Nicehearts tarjoaa tytöille ja naisille oman kohtaamispaikan: "Meille olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet"

Artikkeli

Turvasatama erilaisissa elämäntilanteessa. Sellaiseksi tähtää tyttöjä ja naisia tukeva Nicehearts, joka on toiminut Vantaalla vuodesta 2001 lähtien.

Kohtaamispaikka sijaitsee Tikkurilassa. Kynnys tulla mukaan toimintaan pidetään matalalla, kertoo yhteisöjohtaja Sanna Heikkinen.

- Emme kysy, kuka olet ja miksi olet täällä vaan tervetuloa, ihanaa että tulit tänne tänään. Siitä lähdetään liikkeelle, Heikkinen kuvailee.

Kohtaamisia turvallisemmassa tilassa

Niceheartsin Tyttöjen tila tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja ryhmiä 10-28-vuotiaille. WahvaNainen- ja Naapuriäiti-toiminnat puolestaan tukevat Suomeen muuttaneita naisia.

Apua saa vaikkapa lomakkeiden täyttämiseen, tukea erilaisiin elämäntilanteisiin ja ryhmässä voi myös rohkaistua käyttämään suomen kieltä enemmän sekä löytää uusia ystäviä, kertoo WahvaNainen-palveluohjaaja Sini Kangaspeska.

- Monilla maahan muuttaneilla naisilla ei välttämättä ole hirveästi kontakteja kodin ulkopuolella, Kangaspeska sanoo.

Tyttöjen toiminnassa voi osallistua avoimeen olohuoneeseen, sateenkaariryhmään tai jutella seksuaalineuvojan kanssa eri asioista.

Vertaistuki tärkeässä roolissa

Niceheartsin kohtaamisissa jutellaan tyttöyteen ja naiseuteen liittyvistä asioista, joista ei välttämättä puhuta missään muualla, Heikkinen tiivistää.

- Joskus puhutaan yksinäisyydestä, joskus seksuaalisen häirinnän kokemuksista ja joskus taas nauretaan vedet silmissä jollekin Tiktok-videolle.

Tyttöjen tilassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, joita kävijät ovat olleet itse laatimassa: ketään ei syrjitä ja kaikille annetaan tilaa osallistua.

Kaiken kaikkiaan vertaistuki on tärkeä osa toimintaa.

- Toivomme ihmisten voivan kokea, että täällä on hyvä olla, täällä välitetään ja täällä on turvallisia aikuisia ja vertaisia, joista voi saada myös kavereita ja ystäviä, Sanna Heikkinen sanoo.

Nicehearts syntyi Vantaalla tytöille suunnatusta toiminnasta. Nykyään yhdistys vaikuttaa naisten, tyttöjen ja perheiden hyväksi myös muualla pääkaupunkiseudulla sekä Etelä-Karjalassa.

Niceheartsin nettisivut

Avainsanat

Kaupunkikehitys