Verkot vesillä – etsivä nuorisotyö tapaa nuoria yhteistyöverkostoissaan

Artikkeli

Asiasanat

NuorisopalvelutNuoret

Etsivä nuorisotyö jalkautuu Vantaalla verkostoihin eli esimerkiksi yhteistyökumppaneiden tapahtumiin tai tiloihin. Verkostoissa kohdataan nuoria, joita ei välttämättä muuten tavoitettaisi.

Kaksi naista pitkän pöydän ääressä. Toisesta naisesta näkyy selkä, toinen hymyilee.

”Verkostoissa liikkuminen tarjoaa mahdollisuuden spontaaneihin kohtaamisiin. Normaalisti sovimme tapaamisista nuorten kanssa etukäteen, mutta verkostoissa meidän kanssamme voi tulla juttelemaan ilman ajanvarausta, kun itselle sopii”, kertoo etsivänä nuorisotyöntekijänä eli etsivänä työskentelevä Ida Jouttijärvi.

Eräs tällainen yhteistyökumppani on Kivistön suuralueella toimiva MarjaVerkko. Kuluneen talven aikana etsivät ovat osallistuneet kuukausittain MarjaVerkon järjestämille keittolounaille asukastila Rubiinissa. Etsivät eivät siis järjestä verkostoissa ohjelmaa, vaan jalkautuvat sinne, missä toimintaa on muutenkin. Rubiinissa etsivät ovat läsnä ja kuulolla sekä tarvittaessa auttavat tai neuvovat nuoria heille sopivien palveluiden piiriin.

”Haluamme laajentaa verkostoamme ja etsimme koko ajan uusia yhteistyökumppaneita. Yritämme myös keksiä uusia tapoja, joilla voisimme tavoittaa seudun nuoret. Esimerkiksi täällä Kivistön alueella asuu paljon nuoria aikuisia ja moni on muualta muuttanut. Kun tukiverkostot ovat kaukana, voi kynnys lähteä tutustumaan toisiin nuoriin ja alueella järjestettävään toimintaan olla aika korkea”, Jouttijärvi toteaa.

Lisää nuorten kohtaamisia toivoo myös Jouttijärven kanssa rupatteleva 28-vuotias nainen. Hän kertoo asuneensa Kivistössä vasta vähän aikaa ja kaipaavansa kodin läheltä ikäistään seuraa. Sen kummempaa järjestettyä ohjelmaa ei hänen mukaansa tarvittaisi, kunhan paikalle vain löytäisi muita nuoria aikuisia, joiden kanssa voisi viettää aikaa.

Jouttijärven mukaan yksinäisyys onkin yksi niistä aiheista, joista nuoret usein puhuvat. Etsivien kanssa jutellaan paljon myös tulevaisuuden suunnan miettimisestä, työstä, koulusta, harrastusten löytämisestä ja ihmissuhteista.

Etsivät toimivat tulkkeina nuorten ja yhteiskunnan välillä

Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa erilaista tukea tarvitsevia nuoria ja tarjota heille henkilökohtaista ohjausta. Palvelut on suunnattu 16–29-vuotiaille.

Etsivät voivat auttaa nuoria haasteellisissa elämäntilanteissa monella tavalla. Joskus nuorelle voi olla suuri apu jo siitä, että hän voi jutella tilanteestaan ulkopuolisen ihmisen kanssa. Toisinaan taas tarvitaan hyvin konkreettista tukea asioiden hoitamisessa.

”Jos esimerkiksi lääkärissä käyminen tai viranomaisten kanssa asioiminen tuntuu vaikealta, voimme lähteä käynnille mukaan”, Jouttijärvi antaa esimerkin etsivien työstä.

Etsivät toimivat usein myös eräänlaisina tulkkeina nuorten ja yhteiskunnan välillä. He voivat tulkata viranomaiskieltä ymmärrettävämpään muotoon, neuvoa asunnon hakemisessa tai siinä, miten esimerkiksi lääkärille varataan aika. Yhtä ja kaikille samaa kaavaa tukemiseen ei ole. Joillekin nuorille riittää, että etsivän kanssa soitellaan tai viestitellään silloin tällöin. Toisten kanssa voidaan tavata viikoittainkin.

Yhteyttä voi ottaa monella tavalla

Etsivät päivystävät alla olevissa paikoissa, joissa he ovat tavattavissa ilman erillistä ajanvarausta: 

Lisäksi etsivä nuorisotyö on mukana monissa Vantaan nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuissa tapahtumissa sekä muun muassa kutsunnoissa.

Etsiviin saa yhteyden myös puhelimitse, sähköpostilla, chatissa, verkkolomakkeella sekä sosiaalisessa mediassa. Yhteydenottokanavat on koottu etsivän nuorisotyön verkkosivulle. Mikäli nuori antaa luvan yhteydenottoon, myös hänen läheisensä voi tehdä ilmoituksen.

 

Avainsanat

Nuoret aikuiset