Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulee terveysneuvonta- ja koronatestauspiste

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustusturvallisuutta ja koronaturvallisuutta varmistavat toimenpiteet käynnistyivät viime keväänä ja niitä on hiottu kesän aikana. Nyt käynnistyvät toimenpiteet on suunniteltu ja käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä koronaepidemian torjunnan koordinoinnin yhteistyöryhmä. Lentoaseman terveysturvallisuudesta matkustajaliikenteen nyt vähitellen vilkastuessa vastaa Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi, yhteistyössä Finavian ja lentoaseman muiden toimijoiden kanssa.

Lentoasemalle rakentuu parhaillaan terveydenhuollon neuvonta- ja koronatestauspiste, jonka toiminta on suunniteltu osana valtakunnallista valmiuden ylläpitoa. Terveysneuvonta- ja koronatestauspisteestä vastaa Vantaan sosiaali- ja terveystoimi yhteistyössä HUSLABin kanssa.

Terveysneuvontapiste vastaa sinne ohjattujen matkustajien neuvonnasta, testaustarpeen arvioista sekä ohjaa matkustajan tarvittaessa koronatestaukseen. Neuvonta antaa matkustajalle ohjeet jatkohoidosta, siitä miten testitulos ilmoitetaan ja vastaa positiivisen tuloksen vaatimista toimenpiteistä. Kaikkia matkustajia ei testata, vaan testeihin poimitaan ne, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan.

Koronatestattujen matkustajien ei tule käyttää julkisia kulkuneuvoja lentokentältä poistumiseen. Tarvittaessa matkustajat ohjataan käyttämään takseja, jotka pystyvät kuljettamaan mahdollisia tartunnan kantajia.

Finavia on jo keväästä saakka jakanut Helsinki-Vantaalla THL:n laatimaa matkustajaohjetta. Tilanteen mukaan päivittyvän ohjeen jakamista jatketaan ja se jaetaan kaikille matkustajille riippumatta siitä, tulevatko matkustajat rajatarkastuksen kautta vai ei.

Niille matkailijoille, joille THL suosittaa lähtömaan epidemiologiseen tilanteeseen perustuen omaehtoista karanteenia, annetaan rajan ylityksen yhteydessä kirjalliset ohjeet omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteenista. Samalla he saavat kehotuksen hakeutua tutkimuksiin mahdollisten oireiden ilmaantuessa sekä opastuksen suojatoimista. Muista kuin edellä mainituista maista tulevat saavat ohjeet tavanomaisista suojatoimista.

Lisätietoja yhteistyöryhmän perustamisesta Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Julkaistu: 29.7.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter