Pääjuttu: Kenen haluat päättävän asioistasi?

Artikkeli

Asiasanat

Demokratia ja osallisuusAsukkaat

Eduskuntavaaleissa sinun kannattaa äänestää rohkeasti ehdokasta, joka vastaa arvojasi ja joka ajaa sinulle tärkeitä asioita.

Vaalilipun ojennus virkaililjalle

Vantaalla on 15 ennakkoäänestyspaikkaa. Ennakkoäänestys tapahtuu kotimaassa 22.–28.3. ja ulkomailla 22.–25.3.2023.

Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa päättämään yhteisistä asioistamme. Eduskuntavaaleissa jokainen äänioikeutettu voi valita ehdokkaan omasta vaalipiiristään, joka edustaa häntä mahdollisimman hyvin. Äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä täysi-ikäiset Suomen kansalaiset. Kaikki vaaleissa annetut äänet ovat arvokkaita. 

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2.4. Ennen varsinaista vaalipäivää voi äänestää ennakkoon 22.–28.3. Vantaalla ennakkoäänestyspisteistä kaksi sijaitsevat ulkona ja kahdessa, erityisesti nuorille aikuisille suunnatussa pisteessä, on poikkeukselliset aukioloajat. 

Lue lisätietoja eduskuntavaaleista ja Vantaan kaupungin vaalijärjestelyistä verkossa osoitteessa vantaa.fi/vaalit.

Äänestä – näin helppoa se on!  

1. Valitse ehdokas 

Vantaa kuuluu Uudenmaan vaalipiiriin, joka kattaa yhteensä 25 kuntaa. Eduskuntavaaleissa äänioikeutettu vantaalainen voi äänestää ketä tahansa Uudenmaan vaalipiirin ehdokasta. Voit tutustua ehdokkaisiin esimerkiksi vaalikoneiden avulla. Valitse henkilö, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita ja olisi paras henkilö toimimaan äänitorvenasi maatamme koskevissa asioissa.  

2. Päätä, milloin äänestät 

Ennakkoäänestyksen aikana 22.–28.3. voit valita itsellesi sopivimman äänestyspaikan Vantaalla tai missä tahansa muualla. Vantaalla on 15 ennakkoäänestyspaikkaa. Vaalipäivänä 2.4. voit äänestää ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspaikassa. Ilmoituskortti postitetaan sinulle kotiin, ja löydät sen myös suomi.fi-palvelusta, jos olet ottanut palvelun käyttöön. Lisäksi vaalien alla voit tarkistaa vaalipäivän äänestyspaikkasi kotiosoitteesi perusteella aanestyspaikat.fi-sivulla.  

Jos sinulla on liikuntarajoitteita, joiden vuoksi et pääse äänestys- etkä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, voit äänestää kotonasi 22.–28.3. Ilmoittaudu kotiäänestykseen viimeistään 21.3. klo 16. Se onnistuu esimerkiksi soittamalla 043 825 0016 tai sähköpostitse: vaalit@vantaa.fi.  

Vantaalla voi myös äänestää useissa sairaaloissa, vanhustenhoitolaitoksissa ja rangaistuslaitoksissa. Laitosäänestys on mahdollinen ainoastaan näissä laitoksissa kirjoilla oleville asukkaille.  

Varmista vielä, että sinulla on äänestyspäivänä voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kuten passi tai ajokortti. Jos sinulla ei ole muuta henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, poliisilaitoksilta saa kotikunnasta riippumatta tarvittaessa maksutta äänestämistä varten väliaikaisen henkilökortin. 

Vaalien vilkkainta aikaa ovat perinteisesti olleet varsinainen vaalipäivä sekä ennakkoäänestyksen ensimmäiset ja viimeiset päivät. Jos haluat välttää ruuhkia, harkitse, voisitko ajoittaa äänestämisen näiden päivien ulkopuolelle.   

3. Anna äänesi  

Esitä äänestyspaikalla henkilöllisyystodistus vaalivirkailijalle. Hän antaa sinulle äänestyslipun. Jos äänestät varsinaisena vaalipäivänä, vaalivirkailija merkitsee nyt vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. Jos olet ennakkoäänestyspaikalla, merkintä äänestämisestä tehdään vasta, kun palautat täytetyn äänestyslipun.  

Ennakkoäänestyspaikoilla on kaikkien Suomen kuntien ehdokaslistojen yhdistelmät. Jos äänestät ennakkoon oman kuntasi ulkopuolella, voit tutustua oman kuntasi ehdokaslistojen yhdistelmään ennen äänestyskoppiin menoa. Eduskuntavaaleissa voit äänestää oman vaalipiirisi ehdokasta. 

Mene äänestyslipun kanssa vapaana olevaan äänestyskoppiin. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, pyydä vaalivirkailijaa avustamaan sinua äänestyskoppiin.  

Äänestyskopissa on kynä, ja kopin seinällä sen vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä, jonka alueella ennakkoäänestyspaikka sijaitsee. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi omassa vaalipiirissäsi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta. Kun olet merkinnyt numeron äänestyslippuun, taita lippu niin, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin. Vie taitettu äänestyslippu vaalivirkailijalle, joka leimaa sen. Jos äänestät varsinaisena vaalipäivänä, pudota lopuksi leimattu äänestyslippu vaaliuurnaan.  

Jos taas äänestät ennakkoon, vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Sulje äänestyslippu vaalikuoreen ja anna kuori vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen, jonka sekä sinä että virkailija allekirjoitatte. Sen jälkeen vaalivirkailija sulkee vaalikuoren (jonka sisällä on äänestyslippu) ja allekirjoittamasi lähetekirjeen tai ilmoituskortin keltaiseen lähetekuoreen, joka postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle. Sen jälkeen voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Ennakkoäänestyspaikat

Ennakkoäänestys kotimaassa 22.–28.3. ja ulkomailla 22.–25.3.2023 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikat kartalla.

1. Kivistön kirjasto, Topaasikuja 11 
2. Hämeenkylän K-Supermarket, Ainontie 1 
3. Martinlaakson kirjasto, Laajaniityntie 3 
4. Myyrmäen kirjasto, Paalutori 3 
5. Viihdekeskus Flamingo, Tasetie 8 
6. Tammiston K-Citymarket, Tammiston kauppatie 9 (ulkoäänestys) 
7. Monitoimikeskus Lumo, Urpiaisentie 14 
8. Koivukylän kirjasto, Ojalehdonkuja 1 
9. Kaupungintalon edusta, Asematie 7 (ulkoäänestys) 
10. K-Supermarket Yliveto, Peltolantie 1 
11. Kauppakeskus Dixi, Ratatie 11 
12. Hakunilan kirjasto, Kimokuja 5 
13. Länsimäen kirjasto, Suunnistajankuja 2 

Poikkeukselliset äänestyspaikat 27.-28.3. klo 10.00-14.00 
14. Metropolian ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampus, Leiritie 1 
15. Laurean ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampus, Ratatie 22

 

Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 1/2023. Lue asukaslehden muut jutut Asukaslehden sivulta!

 

Avainsanat

Asukaslehti1/2023Vaalit