Kotoutumisen tukena -näyttely vie seuraamaan maahanmuuttaneiden perustamien järjestöjen toimintaa ja arkea

Uutinen

Kotoutumisessa uuteen ympäristöön osaa joskus parhaiten tukea sellainen, joka on kokenut muuton vieraaseen maahan itse. Vantaan kaupungintalolla esillä olevassa dokumentaarisesti toteutetussa valokuvanäyttelyssä seurataan järjestötoimijoita Vantaalta, Helsingistä, Jyväskylästä ja Rovaniemeltä.

Vantaalla toimii useita maahanmuuttaneiden perustamia järjestöjä, jotka tukevat uusia tulijoita. Kuva: Kaisa Sunimento.

Suomessa toimii lukuisia maahanmuuttaneiden perustamia järjestöjä, jotka tukevat uusia tulijoita. Järjestöjen toiminta on moninaista: kuuntelemista, kohtaamista, rinnalla kulkemista, neuvomista, ympäristöön ja sen tapoihin tutustumista, työn ja opiskelupaikan hakemista, suomen kielen harjoittelua, osaamisen kehittämistä sekä mielekästä ja innostavaa tekemistä. 

– Minusta on tosi tärkeää luoda paikkoja, jossa tapaa samassa tilanteessa olevia nuoria, jotka jakavat saman kielen ja taustan. Meidän toiminnassa lapset saavat kokea itsensä erilaisessa ympäristössä ja puhua toista kieltään ilman tunnetta erilaisuudesta, kertoo näyttelyssä mukana olevan Vantaan Venäläinen Klubi ry:n toiminnanjohtaja Svetlana Tchistiakova. 

Näyttely on syntynyt viranomaisten ja järjestötoimijoiden yhteistyönä 

Näyttelyllä halutaan tehdä näkyväksi järjestöjen toimintaa ja merkitystä. Valokuvat ovat kuvanneet Elina Kutramoinen ja Kaisa Sunimento.  

– Mielestäni järjestöissä toimii kotoutumisen rautaisia ammattilaisia. Taito ja osaaminen on syntynyt yhdessä tutkintoja opiskelemalla, aiheen parissa työskentelemällä niin sanotusti saappaat savessa sekä omakohtaisen kokemuksen tuomalla tietämyksellä, kommentoi Neuvova Vantaa –hankkeen projektipäällikkö Jenni Tahvanainen.

Projekti on toteutettu Uudenmaan ELY-keskuksen ylläpitämän kotoutumisentukena.fi:n toimituksen koordinoimana. Lisäksi mukana ovat olleet Vantaan kaupunki, Sahan-seura, Vantaan Venäläinen Klubi, Irakin naisten yhdistys, Paremmin Yhdessä ja Arktiset maahanmuuttajat.  

Näyttely on esillä Vantaan kaupungintalon aulassa (Asematie 7, Vantaa) 14.11.–1.12.2022.

Vapaa pääsy. Kaupungintalo on avoinna ma-pe klo 8-16. Tervetuloa!

Lisätietoja

Elina Kutramoinen

Uudenmaan ELY-keskus
koordinaattori
029 502 1023  elina.kutramoinen@ely-keskus.fi

Nina Leskelä

Vantaan kaupunki
Viestintäkoordinaattori
040 559 2847 nina.leskela@vantaa.fi

Avainsanat

NäyttelytMaahanmuuttoYhteistyöKotoutuminen