19.12.2022 Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden palveluverkkosuunnitelman sekä kasvu- ja elinvoimaohjelman

Vantaan kaupunginvaltuusto kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen 19. joulukuuta. Kokouksessa hyväksyttiin Vantaan palveluverkkosuunnitelma vuosille 2022-2031 sekä uusi kasvu- ja elinvoimaohjelma vuosille 2022-2025. Valtuusto hyväksyi myös Vaaralan, Veromiehen, Hiekkaharjun, Jokiniemen, Myyrmäen ja Kivistön asemakaavamuutokset. Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin Suun terveydenhoidon liikelaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastustoimen liikelaitoksen sekä sosiaalisen luototuksen rahaston lakkauttamisen osana siirtymistä hyvinvointialueella vuodenvaihteessa 2023.

Valtuusto keskusteli myös useista valtuutettujen aloitteista koskien energiansäästöä, seksuaalista häirintää, liikenneturvallisuuden parantamista, Petikon virkistysaluetta, metsäleikkipuistoja, sähköpotkulautojen pysäköintiä, nuorisotyöntekijöitä ja oppilaitosten maksutonta aamupalaa.

Palveluverkkosuunnitelma kasvavalle kaupungille

Kokouksessa hyväksyttiin Vantaan uusi palveluverkkosuunnitelma vuosille 2022-2031. Palveluverkkosuunnitelma toteuttaa omalta osaltaan Vantaan yleiskaavaan tavoitteita ja se on laadittu valtuustokauden Kaupunkistrategian linjausten ja tavoitteiden pohjalta. Suunnitelmassa käsitellään kaupungin asukkaille tarjoamia palveluja ja niiden palveluverkkoa. Tavoitteena on palvelutarpeiden mukaisen taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaan sekä monikäyttöisen palveluverkon kehittäminen, mikä vastaa myös kaupungin väestömäärän kasvun aiheuttamaan palvelutarpeen lisääntymiseen. 

Uuden kasvu- ja elinvoimaohjelman teemoina työpaikat, osaaminen ja vetovoima

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Vantaan uuden kasvu- ja elinvoimaohjelman vuosille 2022-2025. Ohjelma on jatkoa vuoden 2019–2021 Elinvoima- ja vetovoimaohjelmaan. Edellisen ohjelman tavoitteita jatkaen kasvu- ja elinvoimaohjelma keskittyy työpaikkojen luomisen edellytysten parantamiseen ja työllisyyden nostamiseen Vantaalla, vantaalaisen osaamisen kehittämiseen, sekä Vantaan vetovoiman parantamiseen niin yritysten kuin asukkaiden näkökulmasta.

Hyväksytyt asemakaavat ja asemakaavamuutokset

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Vaaralan, Veromiehen, Hiekkaharjun, Jokiniemen, Myyrmäen ja Kivistön asemakaavamuutokset.

  • Vaaralassa Rajatiellä kiinteistöjen käyttötarkoitukset muutetaan liike- ja toimistorakennusten korttelialueesta erillispientalojen korttelialueeksi.
  • Veromiehessä asemakaavan muutoksella mahdollistetaan toimistorakennusten, uuden hotellin ja kadun varren liiketilojen kokonaisuus sekä korttelia palvelevan pysäköintitalon rakentaminen Tietotien varteen.
  • Hiekkaharjussa Suopursuntien asemakaavan muutoksella mahdollistetaan uudiskerrostalon ja korvattavan pien- tai pienkerrostalon rakentaminen. Uudet asuinrakennukset tuovat yhteensä noin 55 asuntoa sekä lisää liiketilaa.
  • Jokiniemessä asemakaavan muutoksella mahdollistetaan Haxasin rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan pihapiirin täydentäminen puurakenteisin pientaloin. Muutoksella alueelle saadaan 12 uutta asuntoa.
  • Kivistön Kvartsikulman asemakaavalla ja asemakaavamuutoksella laajennetaan Kivistön keskustaa ja mahdollistetaan koteja noin 1000 asukkaalle.
  • Kivistön tapahtuma-areenan asemakaavalla ja asemakaavamuutoksella mahdollistetaan Arena 3.3-hanke: monitoimiareena ja hotelli sekä ravintola- liike-, urheilu- ja toimistotilaa. Hankkeella on toteutuessaan valtakunnallista merkitystä niin kansainvälisten jalkapallo-otteluiden järjestämisessä kuin erilaisten kulttuuritilaisuuksien kuten konserttien järjestämisessä.  Jalkapallo-otteluiden kapasiteetti on noin 17 000 katsomopaikkaa ja konserttitapahtumassa kokonaiskatsomon kapasiteetti on noin 30 000–32 000 asiakaspaikkaa.
  • Kiinteistö Oy Myyrmanni hakee liiketilojen lisäämistä nykyisen rakennuksen sisällä 2300 km2, osin kellaritasolle, ja Iskoskujalle menevän kauppakäytävän poistamista. Kaavamuutos vahvistaa Myyrmäkeä kaupallisena keskuksena.

