Ukrainasta tulleet lemmikit täytyy lääkitä heti maahantulon jälkeen

Uutinen

Asiasanat

EläimetTurvallisuus

Ukrainan sodan vuoksi Suomeen tuodaan tällä hetkellä Ukrainasta lemmikkejä, joille ei ole annettu tarpeellista lääkitystä ennen maahan saapumista. Koirat, kissat ja fretit voivat kantaa ihmisiin tarttuvia tauteja, minkä vuoksi ne on tärkeää lääkitä viimeistään Suomessa.

Koira metsässä

Kaikkien lemmikkien kanssa matkustavien, jotka saapuvat Suomeen ilman lemmikkejä koskevaa ennakkohakemusta tai lupaa, tulee olla yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisen jälkeen.

Jos koiralla, kissalla tai fretillä ei ole mikrosirua tai siltä puuttuu rabies- eli raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille tarvittaessa mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri ottaa lemmikiltä myös verinäytteen.

Koirilla voi olla myös Echinococcus multilocularis -heisimatoa, jota vastaan eläinlääkäri antaa loislääkityksen, jollei koiraa ole lääkitty jo Tullissa Suomeen tullessa.

Lemmikki täytyy pitää eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan raivotautirokotuksen jälkeen. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana. Koiran ulosteet on tärkeä kerätä pussiin ja hävittää talousjätteen mukana 24 tunnin ajan Echinococcus multilocularis -loislääkkeen antamisen jälkeen.

Lemmikkien lääkitseminen on erittäin tärkeää, koska rabiesvirusta ja Echinococcus multilocularis -heisimatoa ei tällä hetkellä ole Suomessa. Etenkin ekinokokkiloisen leviäminen Suomen luontoon koirien ulosteiden välityksellä on suuri riski, koska loinen on ihmiselle hengenvaarallinen.

Lemmikin omistajan tulee ottaa yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian maahan saapumisen jälkeen ottamalla yhteyttä joko kunnan pieneläinvastaanottoon tai yksityiseen eläinlääkäriasemaan.

Vantaan kaupungin pieneläinlääkäripalveluja käytettäessä varattava aika etukäteen

Vantaan kaupungilla on pieneläinlääkärin vastaanotto Pakkalassa. Aika kaupungin eläinlääkäripalvelun käyttöön on varattava etukäteen.

Ajan voi varata numerosta 043 824 7475 joko soittamalla arkisin klo 9–11 tai lähettämällä numeroon tekstiviestin ”Ukraina lemmikki”, jolloin viestin jättäjään ollaan yhteydessä seuraavan arkipäivän aikana.

Päivittyvät valtakunnalliset ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta (www.ruokavirasto.fi). Sivustolta löytyvät muun muassa ohjeet lemmikkien eristämiseen Suomeen saapumisen jälkeen.

Vantaan kaupungin eläinlääkärin yhteystiedot

Tietoa ukrainaksi ja venäjäksi

Tietoa Vantaasta Ukrainasta saapuneille ukrainan kielellä: Домашні тварини з України мають пройти обов'язковий ветеринарний контроль одразу після прибуття до країни

Tietoa Vantaasta Ukrainasta saapuneille venäjän kielellä: Прибывающие с Украины домашние животные должны проходить медицинскую обработку сразу после въезда в страну