja omaishoidon tuesta saa seniorineuvonnasta.

Omaishoidon tuen asiakkuuksien hoito ja lisätietoja: seniorineuvonta@vantaa.fi

Ikääntyneiden omaishoitoperheiden ja muistisairaiden omaishoitoperheiden asiat hoidetaan seniorineuvonnassa. Hakeminen tapahtuu pyytämällä seniorineuvonnasta palvelutarpeen arviointi puhelimitse 09 8392 4202 (ma−pe klo 9−15) tai sähköpostitse .

Vammaisten omaishoitoperheiden sekä lasten ja aikuisten omaishoitoperheiden asiat hoidetaan vammaispalveluissa. Lue lisää vammaispalvelujen sivuilta.

Ajankohtaista

Käsi tietokonehiiren päällä.

Sähköinen asiointi

Verkossa voit mm. varata aikoja, uusia eReseptin, katsella potilastietojasi tai vaikkapa tilata ilmaisen klamydia- ja tippuritestin!

Huolehdi hyvinvoinnistasi!

Katso vinkit oman terveytesi hoitoon Itsehoito-sivuilta.