Värinää varhaiskasvatuksessa

Artikkeli

Vantaan varhaiskasvatus tekee paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, joista Värinää varhaiskasvatuksessa -toiminta on yksi ihana esimerkki. Lokakuussa 2021 käynnistyneessä hankkeessa taideoppilaitosten ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten vastavuoroinen työskentely kehittää uusia ideoita sekä päiväkotien että taideoppilaitosten toimintaan.

Lapset maalaavat.

Värinää varhaiskasvatuksessa -ryhmät toimivat Isonmännyn, Jokiniemen, Tarhapuiston ja Timotejn päiväkodeissa. Opetusryhmissä lapset saavat elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia taiteen äärellä.

– Soitit niin lempeästi, että meinasin nukahtaa, kommentoi lapsi päiväkodissa opettajan soittaessa ukulelea viime syksynä.

Opettajaa kehunut lapsi osallistui uudenlaiseen opetusryhmään, jossa lapset saavat korkeatasoista opetusta musiikissa ja kuvataiteissa. Ryhmissä leikitellään laulun, soiton, kuuntelun, liikkeen, loruilun ja improvisoinnin keinoin. Kuvataidetta tehdään monipuolisin välinein ja tekniikoin esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä ja rakentelemalla. Lasten omat ideat nousevat toiminnan aikana esiin ja heillä on mahdollisuus ilmaista itseään monella tavalla.

Värinää varhaiskasvatuksessa -toiminta rikastaa päiväkodin arkea ja hankkeen myötä lasten käyttöön jää laadukkaita soittimia ja materiaaleja kuvataiteita varten. Hankkeen aikana oppivat myös aikuiset, kun eri alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä lasten kanssa samoissa ryhmissä. Musiikin ja kuvataiteen ideat, työtavat ja elämykset siirtyvät osaksi päiväkodin toimintaa.

Myös muskari- ja taideopettajien osaaminen monipuolistuu, kun he soveltavat osaamistaan uudessa ympäristössä ja sopeuttavat työtään päiväkotien kasvatustavoitteisiin. Varhaiskasvatuksen henkilöstöltä he myös saavat arvokasta tietoa lapsista yksilöinä sekä opetusvinkkejä ryhmäopetukseen.

Opetushallituksen rahoittamat 3–5-vuotiaille suunnattuja hankeryhmiä ohjaavat Vantaan musiikkiopiston muskariopettajat ja Vantaan kuvataidekoulun opettajat päiväkodin ammattilaisten kanssa. Mukana yhteistyössä on Vantaan varhaiskasvatus. Koordinaattoreina toimivat musiikkiopiston apulaisrehtori Ulla Hairo-Lax sekä kuvataidekoulun johtava opettaja Marja Juutinen.

Avainsanat

Päiväkodit