Suomen kuusi suurinta kaupunkia vahvemmin mukaan kansalliseen EU-vaikuttamiseen

Tiedote

Suomen, Euroopan ja maailman suuret kysymykset ratkaistaan kaupungeissa – on kyse sitten ilmastonmuutoksen torjunnasta, kestävän kasvun vauhdittamisesta tai osaajapulan ratkaisemisesta. Kaupungit rakentavat kestävää tulevaisuutta EU-verkostoissa ja -hankkeissa. Kuutoskaupungit – Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku - on otettava mukaan nykyistä vahvemmin myös kansalliseen EU-vaikuttamiseen.

Kuvassa Vantaan kaupungintalo ulkoa päin kuvattuna. Etualalla suihkulähde ja lipputankoja

Kuutoskaupungit ovat aktiivisia Eurocities -järjestössä, joka on tunnustettu kaupunkipolitiikan vaikuttajajärjestö ja edustaa yli kahtasataa kaupunkia sekä 130 miljoonaa asukasta Euroopassa. Espoon kaupunki järjestää Eurocities-verkoston vuosikonferenssin 8-10.6.2022, johon saapuvat vieraaksi mm. Euroopan komission varapuheenjohtajat Frans Timmermans ja Dubravka Suica, Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen sekä noin 400 edustajaa eurooppalaisista kaupungeista. Vuosikonferenssin keskeinen teema on kaupunkien ja komission vuoropuhelun syventäminen ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

Kuusi suurinta kaupunkia ovat käyneet dialogia EU-instituutioiden kanssa vuosikymmenten ajan. Kaupunkien ja komission vuoropuhelua on kehitetty mm. Urban Agenda -kontekstissa. Myönteinen kehityssuunta on se, että EU:n rahoitusohjelmiin on sisällytetty kaupunkimissiot. Suomen kuutoskaupungit ovat olleet aktiivisia kaupunkipolitiikan kehittäjiä eurooppalaisittain ainutlaatuisen 6Aika-strategian toteuttajina.

Sitra julkaisi Eurooppa-päivänä 9.5. 2022 selvityksen ”EU-lainsäädäntöprosessista ja siihen osallistumisesta Suomessa”.  Selvityksen keskeisiä johtopäätöksiä on, että Suomen EU-lainsäädäntöprosessi ei tue tarpeeksi tärkeänä pidettyä ennakkovaikuttamista. Tuemme selvityksen mukaista EU vaikuttamisen rakenteiden uudistamista. Kaupungit tulee ottaa aktiivisemmin mukaan Suomen EU-agendan sekä EU-kantojen muodostamiseen.

Myös tulevassa hallitusohjelmassa on siksi tunnustettava kaupunkien merkitys EU-yhteistyössä ja asetettava hallituksen ja kaupunkien yhteisiä tavoitteita, jotta Suomi on tulevaisuudessa vihreämpi, digitaalisempi, saavutettavampi ja osallistavampi. Nuorten ääni on saatu hienosti kuuluville tulevaisuuteen katsovassa Eurocities -vuosikonferenssissa Future Mentors -ohjelmassa. Kiitämme Espoon kaupunkia siitä, että nuoret mentorit ovat haastaneet meidät kaupunginjohtajat tarkastelemaan kaupunkiemme toimintaa nuorten silmin. 

Eurocities-konferenssi tarjoaa eurooppalaisille kaupunginjohtajille mahdollisuuden käsitellä Ukrainan tilannetta. Kuutoskaupungit tukevat tilapäistä suojelua tarvitsevia ukrainalaisia. Tuemme lähtökohtaisesti myös Ukrainan jälleenrakentamista osana eurooppalaista kaupunkiyhteisöä. 

Avainsanat

YhteistyöHallinto