Epäiletkö koronavirusta?

Koronavirusnäyte otetaan, jos 14 vuorokauden sisällä ennen hoitoon hakeutumista on alkanut akuutti hengitystieinfektio (yksi oire riittää:kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys) tai ilman muuta ilmeistä syytä alkanut ripuli tai vatsakipu.

Ajanvaraus koronatestiin

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit varata ajan näytteenottoon itse Koronabotista. Voit varata ajan myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Jos haluat varata ajan jollekin toiselle henkilölle, otathan yhteyttä Vantaan terveysasemien puhelinpalveluun.

Ajanvaraus puhelimitse

 • Mikäli koet tarvitsevasi ammattilaisen apua, voit soittaa terveysasemien koronalinjalle p. 09 839 50 000 arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9-18. Puhelinpalvelussa hoitajamme arvioi tilanteesi ja tekee lähetteen testaukseen.
 • Terveysneuvonta virka-ajan ulkopuolella: Päivystysapu 116 117.

Vantaan koronaviruksen näytteenottopisteet

Vantaalla HUSin ylläpitämät koronanäytteenottopisteet toimivat Peijaksen sairaalassa (Sairaalakatu 1) ja HUSin alihankkija 9Livesin pisteissä Koivukylässä (Koivukylänväylä 32) sekä Ala-Tikkurilassa (Härkävaljakontie 31). Osa pisteistä toimii sisätiloissa, osa drive-in -periaatteella. Näytteenottopaikan ja tarkan osoitteen saat ajanvarauksen yhteydessä. Näytteenottoon voi hakeutua muidenkin kuntien kuin oman asuinkuntansa alueella. HUSin koronavirustesti on maksuton.

Mikäli olet jo käynyt jossain muualla koronavirustesteissä ja haluat perua näytteenottoajan, voi ajan peruuttaa tekstiviestillä numerosta 040 574 4555. Huomioithan, että vaikka oireesi ovat helpottaneet, on testaukseen silti hyvä mennä.

 • Näytteenoton ajanvarauksesta tulee tekstiviesti-ilmoitus puhelimeen.
 • Paikalle voi saapua sovittuna aikana omalla autolla, auton kyydissä, pyörällä tai jalkaisin. Julkisia kulkuneuvoja ei tule käyttää.
 • Testiin tulevalle suositellaan kasvomaskin käyttöä.
 • Näyte otetaan nenänielun limakalvolta vanupuikolla.
 • Negatiivisesta tuloksesta lähetetään 1–2 vrk kuluttua näytteenotosta tieto tekstiviestillä. Asiakkaalle soitetaan, mikäli tulos on positiivinen.
 • Suojaa muita altistumiselta
 • Huolehdi käsihygieniasta
 • Kun yskit tai aivastat, suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan
 • Pidä tarpeelliset turvavälit

Martinlaakson terveysasema toimii koronaterveysasemana

Koronaterveysasemalle ei voi tulla suoraan paikan päälle vaan puhelinpalvelun arvion kautta. Jos epäilet tartuntaa, soita terveysasemien puhelinpalveluun, p. 09 839 50 000 (ma-pe kello 8-18 ja la-su kello 9-18). Lue lisää Martinlaakson terveysaseman sivuilta.

Koronaviruksen kotihoito-ohjeita

Riskiryhmät

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä,
Lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL:n internet-sivuilta löytyy vastauksia kansalaisten usein esittämiin koronavirukseen liittyviin kysymyksiin:

Usein kysyttyä koronaviruksesta (THL)

Oirekartta
Julkaistu: 27.2.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter