Yli tuhat annosta kulkee läpi Vantaan – Miltä näyttää puistoruuan matka?

Artikkeli

Vantaalla tarjotaan puistoruokaa seitsemässä eri kohteessa. Ruuan matka valmiiksi ateriaksi alkaa Koivukylästä. Miten “Willin Lännen” broilerilasagnette valmistuu?

Kaksivuotias tyttö istuu puiston penkillä syömässä ruokaa.

Kaksivuotias Ellen on tullut Illenpuiston puistoruokailuun äitinsä kanssa. Kuva: Noora Hakulinen

On kaunis torstaipäivä. Willin Lännen broilerilasagnette maistuu puistonpenkillä Illenpuistossa ruokailevalle Ellenille. Mutta mistä ruoka on päätynyt Ellenin lautaselle?

Ruuan matka raaka-aineista broilerilasagneteksi on alkanut jo edellisenä päivänä. Kaksi Vantin kokkia, Ruth ja Eveliina, ovat pistäneet pastat ja broilerit sekaisin Varian Koivukylän keittiössä.

– Suunnilleen seitsemältä aamulla on aloitettu tekemään kastiketta, kertoo Vantin tuotantovastaava Hanna Hölttä.

Sitten lasagnette on päässyt uunin kautta lämpölaatikoihin ja niissä kuljettaja Jarmon autoon. Puistoruoka matkustaa kahdessa autossa puistoihin. Ne lähtevät keittiöltä aamulla yhdeksän jälkeen.

– Toinen auto hoitaa Vantaan itäpuolen, toinen länsipuolen, Hölttä kuvailee.

Yli tuhat annosta päivittäin

Ruokaa on tilattu jokaiseen kohteeseen 150 annosta, mutta määrissä joustetaan myös tarpeen mukaan.

– Tänne Illeen toivottiin esimerkiksi lisää nakkikeittoa, sillä oli hyvä menekki, Hölttä kertoo.

Perjantaisin ikäihmisten puistoruokailua varten toimitetaan vielä 80 ylimääräistä annosta. Arkipäivisin puistoruokaa kulkee siis pitkin Vantaata yli tuhat annosta.

Ateriointi yhdistää

Yksi näistä tuhannesta annoksesta on päässyt kaksivuotiaan Ellenin lautaselle. Ellenin äiti Julia Kyyhkynen-Nguyen kehuu, että puistoruokailusta löytyy aina kavereita.

– Vanhoja tuttuja ja uusia tuttuja. Kiva, että tätä järjestetään.

Ellen ja Julia Kyyhkynen-Nguyen ovat käyneet useasti puistoruokailussa. Kuva: Noora Hakulinen

Höltän mukaan puistoruuasta on tullut paljon hyvää palautetta myös Vantille.

– Tämä on ihanaa ja tärkeää työtä. Kiva olla mukana edistämässä hyvinvointia kesälläkin!

Suosikkiruokia ja käytännöllisyyttä

Kesän ruokalistoilla vilisee paljon koulumaailmastakin tuttuja ruokia. Mukana on kuitenkin myös kesän erikoisuuksia, kuten erilaisia risottoja.

Vantin tuotantovastaava Hanna Hölttä kertoo, että palaute ruuasta on ollut hyvää. Kuva: Noora Hakulinen 

Ruokalistan suunnittelussa täytyy Höltän mukaan huomioida esimerkiksi se, että ruuat tarjotaan yhdestä astiasta. Tämä tarkoittaa, että ruoka on aina laatikkoruokaa, keittoa tai puuroa.

– Ruuan tulee myös soveltua mahdollisimman monelle. Siksi mukana on esimerkiksi paljon kasvisruokaa.

Lopuksi tärkein kysymys: miksi broilerilasagnette on saanut etuliitteen “Willin Lännen”?

– Se kuvaa makumaailmaa. Tässä on esimerkiksi maissia seassa ja ruoka maustetaan tietyllä tavalla, Hölttä kuvailee. 

Avainsanat

Kesä Puistot Ruokailu Yhteisöllisyys