Vantaalaisten elintarvikeyritysten tarkastuksissa tuli esiin aiempaa enemmän puutteita

Uutinen

Vantaan kaupungin elintarvikevalvonta valvoo vantaalaisia elintarvikealan yrityksiä, kuten ravintoloita, kahviloita ja ruoan tuottajia. Vuonna 2024 tehtiin noin tuhat elintarvikevalvonnan tarkastusta.

Sämpylä, teemuki ja vesilasi pöydällä.

Paras arvio, ”oivallinen”, annettiin 44 prosentissa tarkastuksista. Tarkastuksista 35 prosenttia päätyi arvioon ”hyvä”, 17 prosenttia arvioon ”korjattavaa”, ja kolme prosenttia kohteista sai arvosanan ”huono”. Arvosanojen korjattavaa ja huono määrä kasvoi noin viisi prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Puutteita oli mm. lämpötilahallinnassa, omavalvonnassa, tilojen soveltuvuudessa asianomaiseen toimintaan, tilojen ja laitteiden puhtaudessa, elintarvikkeiden jäljitettävyydessä ja pakkausmerkinnöissä. Puutteiden vuoksi kohteisiin tehtiin seurantatarkastuksia ja tarvittaessa kohteelle annettiin määräyksiä tai kieltoja asioiden kuntoon saattamiseksi.

Yksittäisten yritysten Oiva-valvontatiedoista voi hakea lisätietoa osoitteesta Oivahymy.fi.

Myös ruokamyrkytysepäilyjen määrässä oli nousua edeltävään vuoteen verrattuna. Elintarvikevalvonta sai 262 elintarvikkeisiin liittyvää ruokamyrkytysepäilyilmoitusta, mikä on 60 prosenttia edellistä vuotta enemmän. Ilmoittamista on voinut lisätä uusi valtakunnallinen Ilppa-ilmoituskanava, jossa voi ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä.  

Tarkastettavia elintarvikealan toimijoita lähes 1800

Vantaan elintarvikevalvonta tekee tarkastuksia elintarvikekohteisiin sekä suunnitellusti että esimerkiksi valitusten perusteella.

Valvottavia kohteita on lähes 1800. Kohteesta tyypistä ja koosta riippuen tarkastuksia tehdään kuhunkin kohteeseen joko vuoden, kahden vuoden tai kolmen vuoden välein, tai tarpeen vaatiessa.

Vuonna 2024 tehdyistä tarkastuksista 912 tehtiin vuosittaisen suunnitelman perusteella, ja loput 50 esiin nousseen tarpeen, kuten valitusten perusteella.

Elintarvikevalvonnan tarkoitus on suojata kuluttajia elintarvikkeiden aiheuttamilta terveyshaitoilta sekä edistää elintarvikealan yritysten toimintaedellytyksiä neuvomalla toimijoita lainsäädännön vaatimukset täyttävään toimintaan. Elintarvikevalvonta kattaa koko tuotantoketjun alkutuotannosta kuluttajalle. Valvonta kohdistuu elintarvikkeisiin ja niiden pakkausmateriaaleihin sekä elintarvikkeiden tuotantoon, kuljetukseen, säilytykseen, myyntiin, tarjoiluun, tuontiin, vientiin ja pakkausmerkintöihin.