Koulupuutarhasta monenlaista hyötyä ja oppia

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusLapsiperheetOppilaat

Ylästön koulupuutarha antaa oppilaille paljon: se tuottaa satoa kotitaloustunneille, mutta myös biologian ja kuvataiteen tunneilla hyödytään kauniista ympäristöstä. Puutarha on myös välituntien virkistyspaikka.

Karviaismarjoja.

Kuva: Essi Mellin

Koulupuutarhatoiminnalla on pitkät perinteet Suomessa ja maailmalla. Puutarhat ovat olleet pitkään oppimisympäristöjä, joiden tarkoituksena on ollut saada suomalaiset syömään kasviksia ja usein myös tuottaa ruokaa koulukeittolaan. Puutarhat alkoivat vähentyä 1970-luvulta alkaen, mutta nykyisten opetussuunnitelmien myötä puutarhat tekevät paluuta oppimisympäristöksi myös Vantaalla.

Ylästön koulupuutarha on perustettu syksyllä 2020. Tositoimiin puutarhassa päästiin keväällä 2021, kun puutarhaan istutettiin oppilasvoimin valtava määrä kukkia ja muutamia uusia pensaita ja puita. Koulun oppilaat pääsivät tuolloin seuraamaan kasvua, kun satoja kukkia esikasvatettiin ensin koulun sisätiloissa ja päästiin lopulta siirtämään ulos puutarhaan. Puutarhassa onkin kahtena edellisenä kesänä ollut upea väriloisto.

Puutarhan satoa hyödynnetään esimerkiksi kotitaloustunneilla ruuanlaitossa ja leivonnassa. Syksyllä oppilaat leipovat muun muassa oman koulupuutarhan raparperipiirakkaa ja karviaiskiisseliä. Puutarhan hedelmäpuut sen sijaan ovat vielä sen verran nuoria, että niiden satoa ja pääsyä lautaselle saakka saadaan odottaa vielä muutama vuosi.

Puutarhan anti on paljon muutakin kuin pelkkää syötävää satoa

Syksyllä ympäristöopin ja biologian tunneilla tutustutaan kasvun kiertoon, kun jo kukkineiden tsinnioiden ja ryhmäsamettikukkien siemenet kerätään talteen odottamaan taas tulevan kevään istutuspuuhia. Lisäksi puutarhassa pääsee keväästä syksyyn tutustumaan erilaisiin hyönteisiin ja perhosiin. Vanhempainyhdistys on hankkinut koululle retkijakkaroita, joita voidaan hyödyntää puutarhassa esimerkiksi kuvataidetunneilla kasvien luonnosteluun. Koulupuutarhalla on merkityksensä myös välituntien virkistyskäytössä, jolloin oppilaat pääsevät sinne viettämään aikaa.

Koulupuutarha toimii vastuuopettaja Niina Selinin ja koulun oppilaiden voimin. Oppilaat istuttavat, esikasvattavat, kitkevät, kastelevat, keräävät ja hyödyntävät satoa, kompostoivat sekä seuraavat kasvua ja kompostoitumista.

Ylästön koulupuutarhaan saatiin vuonna 2021 riistaverkkosuojat, istutuslaatikot, multaa, kompostori, vesipiste ja tarvikkeita puutarhanhoitoon, jotta koulupuutarhan hoito helpottuisi ja mahdollistuisi vielä isommalle joukolle oppilaita. Portillinen aitakin saatiin puutarhan suojaksi. Koulun oppilaiden huoltajilta ja opettajilta saatiin lahjoituksena runsaasti perennoja ja paikallinen K-kauppias lahjoitti koululle muun muassa suuren määrän kukkien siemeniä.

Kesällä 2022 puutarhaan saatiin iso kasvihuone, jossa on tänä syksynä kasvanut yrttejä kotitaloustuntien tarpeisiin. Ensi keväänä kasvihuoneeseen on tarkoitus rakentaa kunnolliset istutuslaatikot, ja toivottavasti elokuussa 2023 Ylästössä nautitaan itse kasvatetuista kurkuista, tomaateista ja kesäkurpitsoista!

Avainsanat

PeruskoulutKoulutYlästön koulu