Taidemuseo Artsin uusi näyttely tarkastelee poliittista vakaumusta ja yhteisöllistä sitoutumista

Uutinen

Asiasanat

Kulttuuri

Tosiseikoista esitetty tilanne on kahden taiteilijan, Diego Brunon ja Minna Henrikssonin, ensimmäinen yhteisnäyttely Artsissa 23.9.2022-8.1.2023. Näyttelyn nimi viittaa oikeudenkäynneissä käytettyyn lainsäädännölliseen termiin, joka kuvaa niissä esillä olevaan asiaan liittyvää tosiasiatietoa - oli se sitten asian kannalta suotuisaa tai kielteistä.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää se, että kummankin taiteellinen työ perustuu vahvasti tutkimukseen, arkistotyöskentelyyn ja yhteistyöhön. He tuovat taiteessaan esille marginaalihistorioita, rakenteellista rasismia ja poliittisia kamppailuja. Molempien taiteilijoiden työskentelyssä paikallisuus, poliittinen vasemmistolaisuus ja fasisminvastaisuus ovat tärkeitä.    

Minna Henriksson on tehnyt näyttelyyn kaksi uutta taideteosta, jotka muodostavat dialogin vantaalaisen historian ja tämän päivän välille. Mukana on kokonaisuus, joka kertoo maanalaisesta vastarinnasta ja sotakarkureista toisen maailmansodan aikana erityisesti Vantaalla ja Myyrmäessä.  Toinen teoskokonaisuus liittyy venäläisen avantgardetaiteilijan Ivan Kliunin (1873–1943) abstraktin taideteoksen väärennökseen, joka on lainattu installaatioon Tikkurilasta Rikosmuseosta.     

Diego Brunon videoteos ja valokuvat käsittelevät Bolivian poliittista liikehdintää vuosien 2003–2019 aikana. Bruno tutkii teoksissaan sitä, miten poliittisen taistelun kokemusta on mahdotonta tavoittaa kokonaisvaltaisesti, sillä kokemuksen kertomisesta jää aina jotain pois. Näiden rinnalla näyttelyssä on piirustuksia aiemmin alkaneesta sarjasta Interruptions.   

Helsingissä työskentelevät Diego Bruno ja Minna Henriksson vaikuttavat myös kansainvälisellä nykytaidekentällä.  

Näyttelyn avajaiset järjestetään 22.9. klo 17–19.  

Katso tarkemmat tiedot yleisötapahtumista artsimuseo.com/tapahtumat

Tosiseikoista esitetty tilanne 23.9.2022 - 8.1.2023  

Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa  

Aukioloajat: ti, ke, pe klo 11–18, to klo 13–20, la–su klo 11–16. Ma suljettu.  

Vapaa pääsy.  

Poikkeukset aukioloajoissa: suljettu juhlapyhinä. Tarkista poikkeukset aukioloajoissa Artsin verkkosivuilta tai Artsin Facebook-sivuilta

Avainsanat

MuseotNäyttelytTaide