Ruokapalvelujen ammattitutkinto
Esittely
Ruokapalvelujen ammattitutkinnossa on kaksi osaamisalaa: Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki ja Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.
Kehitä osaamistasi ruokapalvelualalla
Ravintolakokki voi työskennellä ruoanvalmistustehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ruokaravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä tai matkustajalaivojen ruokaravintoloissa. Ravintolakokki työskentelee asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja taloudellisesti.
Alan perustutkinto tai työkokemus alalta katsotaan eduksi.
Ravintolakokiksi valmistut ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalalla.
Suurtalouskokki voi työskennellä ammattikeittiöissä, kuten henkilöstöravintoloissa, sairaaloissa, erilaisissa hoitokodeissa ja oppilaitoksissa. Suurtalouskokki työskentelee asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja taloudellisesti.
Alan perustutkinto tai työkokemus alalta katsotaan eduksi.
Suurtalouskokiksi valmistut suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalalla.
Tietoa koulutuksesta
Koulutus toteutetaan oppisopimuksella. Osaamista hankitaan pääasiassa työpaikalla työtä tekemällä, mutta myös oppilaitoksessa ja verkossa. Opiskelijan on mahdollista tehdä koko tutkinto tai vain valitsemansa tutkinnon osat. Tutkinnon osaa kohden on 3–5 lähipäivää.
Koulutuksen lähipäivät toteutetaan arkipäivisin Hiekkaharjun toimipisteessä osoitteessa Tennistie 1, 01370 Vantaa.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, ja siinä huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen.
Opinnot kestävät keskimäärin 1–1,5 vuotta
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.
Koulutus on maksuton.
Oppisopimuksella opisekeleville työnantajan on erikseen määriteltävä, maksetaanko opiskelijalle myös koulutuspäiviltä palkkaa, vai saako hän noilta päiviltä koulutuskorvauksen.
Suomen kielen taitovaatimus on B1.
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon valintaperusteet löydät Opintopolusta.
Työllistyminen
Kokki voi työskennellä esimerkiksi ruokaravintoloissa, kahviloissa, henkilöstöravintoloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä, laivoilla, hotellin keittiöissä, sairaaloissa, oppilaitoksissa, päiväkodeissa, katu- ja pikaruokaravintoloissa, liikeasemilla, elintarviketeollisuudessa, vähittäiskaupoissa tai alan itsenäisenä yrittäjänä.
Ravintola- ja catering-alan työllisyystilanne on hyvä.
Jatko-opinnot
Ruokapalvelujen ammattitutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Terveydelliset vaatimukset
Kokin työssä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja sopeutumista vuorotyöhön.
Lisätietoja
Toimipisteet
Vantaan ammattiopisto Varia järjestää ammatillista koulutusta neljässä toimipisteessä eri puolilla Vantaata.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ammattiopisto Varia, Hiekkaharjun toimipisteTennistie 1
01370Vantaa
Suomi