Tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä

Jos epäilet koronavirusta

Koronavirusnäytteenoton kriteereitä on muutettu HUSissa

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata, vaan näytteenotossa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteiden ottoon. HUS kohdentaa rajallisen näytteenottokapasiteetin ryhmiin, joilla tartunnan riski on suurin ja pyrkii sitä kautta katkaisemaan tartuntaketjuja.

Jos et pärjää kotihoito-ohjeilla, voit soittaa

  • Terveysasemien puhelinpalveluun 09 839 50 000 arkisin klo 8–16
  • Päivystykseen virka-ajan ulkopuolella: Päivystysapu 116 117

HUS ohjeistaa, että päivystysapuun tai terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla (katso alla) ei pärjää. Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa Päivystysapuun tai terveysasemille. Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin. Ota aina koronavirusepäilyssä yhteyttä puhelimitse ennen terveysasemalle ja päivystykseen menoa.

Koronaviruksen kotihoito-ohjeita

Riskiryhmät

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä,
Lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta

Martinlaakson terveysasema on nyt koronaterveysasema

Koronaterveysasemalle ei voi tulla suoraan paikan päälle vaan puhelinpalvelun arvion kautta. Jos et pärjää kotihoito-ohjeilla, soita terveysasemien puhelinpalveluun, p. 09 839 50 000 (ma-pe kello 8-16). Lue lisää Martinlaakson terveysaseman sivuilta.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.
Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Koronavirukseen liittyvä neuvontanumero Vantaalla

Vantaalaisille auennut puhelinneuvonta koronaviruksesta. Uuden neuvontapalvelun numero on 09 8395 0070. Palvelu on tarkoitettu kaikille vantaalaisille, jotka pohtivat miten koronavirus vaikuttaa heidän arkeensa. Puhelin palvelee myös henkilöitä, jotka uskovat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan.

Puhelinnumerossa palvellaan vantaalaisia arkisin kello 8–18 ja viikonloppuisin kello 9–15. Muina aikoina vantaalaisia neuvoo koronavirustartuntaan liittyvissä asioissa Päivystysapu, p. 116 117. Puhelu koronavirusneuvontaan maksaa normaalin puhelun verran. Jos ei soittaminen syystä tai toisesta ei onnistu, on korona-asioissa myös mahdollisuus lähettää sähköpostia osoitteeseen korona@vantaa.fi. Nopein yhteydenottotapa on kuitenkin soittaminen.

Miten uusi koronavirus tarttuu?

  • Uusi koronavirus tarttuu nykytiedon mukaan ihmisestä toiseen ensisijaisesti pisaratartuntana lähikontaktissa (yli 15 minuutin oleskelu kasvotusten tai samassa huoneessa potilaan kanssa, kun sairastunut yskii tai aivastaa). Ilmassa virukset eivät säily.
  • On mahdollista, että virus tarttuu myös käsien välityksellä, esim. silmien tai nenän aluetta kosketellessa.
  • Koronavirukset eivät säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.
  • Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.
  • Tartunnan saaminen oireettomalta on tämänhetkisen tiedon mukaan mahdollista, mutta epätodennäköistä.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL:n internet-sivuilta löytyy vastauksia kansalaisten usein esittämiin koronavirukseen liittyviin kysymyksiin:

Usein kysyttyä koronaviruksesta (THL)

Miten uutta koronavirusta ehkäistään?

Mitä voin tehdä suojellakseni ikääntyneitä ja sairaita koronatartunnalta?

Kaupungin ohje vierailijoille

Koska monet asukkaamme ovat iäkkäitä tai muuten infektioherkkiä, suhtaudumme koronatilanteeseen vakavasti. Tartuntojen välttämiseksi annamme sosiaali- ja terveystoimen palvelupisteitä sekä asumis- ja hoivapalveluita koskevan vierailuohjeen.

Ohjeita matkailijoille

Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Ohjeita epidemia-alueella matkustaville

Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) sivuilta aina ajantasaista tietoa

THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Tarkempia tietoja löytyy THL:n sivuilta

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen koronainformaatio

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Soste ry on koonnut intenetsivuilleen jäsenjärjestöjensä koronapalvelut

Julkaistu: 27.2.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter