Innovaatiokilpailun 2022 voittajat ja finalistit

Vuoden 2022 innovaatiokilpailuun ilmoitettiin kaikenkokoisia ideoita yhteensä 174 kappaletta. Asiantuntijaraadit arvioivat hakemuksia ja valitsivat finalistit esitettäviksi tuomaristolle kolmessa eri kategoriassa. Rahoituksen saaneet ideat, eli innovaatiomestarit, julkaistiin Vantaan elinkeinopäivässä lokakuussa 2022.

Tutustu videolta lyhyemmin ja alla olevista esittelyistä tarkemmin voittajiin sekä heidän ideoihinsa. Ideat toteutetaan vuoden 2023 aikana. Voittajien lisäksi alla ovat esiteltyinä myös muut finaaliin yltäneet ideat. 

Innovaatioideoita valittiin kolmessa eri kategoriassa

 • hyvät arjen palvelut
 • kukoistavat kaupunkikeskukset
 • ilmastonmuutoksen torjunta

Innovaatiomestarit

 • Ilmailumuseo Hacklab
 • Monikulttuurinen Vantaa – kansainvälisten iltojen sarja
 • Rullaa ihan Café Simona
 • Mentoring for Future
 • Kaikki Mukana KaMu
 • SeiLa - Seikkailuja lapsille ja lapsenmielisille
 • Lepakon siivillä luontoon
 • Silkkitehtaan kaupunkitanssit
 • Tikkurilan tiedereitit
 • Tyhjät tilat käyttöön - Pop-up-tilapankki
 • Nuorisojaoston järjestämä subsoccer-futisturnaus
 • Geopolymeerinen asvaltin reikäpaikkausmassa
 • Ruokakasvien sisäkasvatuksen oppimisprojektin pilotointi Vantaan kouluissa
 • Storm Mushrooms
 • Little Garden – Grow to Go (ei toteudu)

Vantaa voitti vuonna 2021 Euroopan innovaationeuvoston Euroopan nouseva innovaatiokaupunki -palkinnon. Voitto toi Vantaalle puolen miljoonan euron palkintopotin, jonka siivittämänä innovaatiokilpailu vuonna 2022 järjestettiin.

Graafinen, keltainen ja ympyränmuotoinen kuva, jossa aurinkoja, pilviä ja värikäs teksti Innovaatiomestari keskellä

 

 

Innovaatiomestarit teemoittain

Hyvän arjen palvelut

 • Yhteisöllisyyden lisääminen sosiaalisilla innovaatioilla ​ 

 • Hyvinvointia rakentavat palvelut digitalisaatiota hyödyntäen 

 • Jatkuva oppiminen hyvinvoinnin tukena​ 

 

Ilmailumuseo Hacklab 

Suomen Ilmailumuseo (& Careeria)

Hopeasävyinen, vanhan lentokoneen pienoismalli. Taustalla lasia, josta heijastuu jotain sameasti.

"Ilmailumuseo Hacklab on nuorille suunnattu uudenlainen omaehtoisen toiminnan, tekemisen ja kohtaamisen alusta museon toimintaympäristössä. Malli luodaan yhdessä nuorten kanssa.

Tavoitteena on vahvistaa nuorten kokemusta omasta identiteetistään ja vantaalaisista juurista sekä vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Museo ympäristönä mahdollistaa projektissa luontevan alustan eri ikäisten ihmisten kohtaamisille ja tuo uusia ulottuvuuksia jatkuvaan oppimiseen. Projektin kautta nuoret pääsevät vaikuttamaan myös museon kehittymiseen ja museon tuleviin palveluihin". (Pia Illikainen / Suomen ilmailumuseosäätiö & Careeria)

Kelta-, vihreä, harmaa- ja punakirjavia lentokoneen pienoismalleja vaalealla tasolla.

Työpajoja ja yhteistä ideointia

Suomen Ilmailumuseon Hacklab – hanke on käynnistynyt vuoden alusta hienosti. Helmikuussa on aloitettu yhteistyötahojen ja nuorten etsiminen Vantaan alueelta ja järjestetty työpajoja. Museo haluaa hankkeessa kuulla vantaalaisten nuorten toiveita ja ideoita ja luoda yhdessä nuorten kanssa toimintamalli, jossa nuoret voivat kehittää heille itselle mieluisaa ja kiinnostavaa tekemistä Ilmailumuseolla.

Toukokuun 2023 alussa kaksi ensimmäistä työpajaa ovat sujuneet mukavasti. Paljon hienoja ideoita on jo saatu ja vielä yksi työpaja on tulossa.

Lue lisää 

Ilmailumuseon blogista

Monikulttuurinen Vantaa - kansainvälisten iltojen sarja

Vantaan Akateemiset Naiset ry

"Vantaa on Suomen kansainvälisin kaupunki, ja monikulttuurisuus on Vantaan rikkaus ja pääoma. Kansainvälisten iltojen sarja sukeltaa kulttuurien ytimeen ja lisää tietoisuutta Vantaan kansainvälisistä asukkaista, heidän kotimaistaan, kielestään ja kulttuuristaan.

