Puistoruokailu helpotti kuukauden ajan lapsiperheiden arkea – "Ruoka oli parempaa kuin äidin tekemä”

Artikkeli

Asiasanat

VarhaiskasvatusLapsiperheetNuoret

Suosittu puistoruokailu järjestettiin Vantaalla tänä kesänä neljättä kertaa. Lämpimiä aterioita ja piknikpusseja tarjottiin alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille kuudessa puistossa 6.6.–8.7.2022. Lämpimiä aterioita ja piknikpusseja jaettiin kuukauden aikana yhteensä noin 15 660 kappaletta.

Puistoruokailijoita jonossa Vihertien asukaspuistossa.

Vihertien asukaspuistossa jonotettiin juhannusviikolla sankoin joukoin kasvis-riisipataa.

Vantaalla kuudessa puistossa tarjottuun puistoruokailuun on oltu tyytyväisiä. Puistoruokailu helpottaa lapsiperheiden arkea, kun päivän toinen lämmin ateria tarjotaan puistossa.  

– Kesällä on vaikea keksiä kahta ruokaa päivässä. Täällä on kiva, kun joku muu keksii sen toisen, kertoo Vihertien asukaspuistossa useana kesänä lastensa kanssa käynyt Riikka

Myös muut vanhemmat ovat samoilla linjoilla. 

– Tänne on kiva tulla syömään. Ruuat ovat hyviä ja sellaisia, mitä en itse ole tehnyt kotona, mikä tuo vaihtelua, sanoo Heli, joka on käynyt melkein joka päivä Kaspianin kanssa puistoruokailussa. 

Puistossa voi viettää koko päivän, kun ruokahuolto toimii. Ulkoilu on lapsiperheille tärkeää ja ruoka maistuu ulkoilun lomassa paremmin kuin sisällä. Lisäksi puistoissa järjestetään ruokailun yhteydessä lapsille ja nuorille aktiviteetteja kuten maalausta, vesileikkejä ja puuhapajoja. 

Puistoruokailu tavoitti eri ikäiset vantaalaislapset ja -nuoret

Vihertien asukaspuistossa juhannusviikolla ruokaa jakaneet Anita Invenius ja Marjo Ketola kertovat, että puistoruokailussa käy paljon vakiokasvoja. Kasvis-riisipataa syömässä olevia lapsia ja nuoria oli paikalla niin yksin, kavereiden, vanhempien kuin isovanhempienkin kanssa. 

– Tästä jää lapsille ihana muisto, Anita sanoo.  

Puistoruokailussa käyneet lapset ja nuoret ovat olleet monipuolisesti eri ikäisiä. Korson asukaspuiston toiminnanohjaaja Jaana Saaristomaa kertoo, että joinain päivinä on ollut enemmän kouluikäisiä ja toisina enemmän alle kouluikäisiä. Ikäjakauma on kuitenkin ollut tasainen. 

– Kesällä koululaiset ovat yksinään kotona, joten vanhemmat ovat tyytyväisiä, kun tietävät heidän tulevan puistoruokailuun, jossa lounas tulee syötyä, Jaana sanoo.  

Monipuolinen ruokalista sai kiitosta

Tänä vuonna positiivista palautetta on annettu ruuan maukkaudesta, monipuolisuudesta ja laadusta. Parannettavaa puolestaan olisi lisukkeissa, sillä osa kaipaa esimerkiksi ketsuppia pastan kanssa.  

Ruoka maistuu silti monen ikäiselle. Sen on huomannut myös Adrian noin yksivuotiaan esikoisensa Amandan kanssa.  

– En tiennyt ennen esikoista mitään tällaisesta mahdollisuudesta. Puistoruokailu pelastaa päivät. Sadepäivänä huomaa eron, sillä on ihan eri asia olla kotona kuin tulla tänne leikkimään, kun täällä on muut lapset ja lelut, Adrian kertoo. 

Hän on saanut houkuteltua mukaan puistoruokailemaan naapurinsa Millan ja Oskarin.  

– Tämä on ihan huippua, Milla ylistää.  

Myös Korson asukaspuistossa ruokailleet ovat olleet tyytyväisiä kaupungin tarjoamaan ateriaan. Tapio ja Kaapo toivoisivat puistoruokailun jatkuvan läpi kesän. 

– Silloin tulisi käytyä vielä useammin. Hieno juttu kuitenkin, että verorahoilla järjestetään tällaista, Tapio sanoo. 

Lapsiperheet kehuvat paljon lämmintä ruokaa, sillä vuonna 2021 Vantaalla jaettiin ainoastaan piknikpusseja pandemian vuoksi. Vihertien ja Korson asukaspuistoissa suosituimpia ruokia ovat olleet jauhelihapastavuoka sekä lohi- ja kanakeitot.  

– Ruoka oli parempaa kuin äidin tekemä, kuului Vihertien asukaspuistossa, kun mahat oli saatu täyteen. 

Puistoruokailussa jaetaan lämmin ateria.

Anna palautetta puistoruokailusta 17.7.2022 mennessä osoitteessa osallistuvavantaa.fi.