Saammeko esitellä: tässä on tassuterapeutti Molla

Artikkeli

Asiasanat

EläimetAsukkaat
Molla koira.

Hei ihminen, liukenisiko sinulta hetki aikaa rapsutuksille?

Toimistokoira Molla on todennäköisesti Vantaan kaupungin pörröisin ja suloisin toimistotyöläinen. Se heiluttaa häntää toimistonhuoneensa ovella Kielotiellä, katsoo ohikulkijoita vetoavasti nappisilmillään silityksiä ja paijauksia kerjäten.

Harvaa pystyy vastustamaan nelikuukautista hännänheiluttajaa, ja samalla huomaamattaan luopumaan kiireen tunnusta ja takaraivossa kummittelevasta stressistä. Mollan tassuterapia pelastaa monen kiireisen päivän tai haikean mielen.

Molla on Vantaan-infon puhelinpalveluiden palveluesimiehen Hanna Suomalaisen lainakoira. Hanna kouluttaa ja kasvattaa Mollan 1,5-vuotiaaksi, jonka jälkeen Molla siirtyy opaskoirakoululle koulutukseen, ja lopulta näkövammaiselle apuvälineeksi itsenäiseen kulkemiseen.

- Mollasta luopuminen on varmastikin vaikeaa, mutta yritän pitää mielessä, että teen tässä hyväntekeväisyystyötä jollekin toiselle. Molla tulee saamaan hyvän kodin näkövammaisen avustajana, Hanna toteaa.

Mollaan on suhtauduttu Hannan työpaikalla loistavasti. Esimies Ulla Virtanen luovutti naskalihampaalle jopa työhuoneensa, ja hän on käyttänyt kiireisinä palaveripäivinä Mollaa Hannan puolesta ulkona.

- Kun puhutaan työntekijän sitouttamisesta työhönsä, ei välttämättä ole ratkaisevaa paljonko maksetaan, vaan usein pehmeämmät arvot ratkaisevat, Hanna kiittelee esimiestään upeasta suhtautumisesta.

Molla pakottaa elämään hetkessä

Hannan työympäristössä ei ole allergisoituneita ja Molla on sopeutunut loistavasti toimistoelämään.

Molla seisoo kiltisti ovella, eikä ylitä kynnystä. Ellei lelu ”vahingossa” tipahda kynnyksen toiselle puolella ja silloinhan se on noudettava. Sama taktiikka toimii myös uusien silitysten toivossa: jos ohikulkija nostaisi lelun huoneen puolelle. Yhden kerran Molla on livahtanut huoneesta etsimään leikittäjiä käytävän varrelta, jolloin rikosuhripäivystäjä ystävällisesti pennun palautti pienen leikkihetken jälkeen.

Töissä lähtiessä Molla haluaa käydä sanomassa heipat työkavereille. Maanantaisin se palaa innoissaan töihin, ellei ulkona satu satamaan. Etäpäivät ovat hänelle tylsiä, kun silitysten kerjäläinen ja pusuterapeutti ei pääse moikkaamaan työkavereitaan.

Molla on Hannan matkassa lähes aina. Se on osa koulutusta, sillä opaskoiran on opittava liikkumaan kaikkialla. Toimistokoira myös tauottaa työpäiviä ja luo mukavaa rytmitystä: lounaallekin mennään yhdessä.

- Molla pakottaa usein pysähtymään. Se haluaa katsoa naakkoja tai ohimeneviä autoja. Silloin on pakko pysähtyä, hengittää ja luopua kiireen tunnusta. Molla auttaa olemaan tässä hetkessä, Hanna kertoo.

Työn ulkopuolella Mollan lempipuuhaa on sen leikkiketun retuuttaminen, retkeily luonnossa ja toisten koirien kanssa peuhaaminen koirapuistossa. Mollan matkaa opaskoiraksi voi seurata instagramissa @opaspentumolla.

Avainsanat

Tarinoita VantaaltaTöissä Vantaalla