Keskustelupaneelisarja nuorille on Vantaan kaupungin osallisuusteko 2022

Uutinen

Vantaan kaupunki palkitsi toistamiseen asukkaiden osallisuutta edistäviä tekoja. Vuoden 2022 osallisuusteoksi valittiin kirjastojen ja nuorisopalveluiden keskustelupaneelisarja nuorille. Kunniamaininnat saivat Vantaan ratikan suunnittelu sekä kaupungintalon avoimien ovien tapahtuma.

Kuvassa palkittujen tekojen edustajia sekä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen Vantaan kaupungintalolla.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen jakoi osallisuustekopalkinnon ja kunniamaininnat Vantaan kaupungintalolla.

Vantaan kaupunki on palkinnut vuoden 2022 osallisuusteon sekä antanut kaksi kunniamainintaa toiminnasta asukkaiden osallisuuden hyväksi. Kaupungin sisäisillä palkitsemisilla halutaan tuoda esiin hyviä työtapoja osallistumisen edistämiseksi sekä osallistamisen monenlaisia mahdollisuuksia ja hyötyjä.

Vantaan vuoden 2022 osallisuusteko on Tikkurilan ja Martinlaakson kirjastojen sekä Vantaan nuorisopalveluiden kehittämä paneelikeskustelusarja nuorille. Ensimmäinen keskustelu järjestettiin Tikkurilan nuorisotilalla helmikuussa 2022 ja sen aiheena oli sukupuoli ja seksuaalisuus. Martinlaakson nuorisotilalla toukokuussa 2022 järjestetyn paneelin teemoja olivat puolestaan kiusaaminen, rasismi ja syrjintä.

Molemmat paneelit striimattiin Youtubeen ja niitä katsottiin muilla nuorisotiloilla tapahtuman aikana. Keskustelut on tallennettu kirjaston Youtube-kanavalle, joten niitä voidaan hyödyntää nuorisotyössä ja opetuksessa myös jatkossa.

Palkintoraadin mukaan keskustelusarja onnistui tarttumaan ajankohtaisiin teemoihin ja tarjosi nuorille mahdollisuuksia osallistua tapahtumien suunnitteluun monessa eri vaiheessa. Keskustelusarja sai erityisesti kiitosta onnistuneesta yhteistyöstä eri palveluiden välillä.

”Tällaista tapahtumakonseptia ei ole ennen Vantaan kirjastoissa kokeiltu. On tärkeää, että nuorten osallisuuteen kiinnitetään huomiota palveluissamme”, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi palkitsemistilaisuudessa.

Kunniamaininnat kahdelle osallisuutta edistäneelle toiminnalle 

Palkintoraati antoi kunniamaininnan Vantaan ratikan suunnittelutyölle asukkaiden osallisuuden edistämisestä. Ratikan suunnittelu eteni vuonna 2022 paljon ja siinä panostettiin erityisesti avoimeen viestintään ja vuorovaikutukseen asukkaiden kanssa. Osallistumismahdollisuuksia oli runsaasti ja monipuolisesti: esimerkiksi asemakaavojen sekä katu- ja puistosuunnitelmien kommentointi, suunnitelmien havainnollistamisvideot, kyselyt ja asukastilaisuudet.

Raadin mukaan ratikan suunnittelussa on huomioitu ansiokkaasti kaupungin pyrkimys parantaa vantaalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa valmisteilla oleviin päätöksiin.

Toisen kunniamaininnan sai 27.10.2022 Vantaan kaupungintalolla järjestetty maksuton avoimien ovien tapahtuma. Tilaisuudessa kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan kaupungintaloon ja näkemään, missä vantaalaisten asioista päätetään. Tapahtumassa oli Vantaan kaupungin lisäksi myös muita toimijoita esittelemässä toimintaansa.

Palkintoraadin mukaan kaupungintalon ovien avaaminen on symbolisesti merkittävä teko ja tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden tutustua kaupungin hallintoon.

Lisätiedot:

Kirjastojen ja nuorisopalveluiden paneelikeskustelusarja nuorille

Avainsanat

Osallisuus