Sannamari Heinonen: “Vantaalla on paljon ihanaa metsää ja mahdollisuuksia, mitä tehdä lasten kanssa.”

Artikkeli

Asiasanat

VarhaiskasvatusOpiskelijatTyönhakijat

Sannamari Heinonen kokee työnsä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajana antoisaksi. Työilmapiiri vaikuttaa vahvasti työssä viihtymiseen, ja se on kohdallaan Rautkallion päiväkodissa.

Lapsi leikkii hiekkalaatikoilla.

Kuvituskuva: Sercan Alkan

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettaja Sannamari Heinonen on työskennellyt Vantaan kaupungilla seitsemän vuotta. Nykyään hän opettaa eskareita, mutta haastatteluhetkellä kesäkuussa 2022 hän toimi Rautkallion päiväkodissa 3–5-vuotiaiden ryhmässä. Hän kannustaa kollegoja tulemaan avoimin mielin Vantaalle töihin.

– Täällä riittää töitä niin paljon kuin haluaa tehdä. Mahdollisuuksia on monia, joten kannattaa katsoa paikka, missä viihtyy. 

Lisäksi hän kehuu Vantaan ulkoilumaastoja.

– Vantaalla on paljon ihanaa metsää ja mahdollisuuksia, mitä tehdä lasten kanssa.

Rautkallion päiväkodin arkea pohjustavat viikko-ohjelmat. Sannamarin ryhmässä on maanantaisin leikkipäivä, tiistaisin askarrellaan, keskiviikkona tehdään viskaritehtäviä ja luetaan satuja, torstaisin käydään retkellä ja perjantaisin jumpataan.

Sannamarin mukaan työ varhaiskasvatuksessa on mieluisaa ja antoisaa. Työssä palkitsevaa on, kun saa lapsen luottamuksen ja lapsi kokee olonsa turvalliseksi.

– Uudet päiväkotilapset eivät alkuun saata puhua mitään eivätkä oikein uskalla mennä leikkeihin mukaan, joten on ihanaa nähdä se hetki, kun he alkavat vapautumaan ja juttelemaan.

 Joskus entiset hoitolapset tulevat halaamaan ja moikkaamaan, jos Sannamari törmää heihin vapaa-ajalla.

– Silloin on jotain tehty oikein.

Vertaistuki auttaa raskaissa tilanteissa

Työ varhaiskasvatuksessa on ajoittain myös haastavaa. Oma ammattitaito on testissä Sannamarin mukaan silloin, kun tietää lapsella olevan kurjat kotiolot tai kuulee, että lapselle on käynyt jotain, mitä ei pitäisi käydä.

– Kokemus auttaa toimimaan näissä tilanteissa lapsen tukena ja turvana ammattimaisesti.

Sannamari kuitenkin muistuttaa, että alalla on tärkeää tietää omat rajansa ja voimavaransa. Jos tuntuu, että työ on liian rankkaa tai kuormittavaa, apua kannattaa hakea. Sitä onkin hänen mukaansa hyvin tarjolla.

– Vantaalla on hyvä työterveyshuolto, jonka puoleen voi myös kääntyä erilaisissa asioissa. Sieltä saa esimerkiksi keskusteluapua.

Työn raskaudesta huolimatta hyviä puolia on enemmän kuin huonoja. Hyvä työilmapiiri ja työkaverit ovat Sannamarille tärkeitä ja ratkaisevassa roolissa työssä viihtymisen kannalta.

– Työn tiimellyksessä vertaistuki merkitsee paljon.

Avainsanat

Töissä VantaallaPäiväkodit