Tarkoitus on järjestää temaattisia illanviettoja Vantaan asukastiloissa. Illan aikana aterioimme, verkostoidumme ja saamme tietoa toistemme kulttuureista, historiasta ja elintavoista." (Sari Aulu / Vantaan Akateemiset Naiset ry)

Ruokaa ja musiikkia

pöytä täynnä monenlaisia herkullisen näköisiä ja värikkäitä, virolaisia ruokia

Illat ovat olleet onnistuneita. Huhtikuussa on pidetty Ukraina-illan yhdessä Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa heidän Ukraina-keskuksessaan Itä-Pasilassa Allianssitalossa. Tämä tilaisuus oli poikkeuksellisesti logistisista syistä johtuen muualla kuin Järjestöringin tiloissa Leinikkitiellä Vantaalla, missä muut illat pääosin pidetään.

Aiemmin on pidetty lolakuussa 2022 pilottina Kamerunilainen ilta ja maaliskuussa 2023 Viro-ilta. Ohjelmana Viro-illassa oli muun muassa herkkujen valmistusta ja Matleena Malkin pianoesitys (kuvat).

nainen soittamassa tummaa, puista pianoa

Lue lisää

Vantaan akateemisten naisten verkkosivuilta

 

Rullaa ihan Café Simona

Vantaan järjestörinki ry

animoitu logokuva take away -kahvikupista pyörät allaan ja iloinen ilme kasvoillaan. Vihreä tausta.

"Yhteisökahvila Simona lähtee pyörien päälle kohdatakseen ja palvellakseen Simonkylän ja Hiekkaharjun asukkaita. Innovaation avulla pyritään vähentämään yksinäisyyttä ja lisäämään alueen turvallisuutta, viihtyvyyttä ja toiminnan saavutettavuutta tuomalla kohtaamispaikka asukkaiden luo kahvilapyörän avulla.

Tarkoituksena on tuoda alueelle kahvilapyörä, joka liikkuu sovitun reitin mukaan. Kahvitarjoilu on ilmaista alueen asukkaille. Kahvilapyörän mukana kulkee vapaaehtoisia, joiden kanssa voi tulla juttelemaan, jos omaa päiväkahvikaveria ei ole. Kahvilapyörän voi myös tilata alueella toimivien hoivakotien ulkotiloihin tai kaupungin muiden asukastilojen ulkoilmatapahtumiin." (Heli Lumiaro / Vantaan Järjestörinki ry)

Toukokuun 2023 alkuun mennessä on jo tehty kysely ja pidettu suunnittelutilaisuus pyörän reitistä Kansalaistoiminnan keskus Leinikissä. Myös pyörät on jo saatu, joten toiminta päästään aloittamaan pian. 

 

Kukoistavat kaupunkikeskukset

 • Eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäiseminen ​ 
 • Keskustojen vetovoimaisuuden ja turvallisuuden lisääminen 
 • Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut viihtyisyyttä lisäämässä

Mentoring for Future

Salaado Qasim ja Faisa Qasim

Kuvia maahanmuuttotaustaisista ammatillisista menestyjostä liittyen Suuria unelmia valokuvanäyttelyyn. Henkilökuvia kahdessa rivissä ja välissä teksti Suuria unelmia - tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa.

"Mentoring for Future -hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa tulevaan esittelemällä yläkouluikäisille erilaisia koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia. Hanke jalkautuu kouluihin tavoittaakseen sekä ammatinvalintaa ja opiskeluvaihtoehtoja puntaroivat nuoret että heille opastusta antavat opinto-ohjaajat.

Hanke kannustaa nuoria ottamaan konkreettisia askeleita kohti unelmiaan tarjoamalla maahanmuuttajataustaisille nuorille esikuvia, joihin samastua." (Salaado Qasim / Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö ry ja Faisa Qasim)

Näyttelyitä, Suuria unelmia -kirjan käännöksiä ja Suomen parhaat osallistajat -kilpailun palkinto

Hankkeessa on toteutettu tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana useita onnistuneita tapahtumia. Hanke on käynyt kouluvierailuilla ympäri Helsinkiä ja esitellyt Suuria unelmia -kirjaa ja hankkeen tavoitteita monille eri yleisöille. Huhtikuussa ja toukokuussa hanke jatkaa valokuvanäyttelyiden esittelyä eri paikoissa. 

Tammikuussa hanke vieraili Koivukylän koululla monikielisessä vanhempainillassa sekä Eiran aikuislukiossa. Helmikuussa vierailuvuorossa olivat Maunulan yhteiskoulu ja Yhdessä aikuisuuteen - Elämässä eteenpäin -hankkeen (YEE) olohuone, jossa esiteltiin Mentoring for Future -hanketta nuorille. Hanke järjesti myös kaksi paneelikeskustelua Lehtikuusen koululla Hakunilassa, joissa käsiteltiin nuorten unelmia ja Suomen tulevaisuutta. 

