Uimaveden lämpötilan näkee helposti verkosta

Tiedote

Houkutteleeko pulahdus järveen? Kuusijärven ja Vetokankaan uimarannoilla on sensorit, jotka mittaavat veden lämpötilaa.

Ihmisiä Kuusijärven uimarannalla

Ihmisiä Kuusijärven uimarannalla

Kuusijärven ja Vetokankaan uimavesien ajantasaisen lämpötilan voi tarkastaa verkkopalveluista jo kotisohvalla. Tiedot löytyvät osoitteista uiras.fvh.io ja fvh.io/uimarannat. Sensoreiden tuottama lämpötilatieto päivitetään puolen tunnin välein myös ulkoliikunta.fi-palveluun. Lisäksi tieto on jaossa maksuttomana ja avoimena datana eli kenen tahansa vapaasti käytettävissä.

Edulliset sensorit ovat suoriutuneet uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Forum Virium Helsingin sensorikokeilu alkoi kahdeksasta helsinkiläisestä uimarannasta, mutta sitä on laajennettu. Palvelu on käytössä yli 20 pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla uimarannalla.

”Pienellä rahalla ja vaivalla syntyi toimiva ja suosittu palvelu”, kertoo palvelun rakentaja, Forum Virium Helsingin erikoisasiantuntija Aapo Rista.

Avoimen datan palvelu: HRI.fi

Uimarantavesien lämpötiladata ja lukuisat muut datat löytyvät pääkaupunkiseudun avoimen datan palvelusta Helsinki Region Infosharesta. Palvelun kautta Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen jakavat julkista dataansa maksuttomasti kaikkien käyttöön avoimena datana.

HRI.fi-sivustolta löytyy muun muassa tilastoja, tuoreita ja historiallisia ilmakuvia sekä karttoja. Dataa on tarjolla esimerkiksi väestöstä, rakennetusta ympäristöstä sekä liikenteestä ja matkailusta.