Hakunilan nutalla vaalitaan vuosituhansista peliperinnettä

Artikkeli

Asiasanat

Hakunilan suuralueNuorisopalvelut

Hakunilan nuorisotilan suosikkijuttu kuulostaa äkkiseltään yllättävältä, sillä nutalla on pelattu jo useamman vuoden ajan aktiivisesti backgammonia.

Kuvassa etualalla suuri backgammon-lauta pöydällä, jonka takana Milko kultapokaali käsissään ja vieressä seisoo Don Rahikainen.

Milko voitti alakoululaisten sarjassa SM-kultaa. Vieressä Hakunilan nutan nuorisotyöntekijä Don Rahikainen.

Joulukuisena perjantaipäivänä Hakunilan nuorisotilan eli nutan aula on pullollaan takkeja ja iloista puheensorinaa. Biljardipöydän päälle on katettu monenlaista pikkupurtavaa. Energiaa täällä tarvitaankin, sillä lähes 50 nuorta on kokoontunut ottamaan toisistaan mittaa backgammonissa.

Neljättä kertaa järjestettävä koululaisten SM-kilpailu on kerännyt paikalle pelin harrastajia Vantaan lisäksi Kirkkonummelta, Karkkilasta, Turusta ja Tampereelta. Nuoret kilpailevat kolmessa sarjassa: alakoulu, yläkoulu ja toinen aste.

Koululaisten SM-kilpailua tuomaroiva Miki Laukkanen kehuu Hakunilan innostunutta kisahenkeä. Täällä tärkeintä ei ole taito, vaan yhdessä pelaaminen.

Hakunilassa pelataan backgammonia vähintään kerran viikossa 

Ei ole sattumaa, että koululaisten SM-kilpailu järjestetään jo toistamiseen juuri Hakunilassa. Backgammon on nimittäin Hakunilan nuorisotilan eli nutan oma juttu. Tuhansia vuosia vanhaa backgammonia pelataan vähintään kerran viikossa, monesti useammankin. Aktiivisia pelaajia nutalla käy kolmisenkymmentä, ja vuosien saatossa backgammoniin on ehtinyt tutustua jo noin sata nuorta.

Hakunilan nutan backgammon-innostus alkoi viisi vuotta sitten, kun nuorisotyöntekijä Don Rahikainen tutustutti nuoret backgammoniin. Hänen mukaansa nuorien mielestä peli on yksinkertaisesti kiinnostava, ja monelle tuttu myös kotoa. Se on ikivanha sekoitus taitoa ja sattumaa.

”Muuallakin voisi olla kiinnostusta pelaamiseen, jos vain joku opettaisi nuoria pelaamaan”, Rahikainen arvelee.

Pokaali pääsee kunniapaikalle

Alakoululaisten kilpailusarja ratkeaa jo alkuiltapäivästä vantaalaisten eduksi, kun kolme ensimmäistä sijaa menevät Hakunilaan ja Länsimäkeen.

”Voitto tuntuu epätodelliselta”, iloitsee alakoululaisten sarjan voittanut Milko. Edellisvuoden SM-kilpailussa hän sijoittui viidenneksi ja tänä vuonna tavoitteena oli päästä kolmen parhaan joukkoon. Kilpailun tulosta on kuitenkin vaikea uskoa, koska Milkon mukaan kilpailuun osallistui niin kovia pelaajia.

”Olin tarpeeksi rauhallinen ja ehdin katsoa kaikki siirrot”, Milko analysoi omaa kisasuoritustaan.

Hän ei ole vielä tuoreeltaan ehtinyt miettiä palkintopokaalilleen paikkaa kotoa. Selvää kuitenkin on, että pokaali pääsee näkyvälle paikalle ihailtavaksi.

Parasta on voittaminen

Toisen asteen kilpailusarjassa pelaava Alexsandra on harrastanut backgammonia lähes neljä vuotta ja osallistuu nyt SM-kisoihin jo kolmatta kertaa. Voittoa ei ole vielä edellisistä kisoista tullut, mutta nyt tavoitteena on päästä pokaalisijoille kolmen parhaan joukkoon. Selvää on sekin, mikä backgammonissa on parasta:

”Parasta on voittaminen”, Alexsandra toteaa.

Ja sitten onkin jo kiire seuraavaan peliin.

Avainsanat

Nuoret 13 -20 v.Kilpailut