Valukuvanäyttelyn kuvia teksteineen vasemmalla, puunvärisellä seinällä. Teosten alla tuolirivi.

Valokuvanäyttely Suuria unelmia oli esillä Hakunilan kirjastossa helmikuun puolivälistä kuun loppuun, ja siitä tehtiin myös video, jossa nuoret jakavat ajatuksiaan ja tunteitaan valokuvanäyttelystä. Maaliskuussa hankkeen valokuvanäyttely Black Faculty oli esillä Gjutarsin Galleriassa, Lumon kirjastossa ja Pasilan kirjastossa. Hankkeen esittelyjä järjestettiin Vesalan koulussa Helsingissä ja Hakunilan kirjaston lukupiirissä. Hanke järjesti myös paneelikeskustelun Pasilan kirjastossa rasismin vastaisen viikon kunniaksi, jossa keskusteltiin unelmista. 

Suuria unelmia -valokuvanäyttely oli esillä myös Oulussa Kahvila-ravintola Valveen Paljetissa ja Vantaan kaupungintalolla. Huhtikuussa ja toukokuussa valokuvanäyttely esitellään Tikkurilan Vantaa-infossa ja Myyrmäen Vantaa-infossa. 

Suuria unelmia -kirja tullaan kääntämään muun muassa arabian, englannin ja somalinkielelle. Hankkeen toteuttajien tavoitteena on myös esitellä kirjaa kouluille ja oppilaitoksille, jotta se voitaisiin hyödyntää opinto-ohjauksen tunneilla. He toivovat, että nuoret saisivat kirjan kautta lisää tietoa eri ammattimahdollisuuksista ja rohkaisua unelmien tavoitteluun. 

Mentoring for Future -hanke voitti myös palkinnon Suomen parhaat osallistajat -kilpailussa, jonka myönsi opetushallitus. Hanke valittiin parhaaksi nuorten osallistamisen malliksi. Lisäksi yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan ja hanke valittiin myös yleisön suosikiksi.

Onnittelut!

Lue lisää

Mentoring for Future -hankkeesta

 

Kaikki Mukana KaMu

Itä-Hakkilan Kilpa ry

Nurmikolla makaamassa valkoisissa paidoissa ja sinisissä shortseissa jalkapallonpelaajia ympyrässä jalat keskellä ja siellä ihan keskellä jalkapallo.

"Hankkeessa kehitetään toimintamalli vähävaraisten nuorten sitouttamiseksi urheiluseuran toimintaan ja näiden nuorten jalkapalloharrastuksen mahdollistamiseksi sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Tarkoituksena on ehkäistä drop out -ilmiötä ja sitouttaa nuoret ja heidän perheensä toiminnalliseen kokonaisuuteen, joka konkreettisesti mahdollistaa nuorten tavoitteellisen harrastamisen muiden kanssa tutussa ja turvallisessa joukkueessa. Tällainen toiminta ei perinteisesti kuulu urheiluseuran arkeen, koska seurojen resurssit ovat niukat ja keskittyvät ydintoimintoihin eli liikuntatoiminnan ylläpitämiseen." (Mirka Järnefelt / Itä-Hakkilan Kilpa ry ja seuran johtokunta)

 

SeiLa - Seikkailuja lapsille ja lapsenmielisille

Seija Lampinen / Tmi SeiLa

Kuvalla vasemmalla iloinen nainen vihreässä t-paidassa pitelee muoviastiaa ja lapset oikealla ottamassa sieltä jotain.

"Tarjoan seikkailullisia retkiä lapsille ja lapsenmielisille lähiluonnossa. Sipoonkorven metsätonttuna ratkon pulmia ja mysteereitä yhdessä osallistujien kanssa. Voin johdatella aistimatkalle Tammiston metsään ja vaikkapa järjestän Niskalan arboretumissa keijukaisten kesäretken. Tarjoan retkiä erityisesti erityislapsille, mutta toki kaikille muillekin halukkaille!" (Seija Lampinen, Tmi SeiLa)

Tonttu- ja luontoseikkailuja

SeiLa-seikkailut on järjestänyt jo tonttuseikkailun Niskalassa joulukuussa, luontoseikkailu Luukissa helmikuussa ja Oravan talviseikkailun Oittaalla helmikuussa.

Toukokuussa 2023 SeiLa on seikkaillut sammakon kanssa Håkansbölen kartanon äitienpäivätapahtumassa sekä leikittänyt lapsia Kuvatuen startti -tapahtumassa Taidetalo Pessissä. 

