Loman loppuminen voi harmittaa lasta – Näillä vinkeillä arkeen paluu helpottuu

Artikkeli

Asiasanat

VarhaiskasvatusLapsiperheet

Loman loppuminen voi herättää tunteita niin lapsissa kuin aikuisissakin. Päiväkodeissa harjoitellaan päivittäin tunnetaitoja, mutta arkeen paluun lähestyessä myös kotona kannattaa panostaa tunteiden ilmaisuun ja säätelyyn. Päiväkotiin on helpompi palata, kun kotona on ennakoitu tulevaa.

Tunnekortteja päiväkodin seinällä.

Kuvituskuva: Sercan Alkan

Tunnetaidot, eli kyky havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteita, tulevat näkyvästi esille varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Tunnetaitoja harjoitellaan varhaiskasvatuksen jokapäiväisessä toiminnassa ja lapsille tarjotaan mahdollisuuksia kehittää niitä.  

– Tunnetaidot ovat erittäin tärkeä aihealue varhaiskasvatuksessa. Ennen vanhaan niitä ei pidetty samalla tavalla tärkeinä. Nyt tunnetaidot ovat nousseet pinnalle ja niiden tärkeys on ymmärretty, kertoo Vaskivuoren päiväkodin varhaiskasvatuksen lapsi- ja perheohjaaja Jenni Hämäläinen

Jenni muistuttaa, että tunnetaitoja harjoitellaan läpi elämän, mutta niiden pohja luodaan jo varhaislapsuudessa. 

– Tunnetaidot ovat koko ihmisen mielenterveyden perusta. Kun olet harjoitellut tunnetaitoja jo pienenä, osaat ilmaista tunteita, kommunikoida ja tulet myös paremmin ymmärretyksi tunteidesi kanssa. 

Vanhempien olisikin hyvä keskittää huomionsa jo lapsuuden varhaisessa vaiheessa tunnetaitojen opetteluun.  

– Koti on turvallisin paikka harjoitella tunnetaitoja ja pettymyksen sietokykyä. Pettymyksiä ja negatiivisia tunteita ei tarvitse vältellä, vaan on tärkeä muistaa, että lapselle voi tuottaa pettymyksiä ja se ei ole paha asia, Jenni sanoo. 

Loman loppumisen aiheuttamaa harmitusta on tärkeä sanoittaa 

Tunteiden ilmaisu ja säätely voivat nousta kotona pinnalle kesäloman loppuessa. Loman jälkeen päiväkotiin palaaminen voi herättää lapsissa erilaisia tunteita, joita täytyy käsitellä. 

– Osa lapsista saattaa olla tosi innoissaan, että “jes, pääsee päiväkotiin ja näkee kavereita”, mutta jos lapsi esimerkiksi aloittaa loman jälkeen uudessa päiväkodissa, mukana ovat aivan eri tunteet, Jenni kertoo. 

Osaa lapsia loman loppuminen voi harmittaa. Harmituksen tunnetta olisikin hyvä sanoittaa ja sen syyt tuoda esille. Vanhempi voi kertoa, että häntäkin saattaa harmittaa ja ärsyttää töihin palaaminen mukavan loman jälkeen, mutta se on normaali tunne. On tärkeä muistaa, että harmituksen tunteet eivät ole kiellettyjä.  

Jos lapsella ilmenee tunnepurkauksia loman loppumisen seurauksena, Jenni neuvoo vanhempia keskustelemaan asiasta lapsen kanssa. 

– Lapsen kanssa voi aina keskustella, vaikka lapsi ei olisi verbaalisesti vielä niin lahjakas. Lapsi ymmärtää monesti enemmän kuin osaa sanoittaa. 

Loman loppuessa päiväkodista tulisikin jutella positiiviseen sävyyn. Lapselle on hyvä kertoa, että nyt alkaa arkirytmi, jolloin vanhemmat ovat töissä ja lapsi on päiväkodissa. Vaikka lasta harmittaisi, voi luoda uskoa kivoista uusista päiväkodissa tapahtuvista asioista.   

Lomalta arkeen paluussa tärkeintä on sanoittaa niin lapsen kuin vanhemmankin tunteita sekä olla kärsivällinen ja armollinen. 

Jennin vinkit lomalta päiväkotiin paluuseen

  1. Puhu lapselle positiivisesti päiväkotiin palaamisesta. Jutelkaa siitä, mitä kaikkea kivaa päiväkodissa on luvassa ja kuinka muutkin lapset tulevat taas päiväkotiin. 

  1. Alkakaa palaamaan pikkuhiljaa arkirytmiin viikkoa ennen loman loppumista. Päiväkotiin ei kannata palata suoraan kesälomareissusta.

  1. Käyttäkää apuna kalenteria. Näytä lapselle, milloin loma loppuu ja montako päivää lomaa on jäljellä. Lasta voi helpottaa, kun hän näkee konkreettisesti vapaapäivät ja milloin päiväkotiin taas mennään. 

  1. Ole kärsivällinen. Päiväkotiin paluu voi vaatia vanhemmalta erityistä kärsivällisyyttä. Tunteiden säätely kehittyy ihmisen etuaivolohkossa viimeisenä, joten lapsella ei ole vielä taitoa säädellä tunteita. Vanhemman on oltava tunteiden säätelyn tukija. 

  1. Ole armollinen. Kun päiväkoti alkaa, ensimmäinen viikko kannattaa ottaa rauhassa eikä vaatia itseltään ja lapselta liikoja. On hyvä ymmärtää, että päiväkotipäivän jälkeen lapsi voi olla todella väsynyt samoin kuin vanhempi itse töiden jälkeen.  

Avainsanat

Päiväkodit