Tikkurilan valokohteet

Kauniit kausivalaistukset tervehtivät Tikkurilassa kulkevia, ja kaupungintalon edustalla saatat löytää todellisen kala-apajan.

Piirretty kartta Tikkurilan valokohteista

1 Merja Ranki & Outi Turpeinen: Apaja
Asematie 7

Kala-apaja taideteos illalla

Tikkurilan kävelykeskustan taidekonseptin on toteuttanut taiteilijaryhmä ART4 eli Jaana Brinck, Merja Ranki, Riikka Latva-Somppi ja Outi Turpeinen. Osana toteutusta Vantaan kaupungintalon edusta sai vesielementin, Maisemasuunnittelu Gretel Hemgårdin suunnitteleman Vesipeilin. Vesipeiliin liittyy olennaisesti myös Apaja-taidekokonaisuus.

Altaassa veden keskellä seisova pronssista veistetty kalastajatyttö ja altaan reunoille ripotellut pronssiset asusteet ovat varmasti jo monille tuttuja. Apaja voi kuitenkin yhä yllättää monet: oletko huomannut altaan pohjassa valokivinä hehkuvat kalat?

2 ”Samppanjalasit", kausivalaistus
Kielotie

Iltakuvassa valopylväät joissa valoketjuja kiinnitettynä

Malja valolle! Marraskuusta 2018 saakka Kielotiellä on ollut 25 samppanjalasien muotoista valaisinta. Led -nauhoista muodostuvat valaisimet on asennettu olemassa olevien, käytöstä toimimattomina poistettujen pylonivalaisimien rakenteiden päälle. Kausivalaistus antaa Tikkurilan sisääntuloväylälle valoisan ja kutsuvan ilmeen myös pimeänä vuodenaikana.

3 Vantaan kaupunginmuseon julkisivuvalaistus
Hertaksentie 1

Vantaan kaupunginmuseo iltavalaistuksessa

Kauas on tultu 1800-luvulta, kun Tikkurilan vanhan asemarakennuksen eli nykyisen Vantaan kaupunginmuseon valaistus perustui kynttilöihin!

Suomi 100 -vuonna rakennus sai kattavan, led-valaisimilla toteutetun julkisivuvalaistuksen. Valaistuksen lämpimän valkoinen valo tuo esiin punatiilisen rakennuksen ominaisvärit. Valaisimien sijoittelulla ja valon suunnalla tuodaan esiin rakennuksen yksityiskohtia sekä koristeellisuutta, luomatta kuitenkaan liian kontrastista kokonaisuutta.

4 Helena Hietanen & Jaakko Niemelä: Kartasto 1708/2018
Tikkurilan rautatieaseman eteläinen alikulku

Kartasto, kuva Sakari Manninen

Valotilataideteoksen paneloitujen seinäpintojen ja graafisen betonin kuva-aihe ja vuosiluku 1708 viittaavat seudun historialliseen Samuel Brotheruksen piirtämään kuninkaan karttaan.

Rei’ittämällä toteutettu teos luo 88 metrin pituiseen tilaan hitaasti muuntuvaa valoa, joka siilautuu tähtikartaston lailla erikokoisista rei’istä. Jokaisen liikkujan matka taittuu kartaston ohjaamana laiturilta toiselle ja radan toiselle puolelle. Kuvataiteilijat ovat hahmotelleet kokonaisuutta yhdessä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen kanssa.

Ajankohtaista