 

Lepakon siivillä luontoon

Rebekka Barongo / Vantaan kaupunki

Punahirsisen rakennuksen edessä on lepakkoasuinen Chiro hahmo, keskellä kyltti ja kuvassa oikealla pitkähiuksinen nainen tummissa vaatteissa kädessään lepakkopehmo. Maassa hiekkaa ja hiekan päällä syksyisiä, keltaisia vaahteranlehtiä.

"Lepakon siivillä luontoon on laaja-alainen ympäristötaiteellinen kasvatusohjelma 3–9-vuotiaille. Opetusohjelmassa tutustutaan monitaiteellisin menetelmin Håkansbölen kartanoalueen paikan henkeen, kulttuurihistoriaan, alueen luontoon ja siellä eläviin eläimiin, erityisesti lepakoihin.

Toiminnan aikana osallistujat pääsevät aktiivisesti tuottamaan tietoa, oivaltamaan, katsomaan asioita uusin silmin ja luomaan taidetta eri tekniikoin, esimerkiksi tanssin, musiikin, sanataiteen, animaation ja kuvataiteen keinoin.

Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan ystävällinen ja ujo lepakkomaskotti Chiro johdattelee lapset aihepiirin äärelle turvallisesti leikin ja draaman keinoin." (Rebekka Barongo / Vantaan lasten ja nuorten kulttuuripalvelut / Lastenkulttuurikeskus Pyykkitupa ja Barongo Works)

Pajat ovat olleet lasten mieleen ja syksyllä on luvassa menetelmäopas pajoista

Hanke on edennyt hienosti ja kevään osalta on enää muutama työpaja-aika jäljellä. Työpajat jatkuvat taas syys-lokakuussa 2023.

kuvakollaasi, jossa pinkkisävyisellä maalatulla pohjalla ylhäällä värikkäitä kartonkilepakkoja puutikuissa ja alhaalla kolme kuvaa lasten olan yli otettuna. Alakuvissa lapset taiteilevat lepakkotöitä.

Pajoista sanottiin muun muassa seuraavaa:

"Oppilaat pitivät pajasta kovasti ja opettajana ihailin vetäjien ammattitaitoa. Pajassa huomioitiin hyvin lasten ikätaso sekä kielitaito. Oli kivasti rekvisiittaa, kuvakirjaa, runoa, tanssia ja askartelua aiheen tiimoilta. Oppilaat osallistutettiin ja otettiin mukaan kysymyksien ja ihmettelyjen kautta." 

"Tykkäsimme kovasti - sekä aikuiset että lapset. Lapset jaksoivat keskittyä, kun ohjaajilla oli hyvä ja mielenkiintoa ylläpitävä tapa vieddä pajaa eteenpäin. Opimme varmasti kaikki jotain uutta lepakoista ja keskusteltavaa riitti vielä paivakodillekin. Pikku Chirosta tykättiin myös hurjasti."

Rebekka Barongo kirjoittaa pajoista menetelmäoppaan, joka julkaistaan elokuussa. Menetelmäopas tulee lastenkulttuuri.fi ja Vantaa.fi-sivuille jakoon ja hyödynnettäväksi.

valkoisella taustalla värikkäitä eri värein väritettyjä kartonkilepakkoja puutikuissa

Lue lisää

Lastenkulttuuri.fi sivuilta 

 

 

 

 

 

 

Silkkitehtaan kaupunkitanssit

Tanssiteatteri Raatikko (& Teatteri Vantaa)

vasemmalla vaaleapukuinen mies nostaa polvea ja taipuu vasemmalla olevan pinkkimekkoisen naisen suuntaan. Naisen hameenhelma heilahtaa.

"Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Silkkitehtaan sisäpihalla kuullaan elävää tanssimusiikkia ja laitetaan jalalla koreasti, kun Tanssiteatteri Raatikko ja Teatteri Vantaa järjestävät Tikkurilan ensimmäiset kaupunkitanssit. Kaikki ovat tervetulleita tähän ilmaiseen kesän alkua juhlistavaan tapahtumaan.

Lavatansseilla on pitkä historia, mutta Silkkitehtaan kaupunkitansseissa ei mennä vaan perinteiden mukaan. Päinvastoin, kysymys on dynaamisesta ja kaiken ikäisille sopivasta ydinkeskustan kesäjuhlasta." (Jaakko Toivonen / Tanssiteatteri Raatikko & Teatteri Vantaa)

Kesäkuun alussa tanssitaan ja lapsille omaa ohjelmaa ennakkoilmoittautumisella

Silkkitehtaan sisäpihalla järjestettävät kaupunkitanssit on maksuton, koko perheen tapahtuma. Tarjolla on tanssimusiikkia laidasta laitaan, tanssinopetushetkiä, katuruokaa ja teatteriohjelmaa lapsille.

Musiikista vastaavat bilebändien aatelia edustava Phil Harmonic Band, letkeää country-fiilistä tarjoileva Anssi Känsälä Band sekä perinteistä tanssimusiikkia soittava Duo Cantares. Cafe Silkki on tapahtumassa mukana herkullisella katuruokamenulla.

