Lähisuhde- ja perheväkivalta

Jos sinua uhkaillaan, lyödään tai pahoinpidellään, älä jää yksin. Sinulla on oikeus väkivallattomaan elämään. Ota yhteyttä poliisiin, sosiaali- ja kriisipäivystykseen, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon. Ammattilaisen kanssa voitte miettiä, millaista apua tarvitset. Lähisuhde- ja perheväkivallan uhreille ja tekijöille apua tarjoavat monet eri tahot. Tukea tarjoavia organisaatioita on listattu tällä sivulla.

Myös henkinen painostus on perheväkivaltaa

Perheväkivalta voi olla ruumiillista pahoinpitelyä, mutta myös henkistä painostusta, pelottelua, uhkailua tai esimerkiksi vangitsemista omaan kotiin ilman ruokaa tai rahaa. Rikoslain mukaan henkinen väkivalta voidaan rinnastaa ruumiilliseen väkivaltaan.

Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa. Mikään tunne tai tilanne, kuten mustasukkaisuus, menettämisen tai hylkäämisen pelko, avioeron tuska, uskottomuus tai seksuaalinen torjunta ei oikeuta käyttämään väkivaltaa.

Lapselle perheväkivallan näkeminen on yhtä tuhoisaa kuin sen kohteeksi joutuminen.

Perheväkivalta ei ole yksityisasia vaan rangaistava teko

Poliisi tutkii kaikki tapaukset, joista saa tiedon. Väkivallan kohteeksi joutuvan on haettava apua itselleen ja lähimmäisilleen, vaikka se olisi vaikeaa. Väkivalta ei lopu itsestään. Vaikka väkivaltaa ei tapahdu joka päivä, sen uhka ja pelko ovat jatkuvasti läsnä. Myös pahoinpitelijä tarvitsee apua.

Perheväkivaltaa harjoitetaan usein suljettujen ovien takana. Siksi ulkopuolisen on vaikea saada tietoa tilanteesta tai puuttua siihen.

Jos sinä tai läheisesi joudut ihmissuhteisiin liittyvän väkivallan uhriksi

Mikäli olet joutunut tai pelkäät itsesi tai perheenjäseniesi joutuvan väkivallan kohteeksi, muista että:

  • Pahoinpitely yksityiselläkin paikalla on virallisen syytteen alainen rikos.
  • Etsi apua ongelmaan. Ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.
  • Usein myös väkivaltaan syyllistynyttä voidaan auttaa.
  • Mieti itsellesi turvasuunnitelma. Ks. turvasuunnitelman pohja (THL)
  • Mikäli tilanne ei vaadi kiireellistä puuttumista, voit kysyä apua sosiaaliviranomaisilta tai kääntyä neuvontaorganisaatioiden puoleen.
  • Älä viivyttele toimia oman ja perheesi turvallisuuden puolesta, sinua voidaan auttaa.

Apua väkivaltaisuuteen

Jos käytät tai pelkäät käyttäväsi väkivaltaa, hae apua.

Tukea nuorelle

Tukea maahanmuuttajille

  • Monika-Naisten maksuton auttava puhelin palvelee ma─pe klo 9─16, p. 0800 05058. Monika-Naiset tarjoaa palveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja lapsille.
  • Turvakoti Mona on maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen tarkoitettu turvakoti. Voit hakeutua turvakotiin, jos kotona on vaarallista olla väkivallan tai sen uhkan takia. Turvakotiin voi soittaa (p. 045 639 6274) tai tulla yksin tai lasten kanssa.

Ajankohtaista

RSS

Twitter