Mitä kouluruokailun edistämiseksi on jo tehty?

Vantaa on kehittänyt kouluruokailua jo vuodesta 2019. Vuosina 2023 ja 2024 työtä tehostettiin. MUMS-hanke antaa lisäpanoksen kouluruokailun edistämiseen vuonna 2025.

Opiskelijat ottavat lounasta linjastolta Varia Hiekkaharjun ruokalassa.

Vuonna 2023 Vantaa kehitti kouluruokailua seuraavasti

  • Ympäristövastuullisen ja laadukkaan ruoan osuus kouluruoasta kasvoi 274 000 eurolla. Reseptiikkaa kehitettiin ja uudet ympäristöystävälliset ja laadukkaat kala- ja kasvisruoat lisättiin ruokalistoille.
  • Kaupunginvaltuusto antoi 160 000 euron suuruisen määrärahan, joka käytettiin toiveruokapäiviin. Summalla lisättiin myös maustekastikkeita (esimerkiksi soijakastiketta), salaattijuustoja (esimerkiksi fetaa ja raejuustoa) ja jälkiruokia.
  • Kaupunginvaltuusto antoi 240 000 euron suuruisen, kertaluontoisen määrärahan, jonka koulut ja oppilaitokset saivat käyttää ruokaloiden viihtyisyyden parantamiseen. Oppilaat ja opiskelijat saivat osallistua suunnitteluun. Koulut hankkivat muun muassa viherkasveja ja viherseiniä, sermejä, koristeita eri vuodenajan teemoihin, taidetta, verhoja ja kaitaliinoja sekä leivänpaahtimia. Lisäksi ruokaloiden akustiikkaa ja valaistusta parannettiin. 

Vuonna 2024 Vantaa kehitti kouluruokailua seuraavasti 

  • Ympäristöystävällisten kala- ja kasvisruokien tarjoamista jatkettiin pysyvän lisämäärärahan avulla.
  • Toiveruokapäivien tarjoamista jatkettiin pysyvän lisämäärärahan avulla.

Miten oppilaat ja opiskelijat voivat vaikuttaa kouluruokailuun? 

Vantaan kouluissa toimii ruokaryhmiä, jotka osallistuvat kouluruokailun kehittämiseen. Ruokaryhmä koostuu terveellisen ruokailun ja maistuvan kouluruoan merkityksen ymmärtävistä, ennakkoluulottomista ja rohkeista oppilaista, sekä sopivasta kombosta koulun tai oppilaitoksen aikuisia. Myös ateriapalveluiden tuottaja, eli Vantti tai Palmia, osallistuu ainakin kaksi kertaa vuodessa ryhmän kokouksiin. Lapset ja nuoret pääsevät ruokaryhmässä vaikuttamaan ruokalistaan ja resepteihin, ruokalan sisustukseen sekä toimimaan mielipidevaikuttajina.

Kouluissa järjestetään myös reseptipajoja, joissa 7.-9.-luokkalaisilla on mahdollisuus muokata Vantin ja Palmian reseptejä sekä järjestää makuraateja.

Vantti ja Palmia kysyvät vuosittain oppilaiden toiveruokia. 

Avainsanat

Ruokailu