Teatterisaleissa on lapsille ihan ikiomaa ohjelmaa:
Tanssiteatteri Raatikko: Hyppynarutus klo 15
Esitykseen on vapaa pääsy mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan: raatikko@raatikko.fi

Teatteri Vantaa: Teatterihiiret klo 16
Esitykseen on vapaa pääsy mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan: silkkisali@teatterivantaa.fi

Silkkitehtaan kaupunkitanssit on Vantaan Innovaatio-mestari. Tanssiteatteri Raatikko ja Teatteri Vantaa ideoivat tapahtuman yhdessä ja osallistuivat ideallaan Vantaan Kaikenkokoiset kaupunkikeksinnöt -innovaatiokilpailuun viime vuoden keväällä. Kilpailussa heltisi voitto yhdessä 14 muun loistoidean kanssa, ja saamallaan palkintorahalla teatterit toteuttavat kaikille avoimet kesän avajaiset.

Silkkitehtaan kaupunkitanssit  
la 3.6.2023 klo 14–18
Silkkitehtaan sisäpihalla, Silkkitehtaantie 5
Vapaa pääsy.
Cafe Silkki on auki tapahtuman ajan.

Lue lisää 

Tanssiteatteri Raatikon sivuilta

Teatteri Vantaan sivuilta

 

Tikkurilan tiedereitit

Vesa Lepistö / Tiedekeskus Heureka

Heureka lintuperspektiivistä kesällä. Oikealla näkyy hieman junaraidetta ja juna.

"Tikkurilaan luodaan opastettuja kävelyreittejä, joita kävellessä voi kuunnella ohjatusti lähiympäristöön liittyvää monitieteistä ja elämyksellistä sisältöä. Sisältö voi olla historiaan, luonnonympäristöön, kulttuuriin, kaupunkisuunnitteluun tms. liittyvää.

Palvelu toteutetaan erillisellä mobiiliapplikaatiolla, joka hyödyntää paikannusteknologiaa audiotiedostojen ohjauksessa. Äänitiedostot voidaan toteuttaa kolmiulotteisena tilaäänenä immersion [eli toiseen todellisuuteen "uppoamisen"] voimistamiseksi." (Vesa Lepistö / Tiedekeskus Heureka)

Tiedereitit tuotantoon syksyllä 2023

Tikkurilan tiedereitit -palvelun pilotti etenee suunnitellusti.

Heureka järjestää joka vuosi Tutkimuksen popularisointi-kurssin Helsingin yliopiston Tiedeviestinnän kokonaisuutta opiskeleville jatko-opiskelijoille. Osa jatko-opiskelijoista suorittaa kurssin tekemällä harjoitustyönä käsikirjoituksen Tikkurilan tiedereitit -pilotille Heurekan ohjaamana ja opastamana talven-kevään aikana. Varsinainen tuotanto tapahtuu kesälomien jälkeen syksyllä.

Lue lisää

Heurekan toiminnasta

 

Tyhjät tilat käyttöön - Pop-up-tilapankki

Petteri Niskanen / Myyräncolo (& Myyräncolon yhteisö)

Etualalla betonilaatoitusta, vasemmalla mies istuu ja soittaa kitaraa, oikealla liiketilan sisäänkänti, jossa on metallikehyksiset lasiovet. Niiden yllä kyltti, jossa lukee vihreällä pohjalla Myyräncolo.

"Vantaalla on tuhansia kerrosneliömetrejä tyhjää hyödyntämätöntä tilaa, jonka voisi ottaa joko tilapäisesti tai pysyvästi käyttöön. Pop-up-tilapankista voi löytää tiloja väliaikaiseen tai pysyvämpään käyttöön, vaikkapa oman yritystoiminnan aloittamiseen, harrastustoiminnalle tai tapahtumille." (Petteri Niskanen / Myyräncolo / Myyrmäki-liike ja Myyräncolon yhteisö) 

Myyrmäen alueella vuokratilan tarvitsijan ja vuokraajan kohtaamista helpottaa pian Pop-up-tilapankki. Palvelu on tarkoitettu yksin- ja pienyrittäjille, harrastustiloja hakeville tai vaikkapa treenitiloja tarvitseville teatteriryhmille ja bändeille.

Matalan kynnyksen Pop-up-tilapankilla ylläpidetään ja vahvistetaan Myyrmäen alueen elinvoimaisuutta auttamalla tiloja tarvitsevia löytämään alueella vuokrattavissa olevat tyhjät tilat. Hanke aloitetaan Myyrmäen alueella vuokrattavissa olevien tilojen määrän ja sijainnin kartoittamisesta. 

