Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen

Asiasanat

KoulutusNuoretOpiskelijat

Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Hakuaika syksyllä 2023 alkaviin koulutuksiin on 21.2.-21.3.2023.

Voit osallistua yhteishakuun, jos olet suorittanut peruskoulun ja sinulla ei vielä ole ylioppilas-, ammatti- tai korkeakoulutukintoa.  

Jos mietit vielä, mikä koulutus sopisi sinulle, niin käy kurkkaamassa lisätietoja Vantaan ammattiopisto Variasta tai Vantaan lukioista alla olevista linkeistä. 

Tutustu Vantaan ammattiopisto Varian koulutustarjontaan >

Tutustu Vantaan lukioihin >

Hakeminen yhteishaussa

Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin, uuteen TUVA-koulutukseen, TELMA-koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetuille linjoille. Jätä hakemuksesi sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi. Samalla sähköisellä hakulomakkeella haetaan kaikkiin yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin. Voit valita haussa enintään 7 hakutoivetta. 

Täytä hakulomake 

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi. 

Merkitse lomakkeelle 7 hakutoivetta. Järjestä hakutoiveesi sen mukaan, mihin eniten haluaisit opiskelemaan. Vaikka hakupisteesi riittäisivät kaikkiin valitsemiisi opiskelupaikkoihin, voit tulla valituksi vain yhteen: hakutoiveistasi ylimpään, johon pisteesi riittävät. 

Valinnoista kannattaa jutella opon ja vanhempien kanssa ennen lomakkeen täyttämistä. 

Tallenna ja lähetä hakemuksesi 

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat vahvistusviestin hakulomakkeella antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Viestissä on linkki, jonka kautta voit käydä muuttamassa hakutoiveitasi ja niiden järjestystä. Hakuajan päättymisen jälkeen et voi enää muokata hakemustasi. 

Joihinkin lukioiden erityislinjoihin haettaessa toimitetaan hakulomakkeet suoraan oppilaitokseen. Katso tarkemmat ohjeet erityislinjoille hausta lukioiden sivuilta. 

Tarkista tarvittavat liitteet, pääsykokeet ja ennakkotehtävät

Tarkista oppilaitosten verkkosivuilta tai opintopolku.fi -sivustolta hakukohteen tiedoista, tarvitaanko hakemaasi oppilaitokseen hakulomakkeen lisäksi muita lomakkeita, todistuksia tai lausuntoja. Toimita tarvittavat liitteet oppilaitokseen ajoissa. 

Lukioiden erityislinjoille ja joihinkin ammatillisiin koulutuksiin järjestetään pääsy- tai soveltuvuuskokeet tai vaaditaan hakijoilta ennakkotehtävien tekemistä. Aina pääsykokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua, joten tarkista kokeen ajankohta oppilaitoksen verkkosivuilta.

Vantaan lukioiden erityislinjojen mahdolliset ennakkotehtävät / valintakokeet / haastattelut ajoittuvat huhti-toukokuulle. Tarkista tiedot lukioiden sivuilta. 

Yhteishaun aikataulut

Ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden valintaperusteet

Opiskelijavalinta tehdään Ammatillisiin oppilaitoksiin valintapisteiden perusteella ja lukioon opiskelijat valitaan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella. Jos useammalla hakijalla on samat pisteet, valinta tehdään hakijoiden hakutoivejärjestyksen perusteella.

Avainsanat

YhteishakuHakeminenToinen asteLukiotAmmattikoulut