Vantaalle luodaan oma liikkumisohjelma – tule mukaan vaikuttamaan!

Artikkeli

Asiasanat

Asukkaat

Vantaalla tehdään liikkumisohjelmaa, jonka tavoitteena on saada vantaalaiset liikkumaan enemmän ja olemaan vähemmän paikallaan. Asukkaat kutsutaan mukaan kertomaan, mikä saa vantaalaiset liikkeelle.

Jääkiekkoilija vaihtoaitiossa valmiina kaukaloon

Liikkumattomuus ja fyysinen passiivisuus koskettavat nyt ja tulevaisuudessa yhä suurempaa osaa ihmisistä. Muun muassa tietotyö, lisääntyneet etätyömahdollisuudet ja digitalisaatio ovat vähentäneet tarvetta liikkua arjessa.

Usein myös kaupunkirakenne ja -suunnittelu tai talvikunnossapito suosivat julkisen liikenteen tai yksityisautoilun käyttöä kävelyn tai pyöräilyn sijaan.

Ratkaisuja arjen liikuttamiseen

Vantaalla liikkumattomuuden haasteisiin etsitään nyt ratkaisuja liikkumisohjelmasta. Tarkoitus on luoda kaupungin keskeisille palveluille tavoitteet ja suunnitelma, joilla voidaan edistää kaikkien kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta.

Liikkumisohjelma on koko Vantaan yhteinen juttu. Työhön tarvitaan kansalaisjärjestöjen ja yritysten, mutta ennen muuta ihan kaikkien asukkaiden osallistumista.

Mikä liikuttaa omassa arjessasi?

Kevään aikana järjestettävässä asukastilaisuudessa vantaalaiset pääsevät itse vaikuttamaan liikkumisohjelmaan ja kertomaan niistä arkisista teoista, jotka edistävät arkiliikkumista ja fyysistä aktiivisuutta.

Lisäksi ohjelmatyön yhteydessä toteutetaan kuntalaiskysely, joka avataan osallistuvavantaa.fi-verkkosivuilla kesän 2023 aikana. Ohjelmatyön etenemistä voi seurata vantaa.fi/liikkumisohjelma-sivulla.

 

Fyysinen aktiivisuus suojaa terveyttä

  • Vantaalaisista viides- ja kahdeksasluokkalaisista yli 40 prosentilla fyysinen toimintakyky on hyvinvointia haittaavalla tasolla.
  • Yläkouluikäiset viettävät lähes yhdeksän tuntia valveillaoloajastaan maaten tai istuen.
  • Suurin osa vantaalaisista aikuisista liikkuu oman terveytensä kannalta liian vähän.
  • Liikkuminen ja fyysinen aktiivisuus vahvistavat tutkitusti mielenterveyttä ja arjessa jaksamista sekä vähentävät monen kansantaudin riskiä.

 

Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 1/2023. Lue asukaslehden muut jutut Asukaslehden sivulta! 

Avainsanat

Asukaslehti1/2023Liikunta