Hankeidea on sukua Myyrmäen aseman vieressä toimivalle Myyräncololle, joka vuokraa tiloja edullisesti kulttuurialan toimijoille. Innovaatiohankkeessa tiloja etsitään kaikenlaisille tiloille ja toimijoille. Lopputuloksena on tarkoitus tuottaa ilmainen sovellus, josta eri alojen yrittäjät, käsityöläiset, harrastajat ja harrastusryhmät voivat löytää omaan toimintaansa sopivia tiloja. 

Nainen maalaa tikkailla seisten värikkäitä kuvioita ruskeasävyisiin levyihin. Taustalla graffiteja tiiliseinässä.

Lue lisää 

Myyrmäen Pop-up-tilapankki yhdistää tilan tarvitsijat ja tarjoajat

Myyräncolo kuhisee kulttuuria lähiön keskellä (myös video)

 

 

 

Nuorisojaoston järjestämä subsoccer-futisturnaus

Itä-Hakkilan Kilpa ry

Nurmikolla makaamassa valkoisissa paidoissa ja sinisissä shortseissa jalkapallonpelaajia ympyrässä jalat keskellä ja siellä ihan keskellä jalkapallo.

"Järjestämme kertaluontoisena kokeiluna subsoccer-futisturnauksen. Jos kokeilu onnistuu, järjestetään turnauksia jatkossa omin voimin ja omin rahoituksin.

Tarkoituksena on järjestää lapsille ja nuorille hauska ja rento mutta liikunnallinen tapahtuma, jonka nuorisojaoston jäsenet suunnittelevat. Turnaus kohdennetaan Itä-Hakkilan Kilpa ry:n ydinalueille, ja tavoitteena on saada paikalle runsaasti kiinnostuneita nuoria, myös niitä, jotka eivät ole urheiluseuran jäseniä." (Riina Kottila / Itä-Hakkilan Kilpa ry)

 

 

Ilmastonmuutoksen torjunta

 • Vähähiilinen kaupunki ​ 
 • Urbaanin ruuantuotannon uudet ratkaisut  
 • Kiertotalouden edistäminen  

 

Geopolymeerinen asvaltin reikäpaikkausmassa

ECOnsulting Oy

Henkilö sekoittaa asvaltinpaikkausmassaa isossa, mustassa saavissa koneella. Hänestä näkyy alavartaloa. Oikealla kuvassa seisoo toinen henkilö, jostaa näkyy mustien työhousujen lahkeita ja työkengät.

"Maanteiden ja kevyen liikenteen asvalttipäällysteisiin tarkoitetut rahat ovat vähentyneet, ja ilmastonmuutos on muuttanut talvet lämpimämmiksi, mikä on johtanut asvalttirakenteiden korjauspaikkausten lisääntymiseen.

Tarjoamme käyttöön kosteissa ja pakkasolosuhteissa nopeasti toimivan geopolymeerisen paikkausmassan asvalttireikien ja -kolojen korjaamiseen. Näin vältyttäisiin reikien aiheuttamilta vaaratilanteilta sekä renkaiden että vanteiden hajoamisilta.

Epäorgaaninen geopolymeerimassa ei sisällä fossiilisia öljypohjaisia raaka-aineita, joten se on ympäristöyställisempi kuin perinteiset asvalttipaikkaustuotteet ja tukee näin hiilineutraalisuustavoitetta. Geopolymeerimassa on kestävyydeltään ja tarttuvuudeltaan huomattavasti kylmäasvalttia parempaa, mikä vähentää teiden korjaustyötä." (Juha Koskinen / ECOnsulting Oy)

Henkilö tasoittaa jalalla tallaten reikäpaikkausmassaa asvaltissa olevaan reikään. Henkilöstä näkyy vain mustaa lahjetta ja musta työkenkä. Taustalla varjoja.

Keväällä 2023 hanke on edennyt taustatyöllä ja toteutukselle etsitään paikkaa.

 

Ruokakasvien sisäkasvatuksen oppimisprojektin pilotointi Vantaan peruskoulussa

Jouni Spets / Kasviportaat Oy (& Jokiniemen koulu)

Kasvienkasvatusteline, jossa mutkittelee putkea, jossa kasveille reikiä, alkaalla taso jossa reikiä. Rei'issä ruokakasveja ja niiden yllä kasvivalot.

"Haluamme yhteiskehittää ja pilotoida peruskouluille kehitettyä ruokakasvien sisäkasvatuksen oppimisprojektia vantaalaisten koulujen kanssa. Hyödynnämme tähän kasvatusprojektien toteutuksessa kehittämäämme, Suomessa valmistettavaa Supragarden kasvatusjärjestelmää.

