Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään 3.12. – Vantaalla panostetaan vammaisten lasten ja nuorten osallisuuteen

Uutinen

Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään 3. joulukuuta. Vantaalla panostetaan erityisesti maahanmuuttajataustaisten vammaisten lasten ja nuorten osallisuuteen.

Lapsiperhe kävelee.

Vantaan vammaisneuvosto kutsuu koolle ennakointidialogin maahanmuuttajataustaisten vammaisten lasten ja nuorten osallisuudesta keväällä 2023. Tilaisuuden tavoitteena on suunnitella konkreettisia tekoja, miten jokainen toimija voisi edistää vammaisten lasten ja nuorten osallisuutta.

- Lapsen oikeudet koskevat jokaista lasta. Jotta tämä toteutuu, meidän tulee kiinnittää erityistä huomiota niihin lapsiin ja nuoriin, jotka usein jäävät huomioimatta, kun mietimme lasten ja nuorten osallisuutta, sanoo lasten ja nuorten palvelujen koordinaattori Tia Ristimäki Vantaan kaupungilta.

Ennakointidialogi on keskustelutilaisuus, jonne kutsutaan alan keskeisiä toimijoita, ja jossa jokaisella toimijalla on mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä aiheesta. Tilaisuuteen osallistuneet toimijat sitoutuvat siellä laadittuun suunnitelmaan.

Tällä kertaa keskiössä ovat maahanmuuttajataustaiset vammaiset lapset ja nuoret. Lapsen ja nuoren oikeudet koskettavat kaikkia lapsia ja nuoria, ja siksi myös erilaisista elämäntilanteista ja taustoista tulevien lasten ja nuorten osallisuuden huomioiminen on tärkeää.

Vantaa on mukana Lapsiystävällinen kunta -mallissa

Lasten ja nuorten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien parantaminen omaan arkeen on yksi viidestä UNICEF:in Lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteesta, joihin myös Vantaan kaupunki on sitoutunut.

Vammaisten lasten ja nuorten osallisuuden kehittäminen on avainasemassa, kun puhutaan lasten ja nuorten osallisuudesta. Vantaalla onkin esimerkiksi käynnistetty Vantaan Järjestöringin kanssa yhteistyö, jonka tavoitteena on palveluohjauksen ja tiedon lisääminen vammaisille lapsille ja nuorille.

Lisätietoja

Voit lukea lisää Lapsiystävällinen kunta -mallista täältä.

Lapsiystävällinen kunta -työ Vantaalla

Lapsiystävällinen kunta: Osallisuus

Lapsiystävällinen kunta: Yhdenvertaisuus

Avainsanat

OsallisuusLapsetNuoret 13 -20 v.