Vantaa varautuu ukrainalaispakolaisten auttamiseen

Tiedote

Asiasanat

Asukkaat

Ukrainan sota on aiheuttanut Euroopan suurimman pakolaisaallon toisen maailmansodan jälkeen. 10 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, ja maasta on paennut noin 3,8 miljoonaa ihmistä. Myös Vantaan kaupunki valmistautuu vastaanottamaan pakolaisia.

Sinisellä pohjalla Vantaan logo sekä sinisiä ja valkoisia rauhankyyhkyjä.

Suomeen arvioidaan saapuvan Ukrainasta noin 80 000–100 000 pakolaista. Toistaiseksi noin 15 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen käsittelee Ukrainasta saapuvien pakolaisten tilannetta Vantaa-kanavalla keskiviikkona 30.3. klo 14 esitettävässä infossaInfo on katsottavissa myöhemmin tallenteena.

Pakolaisten hätämajoituksen valmistelut on aloitettu

Vantaalle saapuneiden pakolaisten määristä ei ole tarkkaa tietoa. Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Vantaan kaupunkia järjestämään hätämajoituksen 1200 pakolaiselle.

Vantaa on perustanut hätämajoitustyöryhmän, joka valmistelee muun muassa Korson koulua hätämajoituspisteeksi. Kaupunki varautuu maahantulijoiden pitkäaikaiseen oleskeluun.

Vantaa takaa lapsille varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen

Suurin osa ukrainalaispakolaisista on äitejä ja lapsia. Lapsia on tulijoista jopa yli puolet. Lasten suuri määrä tarkoittaa, että Suomen kouluihin on tulossa yhden ylimääräisen ikäluokan verran lisää lapsia. Vantaa on linjannut, että kaikki lapset pääsevät koulun lisäksi myös varhaiskasvatukseen.

– Me Vantaalla kannamme vastuumme. Suurten kaupunkien tehtävänä on nyt näyttää mallia, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo.

Vantaan kouluissa on nyt noin 170 ukrainalaista oppilasta

Koulun aloittaneista ukrainalaisoppilaista noin 60 oppilasta on aloittanut valmistavassa opetuksessa ja noin 110 odottaa koulupaikan määrittelyä tai ryhmän aloitusta. Vantaa on perustanut 11 uutta opetusryhmää, joista kuusi on jo aloittanut toimintansa.

Tukea tarjotaan monipuolisesti

– Tarjoamme maahantulijoille tukea työllistymiseen. Lain mukaan TE-palvelut vastaa maahantulijoiden työllistymisestä, mutta kunnat ja kaupungit haluavat auttaa. Alamme muun muassa kartoittaa työnantajia, jotka haluaisivat palkata ukrainalaisia. Turvallinen työllistyminen ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa.

– Myös kuntalaisten auttamishalu on suuri, joten olemme käynnistäneet vapaaehtoistyön koordinoinnin, Viljanen jatkaa.

Ukrainalaisten auttamisesta syntyy kunnille monenlaisia kustannuksia. Vantaa kantaa vastuunsa ukrainalaisten auttamisesta. Vantaa on myös osoittanut 150 000 euroa kolmen valtakunnallisen järjestön kautta ukrainalaisten, lasten ja naisten tukeen Ukrainassa. Viljasen mukaan olisi kuitenkin tärkeää saada jo nyt tilanteen alkuvaiheessa valtiolta sitovat päätökset kunnille myönnettävistä kokonaiskorvauksista, eli eri korvattavista kohteista ja niiden perusteista.

Vantaa kokoaa Ukrainan tilanteeseen liittyviä tietoja ja ohjeita verkkosivuilleen.

Avainsanat

HallintoUkrainan sota