Hankkeessa noin 16 vantaalaista ala- ja yläkoululuokkaa pääsee kasvattamaan salaattia ja yrttikasveja luokkaan tulevassa vesiviljelyjärjestelmässä noin kuusi viikkoa kestävän ekologisen ja sosiaalisen oppimisprojektin aikana. Kehitetyn toimintamallin avulla koulut pystyvät hankkeen jälkeen toteuttamaan vastaavia oppimisprojekteja itsenäisesti." (Jouni Spets / Kasviportaat oy & Jokiniemen koulu)

Kasvatuskokeiluja kouluilla ja kaupunginjohtajan vierailu

Hankkeessa on viimeistelty tammikuun aikana Koulupuutarhan ja Ruokakasvien kasvatuksen oppimisprojektin käyttö- ja huolto-ohjeet. Supragarden koulupuutarhat ja kasvatustarvikkeet on toimitettu kouluille helmikuussa.

Puutarhat on otettu käyttöön innolla. Koulupuutarhaa ja ruokakasvien kasvattamista sisällä kokeillaan tällä hetkellä kolmessa vantaalaiskoulussa. Ylästön koulussa vesiviljely on tempaissut oppilaat mukaansa. Myös kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kävi Ylästön koululla tutustumassa idean toteutukseen. Voit katsoa jutun ja videon ala olevasta linkistä.

Lue lisää ja katso video

Luokissa kasvaa nyt ruokaa – tutustu Ylästön koulupuutarhaan

 

Storm Mushrooms

Helsieni Oy

lehtipuun runkoja, joissa etummaisesta kasvaa sieniä

"Dealing with fallen over trees and branches from storm damage is a cost for cities and the wood is usually sent to the incinerator. However, freshly cut logs and stumps are an ideal material for growing high value gourmet mushrooms such as the shiitake and oyster mushroom.

In the Storm Mushroom project Helsieni, a Finnish mushroom enterprise, and the city of Vantaa work together to offer its citizens a way to grow high quality nutritional food locally with very low climate impact."

 

"Myrskytuhojen kaatamien puiden ja oksien käsittely aiheuttaa kaupungeille kustannuksia ja puu lähetetään yleensä poltettavaksi. Juuri leikatut puut ja kannot ovat kuitenkin ihanteellista materiaalia arvokkaiden gourmetsienten, kuten siitake-sienien ja osterivikokkaiden, kasvattamiseen.

Myrskysieni -projektissa suomalainen sieniyritys Helsieni ja Vantaan kaupunki tekevät yhteistyötä tarjotakseen asukkaille tavan kasvattaa paikallisesti laadukasta ravintoruokaa erittäin vähäisin ilmastovaikutuksin."

(Chris Holtslag / Helsieni Oy)

Keväällä 2023 hanke on edennyt taustatyöllä ja toteutukselle etsitään paikkaa.

 

Muut finalistit teemoittain

 

Hyvän arjen palvelut

 

Perheiden luontokokemukset

"Perheiden luontokokemukset on vantaalaisille perheille suunnattu ilmainen palvelu, jossa kartoitetaan yhdessä sopivia retkikohteita ja tehdään niihin yhdessä suunniteltuja retkiä.

Retkien tarkoituksena on tuoda luonto arkeen lähemmäksi ja mahdollistaa liikkuminen lähiluonnossa. Myöhemmin perheet voivat jatkaa yhdessä retkeilyä ja lainata retkeilyyn tarvittavia välineitä retkilainaamosta." (Krista Soimula / Krisal ry)

 

Kotiovelta liikkumaan - arki- ja kokemusliikkumisen suosittelijat Vantaan jokaiseen kylään ja lähiöön

”Kotiovelta liikkumaan – arki- ja kokemusliikkumisen suosittelijat Vantaan jokaiseen kylään ja lähiöön” -innovaatiossa koulutetaan Vantaan kaupunginosiin arki- ja kokemusliikkumisen suosittelijoita, jotka tulevat toimimaan eri kaupunginosien Facebook-ryhmissä ja muilla some-kanavilla. Nämä suosittelijat kertovat liikkumiskokemuksistaan ja vinkkaavat mahdollisimman monille sopivista liikkumismahdollisuuksista.

Tarkoituksena on perustaa aktivoijien verkosto, jossa toimintaa jatketaan ja kehitetään ja johon voi liittyä mukaan jokainen, joka haluaa tukea kanssaihmistensä liikkumista." (Arto Tiihonen / MiksiLiikun ry)

 

Vantaan mysteerikartta

"Kiinnostaisiko sinuakin löytää uusia jännittäviä paikkoja Vantaalta ja selvittää samalla erilaisia mysteerejä hauskalla tavalla?

Vantaan seudun alue tarjoaa upeita erilaisia vierailukohteita - niin puistoja, kävelyreittejä, palveluja, uimarantoja ja paljon muuta. Nyt seitsemän näistä paikoista on höystetty omalla mysteerillä. Etsi verkkosivuilta oma kohteesi, tule paikan päälle ja selvitä paikan mysteeri ja tutustut samalla Vantaan upeaan luontoon." (Jessica Hynynen / Digi Masters Helsinki)

 

 

Kukoistavat kaupunkikeskukset

 

Tikkurilan jokiranta – immersiivinen elämysmatka menneisyyteen 

"Tikkurilan jokirannan immersiivinen elämysmatka rakennetaan digitaalisesti alueen kulttuurihistoriallisten kohteiden ympärille. Lisätyn todellisuuden (AR-teknologia) avulla Vernissatehtaan, Veininmyllyn, VIlla Söderbon, Silkkitehtaan ja kaupunginmuseon rakennukset sekä vanha käsityöläisalue voidaan "herättää henkiin" mobiilisovelluksessa. Katsoja voi kurkistaa rakennusten sisälle ja nähdä liikkuvana kuvana, mitä niissä on eri aikakausina tapahtunut.

