Kaupunkiturvallisuustiimi esittäytyy

Blogi Kaupunkiturvallisuus

Asiasanat

Turvallisuus

Vantaan kaupunkiturvallisuustiimi aloitti toimintansa 1.1.2021. Tässä blogissa tulemme avaamaan Vantaan ja meidän tiimimme turvallisuusajattelua sekä tuomaan eri näkökulmia turvallisuudesta vieraskynäilijöiden avulla.  

Turvallisuustiimin jäsenet.

Turvallisuustiimi vasemmalta oikealle: Kari-Pekka Raulahti, Samu Iiskola, Markus Hammarström ja Petri Haapanen.

Sisältö

Koronapandemia osoitti tarpeen keskitetylle turvallisuusyksikölle, jolla olisi kokonaisturvallisuuden tilannekuva hallussa, ja joka pystyisi antamaan asiantuntija-apua kaupungin ja toimialojen johtoryhmille. Koska tällaista yksikköä ei ollut olemassa, päätettiin sellainen perustaa kaupungille.

Kaupungin turvallisuuspäällikkö, Markus Hammarström, toimii tiimin esihenkilönä, joka koostuu kahdesta turvallisuusasiantuntijasta ja poliisikoordinaattorista. Markuksella on poliisitausta ja hän toimi aiemmin ensimmäisenä poliisikoordinaattorina Vantaalla. Turvallisuusasiantuntijat Samu Iiskola ja Petri Haapanen olivat aiemmin toimineet Vantaan kasvatuksen ja oppimisen toimialan, ja sitä ennen Vantaan sivistystoimen, turvallisuusasiantuntijoina jo vuosia. Heillä oli hyvä kokemus kaupungin turvallisuustyöstä, jonka takia heidät otettiin mukaan tiimiin. Petrillä on poliisitausta ja Samulla on turvallisuuden ammattikorkeakoulutusta niin AMK kuin YAMK tasolla. Viimeisempänä mukaan liittyi poliisikoordinaattori Kari-Pekka ”KP” Raulahti, joka on Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisarion virassa, mutta toimii yhteyshenkilönä kaupungin ja poliisin välillä, sekä auttaa turvallisuussuunnittelussa.

Kaupunkiturvallisuuden tiimimme on osa kaupunkistrategian ja johdon toimialan kuntademokratian palvelualuetta. Tiimimme tarkoituksena on tukea kaupungin johtoryhmiä turvallisuusasioissa, parantaa turvallisuus- ja valmiustyön ammattilaisten yhteistyötä, laatia sekä Vantaan valmius- ja turvallisuussuunnitelmia että muita turvallisuusohjeistuksia ja kehittää turvallisuusjohtamista Vantaalla.

Tiimimme vastuulla on myös kaupungin johtokeskustoiminnan pyörittäminen vapaaehtoisista kaupungin työntekijöistä koostuvien tilannekuvakoordinaattorien kanssa kriisi- ja häiriötilanteissa, kuten koronapandemian ja Ukrainan sodan aikana. Kaupungin toimialat ja työntekijät saavat apua päivittäisten turvallisuuspoikkeamien hoitamiseen, ja turvallisuustiimimme järjestää heille erilaisia koulutuksia ja harjoituksia. Kokonaisturvallisuuden tilannekuva on kehittynyt vuosien varrella ja tiimimme tekee yhteistyötä Vantaan työsuojelun, Vantaa-Kerava hyvinvointialueen, Vantaan seurakuntien, viranomaisten ja muiden pks-kuntien kanssa.

Kaikkia tiimimme työtehtäviä ei toki ole lueteltu tässä, ja ne varmasti muuttuvat vielä tulevaisuudessa, koska tiimimme on tähän asti toiminut vain kriisiajalla. Tulevaisuuden turvallisuuskehitystä on pohdittu pitkälle Vantaalla ja tiimillämme on hyvä yhteishenki, joka auttaa selviämään joskus vaativissakin olosuhteissa.

-Samu, turvallisuusasiantuntija 

Avainsanat

Hallinto