Länsimäen uuden päiväkodin vahvuuksia ovat kaksi johtajaa ja lähellä oleva luonto

Uutinen

Vantaan Länsimäkeen aukesi huhtikuussa uusi päiväkoti, joka tarjoaa varhaiskasvatusta ja myöhemmin myös esiopetusta. Päiväkodissa nautitaan luonnonrauhasta ja viihtyisistä tiloista.

Länsimäen päiväkoti.

Kuva: Sercan Alkan

Vantaalla vuonna 2021 alkanut kokeilu rinnakkaisjohtamisen mallista toimii Länsimäen uudessa päiväkodissa hyvin. Päiväkodissa on kaksi johtajaa, Suvi Malmström ja Leena Tuomainen. Heidän työtehtävänsä on jaettu niin, että Suvin vastuulla on päiväkodin henkilöstö- ja talousasiat ja Leena hoitaa pedagogiikkaa ja asiakkuuksia.

– Kannatan vahvasti rinnakkaisjohtamisen mallia, meillä on siitä hyvät kokemukset, kertoo Suvi.

Leena on samaa mieltä:

– Meille on käynyt niin ihanasti Suvin kanssa, että ihan ensimmäisestä päivästä lähtien tuntui siltä, että olisimme tehneet jo pitkään töitä yhdessä, vaikka emme edes tunteneet toisiamme ennen tänne tuloa.

Hän uskoo, että haasteita voisi syntyä, mikäli he eivät tulisi yhtä hyvin toimeen kuin tällä hetkellä. Leena kokeekin rinnakkaisjohtajuuden ehdottomana voimavarana päiväkodin johtajan työssä.

– Toisen kanssa asioita pystyy peilaamaan ja pähkäilemään.

Päiväkodin ympäristö tärkeänä elementtinä

Uuden päiväkodin avaaminen ja sen pyörittäminen on vaatinut kaksikolta sekä heidän tiimiltään kärsivällisyyttä ja muutoksensietokykyä.

– Kaikki on vaikuttanut tosi hyvältä, ja täällä on upeat tilat. Aina toki on jotain pientä parannettavaa. Täällä on kuitenkin hyvin mietitty sitä muunneltavuutta, Suvi kertoo.

Kesätauon aikana päiväkodin pihaa on laitettu kuntoon. Pihalta löytyy pelikenttä, kiipeilyteline, hiekkalaatikko ja paljon keinuja. Lisäksi pihalle on jätetty puita ja muutamia isompia kiviä. Pihalla on portti, mistä pääsee suoraan metsään.

– Meillä on tällä alueella aivan mahtava luonto ja metsä tässä ympärillä, jota yksikössä käytetään paljon oppimisympäristönä. Meidän tehtävämme on myös tuoda sitä luontoa tutuksi eri kulttuureista tuleville perheille, Leena sanoo.

Länsimäki on monikulttuurinen alue ja Leenan mukaan päiväkodin asiakaskunnasta noin 70–80 prosenttia koostuu muista kuin suomea äidinkielenään puhuvista perheistä.

– Monessa muussa maassa metsä on vaarallinen ja sinne ei voi vaan mennä, sillä siellä elää ihmiselle vaarallisia sellaisia eläimiä ja ötököitä. Metsän turvallisuus ei ole itsestään selvä asia, Leena kertoo.

Hänen mukaansa alueen suuri voimavara onkin upeat metsäalueet. Lisäksi päiväkodin lähellä on kouluja, ja jatkumo varhaiskasvatuksesta perusopetukseen on mietitty alueella tarkkaan.

Länsimäessä on tällä hetkellä kuusi päiväkotia ja alueen uskotaan kasvavan tulevina vuosina.

– Tällä alueella on paljon kasvupotentiaalia ja Vantaan ratikka tuo varmasti näkyvyyttä, sillä se tulee kulkemaan Länsimäen kautta, Leena uskoo.

Avainsanat

Päiväkodit