Innovaatio mahdollistaa yleisölle alueen fyysisten palveluiden tueksi immersiivisia elämyksiä visuaalisesti." (Ulla Viskari-Perttu / Vantaan kulttuuripalvelut)

 

Pelaa Simona 2 

"Vantaan Järjestörinki ry ylläpitää Vantaan kaupungin asukastilaa Kansalaistoiminnan keskus Leinikissä Simonkylässä. Asukastila ja yhteisökahvila Simona tarjoaa lähialueen alakoulujen oppilaille turvallisen paikan viettää aikaa koulupäivän jälkeen. Erityisesti tilojamme käyttävät 7–10-vuotiaat oppilaat, jotka eivät vielä pääse nuorisotilalle ja joille ei ole tarjolla koulujen iltapäiväkerhotoimintaa.

Pelaa Simona on suunnattu 7–10-vuotiaille alakoululaisille koulun jälkeiseen toimintaan. Monilla oppilailla on tarve välipalalle, he kaipaavat aikuisten seuraa ja turvallista tilaa, jossa ei kiusata. Pelaa Simona kannustaa oppilaita kokeilemaan erilaisia seikkailu-, lauta-, kortti- ja videopelejä aikuisen kanssa." (John Witham / Vantaan järjestörinki ry)

 

Ilmastonmuutoksen torjunta

 

Little Garden – Grow to Go *

*Tämä idea oli yksi voittajista, mutta hanke ei toteudu.

"Grow to Go on kokonaisvaltainen ratkaisu, jossa lehtivihannekset kasvavat isoiksi vasta paikan päällä kaupassa tai ravintolassa ja myydään tai käytetään aina tuoreina ja herkullisina ympäri vuoden. Ratkaisussa yhdistyy palvelu ja teknologia. Automatisoitu "kasvatuskärry" kasvattaa täysimittaisiksi tuotteiksi taimet, jotka lähituottaja toimittaa menekin mukaan.

Tavoitteena on kehittää kasvatuskärryn teknologiaa ja muotoilua sekä luoda toimintamalli, jolla taimien toimitus, kasvatus ja myynti sujuvat saumattomasti tuottajan, kaupan ja teknologiantarjoajan yhteistyönä." (Jaakko Lehtonen / Little Garden oy)

 

Ilmastoystävällinen kevyen liikenteen väylä 

"Vantaa haluaa olla hiilineutraali vuonna 2030, mikä edellyttää sitoutumista kunnianhimoisiin toimiin. Ihmiset ja tavarat ovat jatkuvassa liikkeessä. Jotta liike ei pysähdy, kaupunkeihin pitää rakentaa uusia kulkuväyliä. Rakentaminen rasittaa ympäristöä, mutta entä jos voisimme tehdä tämän toisin?

Meillä on tähän idea: ilmastoystävällinen kevyen liikenteen väylä. Kevyen liikenteen väylän rakentamisessa työkoneet kulkevat uusiutuvilla polttoaineilla, asfaltin perinteinen bitumi korvataan osittain biopohjaisella sidosaineella ja väylän luiska-alue toteutetaan biohiiltä sisältävällä kasvualustalla. Työmaalla seurataan CO2-päästöjä jatkuvasti. Innovatiivinen rakenne ja CO2-laskenta antavat myös tietoa rakentamisessa syntyvän CO2-tonnin hinnasta. Tämä mahdollistaa tulevaisuuden ilmastovaatimukset huomioivan rakentamisen budjetoinnin entistä paremmin." (Riina Rantsi / GRK Infra oyj)

 

 

Innovaatiokilpailun tuomaristo

Vantaan innovaatiokilpailun tuomaristo.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Kai-Ari Lundell, Riikka Åstrand, Ville Karinen, Tero Anttila, Ritva Viljanen, Rihaam Juwaisir, Vaula Norrena, Säde Tahvanainen, Sari Multala, Katri Kalske.

Lisäksi tuomariston kokoukseen osallistuivat esittelijöinä asiantuntijaraatien edustajat Lauri Majuri, Leena Rusanen, Henri Mehtälä ja Marja Vuorinen ja sihteereinä toimivat Lotta Alajoki ja Susanna Issakainen.

Lisätietoja

Innovaatiokilpailun tiimi

innovaatiokilpailu@vantaa.fi

Avainsanat

InnovaatioStrategia