Kurkistus Hakunilan nuorisotilan arkeen

Blogi Nupan nurkka

Asiasanat

Hakunilan suuralueNuorisopalvelutNuoret

Päivät Hakunilan nuorisotilalla sujuvat pääsääntöisesti rennolla otteella ja ne harvoin ovat samanlaisia. Hakunilan nuorisotilalla käy paljon nuoria ja tilalla on koko ajan menoa ja meininkiä!

Sisältö

Työviikkoihin mahtuu paljon erityyppistä toimintaa nuorten kanssa. Pelaillaan, kokkaillaan, askarrellaan ja käydään välillä vaikeitakin keskusteluita tai neuvotaan mieltä askarruttavissa asioissa. Hyvät keskustelutaidot ovatkin tärkeä osa nuorisotyöntekijän työtä, eikä kohtaaminen rajoitu pelkästään nuoriin.

Avoimen toiminnan lisäksi työhömme kuuluu myös esimerkiksi jalkautuvaa työtä, kouluvierailuja, erilaisia kerhoja ja verkostoyhteistyötä. Teemme loma-aikoina myös erilaisia retkiä, joululomalla olimme muun muassa kiipeilemässä. 

Nuorisotila aukeaa aina ensin - kuten me sanomme “pienille” eli 4.-6.-luokkalaisille. Pienten ajalla pelaillaan paljon meidän liikuntasalissa. Jalkapallo on nuorten ehdoton suosikki ja sitä pelatessa lähteekin usein kantava ääni salista. Myös pleikkavuoron varauslista on usein täynnä ja sitä pelatessa nuorten suusta kuulee niin voitonhuutoja kuin häviämisestäkin johtuvaa harmitusta. Unoa pelataan lähes päivittäin, se on yksi kestosuosikki.

Meillä on usein tarjolla jotain pientä purtavaa sekä mehua. Saamme hävikkiruokaa Yhteiseltä pöydältä ja usein laitamme tarjolle sieltä saatuja hedelmiä tai herkkuja. Pidämme myös joka viikko kokkikerhoa ja mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme hävikkiruokia myös kokkiksessa. Kokkis on joka toinen viikko pienille ja joka toinen viikko isoille. Kokkikerhoon osallistujat saavat olla päättämässä, mitä milläkin kerralla tehdään. 

Myöhemmin päivällä, kun pienet poistuvat, alkaa “isojen” aika. Tällöin nutalle ovat tervetulleita nuoret 7.-luokkalaisista aina 18-vuotiaaksi asti. Jalkapalloa sekä korista pelataan päivittäin liikkasalissa. Myös lautapelejä kaivellaan pelikaapista usein esille. Viime aikoina nuoret ovat tykästyneet käsi- ja korvakorujen tekemiseen ja niitä olemmekin tehneet paljon! Näiden lisäksi biljardi ja pingis ovat ehdottomia suosikkeja. Nutalla on myös kuntosali, jota 15-vuotta täyttäneet saavat käyttää, kunhan vain ensin ovat käyneet kuntosalikoulutuksen. Kuntosalilla käy yleensä illan aikana useampi nuori. Nutalla on lisäksi musastudio, jonka voi varata käyttöönsä. Useasti siellä onkin joku nuori äänittämässä ja tekemässä musiikkia. 

Nuorisotilan ollessa kiinni me suunnittelemme toimintaa ja tulevia tapahtumia, osallistumme koulutuksiin, teemme raportteja tai muita toimistotöitä ja kouluvierailuja. Tärkeänä osana työtämme on yhteistyö kotien, koulujen sekä muiden ammattilaisten kanssa. Yhteistyö on tärkeää, jotta pysymme kärryillä esimerkiksi nuorten keskuudessa olevista ilmiöistä tai tapahtuneista asioista ja näin ollen pystymme tukemaan ja auttamaan nuoria paremmin. Vierailut kouluilla tapahtuvat viikoittain. Silloin käymme Sotungin sekä Lehtikuusen kouluilla välitunneilla moikkaamassa nuoria ja juttelemassa heidän kanssaan kuulumisia sekä kerromme myös toiminnastamme, kuten mitä sen viikon peliklubissa tapahtuu.

Peliklubi on joka viikko ja se on ollut suosittu. Silloin nuta ei ole auki kaikille, vaan otamme peliklubiin tietyn määrän nuoria, joiden kanssa klubin nimenkin mukaisesti pelaamme jotain. Viime aikoina olemme pitäneet esimerkiksi Uno-turnauksen sekä jalkapallomatseja.  
 
Heidi Kumpumäki, nuorisotyöntekijä 
 

Avainsanat

Nuoret 13 -20 v.

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Nupan nurkka