“Helpotti valintaa ketä äänestää” – opiskelijat tenttasivat eduskuntavaaliehdokkaita Tikkurilan lukiolla

Artikkeli

Tikkurilan lukion opiskelijakunta ja Vantaan nuorisovaltuusto järjestivät eduskuntavaalipaneelin 6.3. Tikkurilan lukiossa. Nuorten vetämässä paneelissa oli mukana nuorimpia eduskuntavaaliehdokkaita eri puolueista. Kiinnostavaa keskustelua käytiin nuorten näkökulmasta heille ajankohtaisista aiheista.

tikkurilan lukion vaalipaneeli käynnissä

Panelistit olivat yhtä mieltä joo/ei -osiossa siitä, että toisen asteen koulutuksen pitää olla jatkossakin ilmaista.

Eduskuntavaalien lähestyessä myös nuoret haluavat saada ääntään kuuluville ja vastauksia vaaliteemoihin. Tikkurilan lukion auditorio täyttyi lukiolaisista 6.3. maanantaina, kun nuorten järjestämä ja vetämä eduskuntavaalipaneeli pyörähti käyntiin. Paneeliin osallistui Uudenmaan vaalipiirin nuorimpia ehdokkaita kahdeksasta puolueesta. Kysymykset olivat nuorten laatimia.  

Pääteemoina paneelissa olivat koulutus, talous ja toimeentulo, ympäristö sekä terveys. Paneelissa kysyttiin muun muassa pitäisikö asevelvollisuuden koskea myös muita kuin vain miehiä, miten vahvistaa nuorten osallisuutta valtakunnallisessa päätöksenteossa, miten nuorten mielenterveydestä pidetään paremmin huolta ja miten koulutukseen pitäisi panostaa.  

Ehdokkaiden vastaukset olivat pääosin varsin konkreettisia eikä liikaan ympäripyöreyteen sorruttu. Yleisöstä nousi ehdokkaiden kommentteihin myös tiukkoja lisäkysymyksiä. 

Erinomaisesti järjestetty tapahtuma striimattiin. Tallenteen pääsee katsomaan täältä 20.3.2023 saakka.

“Lisää yhteiskuntaoppia ja tietoa opetukseen” 

Tikkurilan lukion opiskelijat, 18-vuotiaat Miko, Tommi, Elias ja Samuel, sekä 17-vuotiaat Lukas ja Aaro olivat katsomassa vaalipaneelia. Mitä mieltä olitte vaalipaneelista ja keskustelusta?  

- Viihdyttävää.   

- Joo oli hyvä.  

Nuoret ovat miettineet äänestämistä ja ehdokasta.  

- Mä olen jo päättänyt ketä äänestän. Mutta oli silti kiva kuunnella.  

- Ei riitä ikä. 

- En vielä oikein tiedä. Tämä paneeli auttoi valintaa.  

Kaikkien haastateltujen mielestä opetus voisi sisältää enemmän yhteiskuntaoppia ja tietoa vaikuttamisesta ja päätöksenteosta.  

- Oli hyvä, että tämä oli kouluajalla. Kun periaatteessa nämä asiat oikeasti kiinnostaa, mutta vapaa-ajalla ei oikein jaksa etsiä itse tietoa.  

Nuorten kannattaa äänestää

Vaalipaneelin puheenjohtajana toimi Vantaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anni Juulia Tuomainen ja hänen juontajaparinaan Tikkurilan opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Lana Bulatova. Molemmat pitivät tapahtumaan onnistuneena.  

- Oli tosi hyvä. Ehdokkaat oikeesti vastasivat kysymyksiin.  

Yllättikö mikään? 

- Joo muutaman kysymyksen kohdalla, sanoo Lana.  

- Ehkä kun panelistit ovat nuorimpia ehdokkaita, niin ovat vähän liberaalimpia, miettii Anni Juulia.  

Miksi nuorten kannattaa äänestää?  

- Demokratia ei toimi, jos joku ikäluokka jättää äänestämättä, Anni Juulia toteaa.  

- Koen, että se on velvollisuus. Jos ei äänestä, ei oo varaa valittaa, sanoo tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Vantaan nuorisovaltuustolainen Mimmi.   

Tikkurilan lukion eduskuntavaalipaneelissa olivat mukana seuraavat eduskuntavaaliehdokkaat:

Ahokas Valtteri, Vas.  

Ahtola Eero, Lib.  

Hoisio Annica, Fem. 

Laine Joonatan, Kesk.  

Leinonen Santeri, Vihreät 

Perholehto Pinja, SDP  

Rostila Onni, PS  

Tupamäki Binga, Kok. 

Nuorten vaalit ovat käynnissä

Myös Tikkurilan lukion opiskelijakunnan hallitusta ohjaava opettaja Mila Griinari oli tyytyväinen tapahtumaan.  

- Tikkurilan lukiossa vaalipaneeli on perinne. Niitä on pidetty meillä jo pitkään kunta- ja eduskuntavaalien alla. Tämä oli erittäin hyvä. Tikkurilan lukio on myös mukana Nuorten vaaleissa.

Nuorten vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Äänioikeutettuja ovat alle 18-vuotiaat. Vantaalla Nuorten vaalien järjestäjiksi ilmoittautui ilahduttavasti yhteensä 18 Vantaan kaupungin peruskoulua ja toisen asteen oppilaitosta sekä kaksi nuorisotilaa. Vantaan kaupunki tukee Nuorten vaalien järjestämistä osana nuorten demokratiakasvatusta. Nuorten vaalit järjestetään 6.–17.3.2023. Niitä koordinoi Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.