Avoimessa kohtaamispaikassa Ukko-Pekassa lapset pääsevät harjoittelemaan monipuolisesti sosiaalisia taitoja

Artikkeli

Asiasanat

VarhaiskasvatusLapsiperheet

Ukko-Pekan asiakkaat ja työntekijät kannustavat kaikkia perheellisiä tutustumaan avoimien kohtaamispaikkojen toimintaan. Ukko-Pekka tarjoaa monipuolista tekemistä lapsille.

Katja Savola ja Eija Flinck.

Kuvassa oikealta Katja Savola ja Eija Flinck.

Avoimessa kohtaamispaikassa Ukko-Pekassa ovi käy tiuhaan, sillä keskimäärin 40 vanhempaa lapsineen tulee päivittäin leikkimään päiväkotiin. Useimmiten Ukko-Pekassa viihdytään 2–3 tuntia. Ukko-Pekassa on maanantaisin ja perjantaisin lauluhetki, tiistaisin askartelua, keskiviikkoisin metsäretki ja torstaisin jumppa urheilutalon tatamilla. Maanantai ja perjantai ovat selvästi vierailijoiden suosituimmat päivät, ja lauluhetket saavat aina paljon kiitosta kaikilta osallistujilta.

Isyyslomaansa 2-vuotiaan Aaron-poikansa kanssa viettävä Tuomas kertoo, että avoimessa kohtaamispaikassa käyminen on kivaa vaihtelua normaaliin arkeen:

– Kaksivuotiaalla lapsellani loppui muskari eikä meillä ole juuri nyt muita menoja, joten on kivaa tulla tänne. Sijainti on hyvä ja täällä on kivaa ohjelmaa. Katson aina netistä, mitä ohjelmaa on tulossa ja milloin.

Myös Marika viihtyy Ukko-Pekassa kaksivuotiaan tyttönsä kanssa. Hänestä on kivaa, että paikka on auki lähes joka päivä neljään asti, joten se antaa enemmän pelivaraa omien aikataulujen suunnittelussa.

– Olen kotona 2-vuotiaan lapsen kanssa ja kaipaan päiviimme tekemistä ja seuraa. On kiva, että täällä tyttö pääsee olemaan muiden lasten kanssa ja harjoittelemaan sosiaalisia taitoja.

Marikan mukaan Ukko-Pekkaan on aina mukava tulla, sillä siellä on aina ystävällinen vastaanotto ja kivoja ihmisiä. Marikan mielestä avoin kohtaamispaikkatoiminta voi ennaltaehkäistä mielenterveyshaasteita ja auttaa edistämään sosiaalisia suhteita.

– Lapsia kotona hoitavilla on paikka, jonne tulla. Monet voivat olla yksinäisiä, kun ei ole esimerkiksi sosiaalista verkostoa tai isovanhempia lähellä. Tänne voi tulla juttelemaan ja saa tekemistä. Tällaiseen toimintaan panostaminen on tärkeä juttu, onneksi on tällaista toimintaa, Marika sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettaja Katja Savola koordinoi Ukko-Pekan toimintaa. Hän on työskennellyt avoimessa päiväkodissa tiiminvetäjänä nyt kolme vuotta.

– Tämä on unelmatyöni, olen viihtynyt täällä todella hyvin. Lapsille saa järjestää ihanaa ohjelmaa ja samalla voi auttaa ja tukea vanhempia arjessa.

Katja kannustaakin lapsiperheitä tulemaan Ukko-Pekkaan näkemään toisia vanhempia ja saamaan vertaistukea. Samalla lapset tapaavat ikäistään seuraa.

Katso muut lapsiperheille suunnatut avoimet kohtaamispaikat täältä.

Avainsanat

Päiväkodit