Hävikkipidot tuovat yhteen paikalliset yritykset ainutlaatuisella tavalla – vastuullisuus näkyy lautasella ja yhteistyössä
Mitä tapahtuu, kun kaksi vantaalaista huippukokkia ja heidän ideansa, Suomen suurin kauppakeskus ja paikalliset yhteistyökumppanit yhdistetään? Syntyy Hävikkipidot: 50 henkilölle tarjoiltava kolmen ruokalajin päivällinen keskellä Jumbon kauppakeskusta marraskuussa. Paikan pöytään voi voittaa arvonnassa!
Ravintola Backaksen yrittäjä ja somepersoona Lauri Kaivoluoto sekä ravintola Vinteron yrittäjä Henri Hytönen loihtivat 13. marraskuuta klo 16 kolmen ruokalajin päivällisen 50 henkilölle hävikkiruuasta. Tapahtumapaikkana toimii kauppakeskus Jumbon keskusaukion lähimaasto, ja hävikkiruoka saadaan Jumbon K-Citymarketista ja Prismasta. Pitkän pöydän kauniin kattauksen viimeistelee kukkakauppa Verso.
Kaikki paikat Hävikkipitojen pitkään pöytään arvotaan Vantaan kaupungin Facebook ja Instagram-kanavissa. Osallistumisaika on 30.10.–5.11. ja arvonta suoritetaan 6.11. Tapahtuman nimen mukaisesti päivällinen tehdään hävikkiruuasta, joten menu selviää vasta tunteja ennen tapahtumaa.
Hävikkipitojen idea tuli suoraan kokeilta itseltään. Tempauksen taustalla on vahva halu tehdä yhteistyötä, vahvistaa yhteisöllisyyttä sekä tarjota elämyksiä kaupunkilaisille – ennen kaikkea tavoitteena on nostaa esiin vantaalaista ruokakulttuuria. Hävikkipitojen keskeinen teema on vastuullisuus, joka näkyy niin Vantaan kaupungin kuin yhteistyökumppaneidenkin toiminnassa konkreettisina tekoina ja yhteisinä arvoina.
Meille Jumbossa vastuullisuus tarkoittaa konkreettisia tekoja, pieniä ja suuria. Panostamme erityisesti yhteisöllisyyteen sekä myös kierrätyksen kehittämiseen. Ruokahävikin vähentäminen on ollut yksi tämän vuoden teemoista ja Hävikkipidot onkin upea tapa tuoda tämä näkyväksi, sanoo Kauppakeskus Jumbon vastuullisuuspäällikkö Katariina Ekman.
– Odotamme innoissamme, mitä huippukokit loihtivat Jumbossa syntyvästä hävikkiruoasta, ja ehkä saamme siitä myös ideoita omaan arkeen. On hienoa, kun voimme tarjota kauppakeskuksessamme maksuttoman yhteisöllisen elämyksen yhteistyössä Jumbon K-Citymarketin, Prisman ja kukkakauppa Verson sekä muiden paikallisten kumppaneiden kanssa, Ekman jatkaa.
Yhteistyö ja yhdessä tekeminen nähdään Vantaalla kasvua ja elinvoimaa lisäävinä tekijöinä. Yritysyhteistyötä kehitetään intohimoisesti Business Vantaan toimesta ja paikallisten toimijoiden ehdotukset otetaan aina ilolla vastaan!
Haluamme Vantaalla olla uusien innovaatioiden kokeilualusta ja ideoiden mahdollistaja yrityksille ja muille sidosryhmille. Hävikkipidot ovat mainio esimerkki siitä, mitä uutta aktiivisella yhteistyöllä voidaan saada aikaan, iloitsee Vantaan kaupungin erityisasiantuntija Panu Vuorimaa.
Myös ruokahävikin vähentäminen ja sen uudelleenkäyttö on Vantaalla tärkeässä roolissa. Viimeisimpänä Vantaan kaupungin ja Yhteisen pöydän yhteistyöhanke ruokahävikin vähentämiseen palkittiin kansainvälisesti arvostetussa Milan Pact Awards 2025 -kilpailussa. Jo 10 vuoden ajan Vantaalla toiminut Yhteinen pöytä yhdistää hävikkilogistiikan, ruoka-avun yhteistyön, verkostomaisen toimintakulttuurin sekä työllistämisen.
Vantaalla toimii myös ruokaklusteri eli ruoka-alan toimijoiden, paikallisten korkeakoulujen ja kaupungin edustajien yhteistyöverkosto. Esimerkiksi klusteriin kuuluva Food waste ecosystem -hanke ratkoo hävikkiruokaan liittyviä haasteita innovatiivisella tavalla usean eri toimijan kanssa yhteistyössä.