Kokouksen päätösluettelo

  1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  2. Pöytäkirjan tarkastaminen
  3. Eron myöntäminen Eija Liinakoskelle kaupunkiympäristölautakunnan varajäsenen tehtävästä ja täydennysvaalin toimittaminen
  4. Eron myöntäminen Elina Hasalle varavaltuutetun tehtävästä
  5. Vantaan kaupunkitasoinen palveluverkkosuunnitelma vuosille 2022–2031
    • Asiakohtaan jätettiin pöytäkirjalausuma
  6. Valittujen ulkopaikkakunnilla sijaitsevien kiinteistöjen vapauttaminen myyntiin
    • Asiakohtaan tehtiin lisäys, joka hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 65 – 0, 2 tyhjää
  7. Vantaan kasvu- ja elinvoimaohjelma 2022-2025
    • Asiakohtaan jätettiin ryhmien yhteinen pöytäkirjalausuma sekä toinen pöytäkirjalausuma
  8. Määrärahamuutokset vuoden 2022 talousarvion käyttötalousosaan ja tuloslaskelmaosaan
  9. Suun terveydenhoidon liikelaitoksen lakkauttaminen
  10. Keski-Uudenmaan pelastustoimen liikelaitoksen lakkauttaminen
  11. Sosiaalisen luototuksen rahaston lakkauttaminen
  12. Hallintosäännön 1.1.2023 siirtymäsäännöksestä päättäminen
  13. Asemakaavamuutos 002343 ja tonttijako sekä tonttijaon muutos, 93 Vaarala / Rajatie 43-47
  14. Asemakaavamuutos 002425 ja tonttijako, 52 Veromies / Tietotie 9 ja 11
  15. Asemakaavamuutos 002436 sekä tonttijako ja tonttijaon muutos, 60 Hiekkaharju / Suopursuntie 
    • Asiakohtaan jätettiin pöytäkirjalausuma
  16. Asemakaavan muutos 002430 ja tonttijaon muutos, 62 Jokiniemi / Haxas
  17. Asemakaava ja asemakaavamuutos 232800 ja tonttijako, 23 Kivistö / Kvartsikulma
  18. Asemakaavan muutos 002473, 15 Myyrmäki / Myyrmanni
  19. Asemakaava ja asemakaavamuutos 233200, 23 Kivistö / Kivistön tapahtuma-areena
    • Asiakohta hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 53 - 14 ja asiakohtaan jätettiin pöytäkirjalausuma
  20. Vastaus Vihreiden valtuustoryhmän ja 9 muun valtuutetun aloitteeseen säästetään energiaa - säästetään rahaa ja tuetaan Venäjän hallinnon vastaista energiarintamaa
  21. Vastaus Eve Rämön ja 26 muun valtuutetun aloitteeseen Vantaan kaupungille laadittava seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun tunnistamisen ja puuttumisen toimintaohjeet
  22. Vastaus Anssi Auran ja 26 muun valtuutetun aloitteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylän alueen liikenneturvallisuutta parannettava
  23. Vastaus Mikko Viilon ja 34 muun valtuutetun aloitteeseen Petikosta virkistyksen ja luonnon kärkikohde
  24. Vastaus Vaula Norrenan ja 40 muun valtuutetun aloitteeseen metsäleikkipuistoja Vantaalle
  25. Vastaus vasemmistoliiton valtuustoryhmän ja 13 muun valtuutetun aloitteeseen sähköpotkulautojen paikoitussäännöksi
  26. Vastaus Mika Kasosen ja 22 muun valtuutetun aloitteeseen nuorisotyöntekijöitä Nikinmäen nuorisotilaan
  27. Vastaus Tiina Tuomelan ja 28 muun valtuutetun aloitteeseen maksuttomasta aamupalasta oppilaitoksiin
    • Asiakohta hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 40-19 ja siihen jätettiin pöytäkirjalausuma
  28. Vastaus Markku Weckmanin ja 19 muun valtuutetun aloitteeseen Ulkopuolisen asiantuntijan arvio ja ehdotus Vantaan kestävän talouden ohjelmaksi
    • Asiakohta siirretään seuraavaan kokoukseen
  29. Vastaus Keskustan valtuustoryhmän ja 24 muun valtuutetun aloitteeseen hoiva- ja asumisyksiköiden asiakkaiden ja potilaiden omaisuuden kirjaaminen, säilyttäminen ja palauttaminen nykyistä huolellisemmin
    • Asiakohta siirretään seuraavaan kokoukseen
Kaupunginvaltuuston kokous 19.12.2022 tekstivastine(pdf, 1.07 MB)

Avainsanat

ValtuustotHallintoVirtuaalitapahtumat