Elintarviketarkastaja tekee valvontaa laadun varmistamiseksi

Artikkeli

Vantaan kaupungin ympäristökeskus valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä elintarvikemääräysten toteutumista kaupunkilaisten eduksi. Elintarviketarkastaja Ulla-Maija Kostiaisesta tarkastajan työ on arvokas tapa auttaa sekä kuluttajia että alan toimijoita.

Valkotakkinen tarkastaja pitää kädessään tarkastuslomaketta ja kynää.

Elintarvikevalvonta kattaa koko tuotantoketjun alkutuotannosta lähtien. Sen tarkoituksena on suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveyshaitoilta. Valvonnalla myös edistetään elintarvikealan toimintaedellytyksiä. 

Ulla-Maija Koistinen on asunut Vantaalla nelisen vuotta ja ollut kaupungilla töissä elintarviketarkastajana reilun vuoden.

Kaupungin elintarvike- ja terveydensuojelutarkastajat sekä kaupungineläinlääkärit huolehtivat valvonnasta tekemällä tarkastuksia muun muassa elintarvikkeiden valmistus- ja käsittelytiloihin.

Ulla-Maija Kostiainen on yksi kaupungin viidestä elintarviketarkastajasta. Itä-Suomesta Vantaalle muuttanut Kostiainen on työskennellyt kaupungin elintarviketarkastajana reilun vuoden. Työ on tuttua jo opiskeluajoilta, mutta Vantaalla toiminnan laajuus toi uutta virettä työhön.

­–Olen tehnyt Savonlinnassa vastaavia hommia, ja tietysti Vantaalla työ on aika samanlaista, mutta kyllä täällä näkyy kaupungin koko. Kaikki elintarviketoiminta on monipuolista ja toiminnan kirjo on laaja, Kostiainen kertoo.

Tarkastuksilla varmistetaan toiminnan laatu ja turvallisuus

Elintarviketarkastajan työnkuvaan kuuluu pääasiassa tarkastusten tekeminen, ohjeistuksen ja neuvonnan antaminen sekä lainsäädännön tulkinta. Valvontaa tehdään ravintoloissa, vähittäismyymälöissä, elintarvikkeiden valmistus- ja varastointitiloissa sekä maahantuontiyrityksissä. 

Tarkastuksilla varmistetaan, että ruokaa valmistetaan ja säilytetään turvallisesti ja määräyksiä noudattaen. Niitä tehdään kohteisiin ilman ennakkovaroitusta, jotta niistä saadaan tehtyä mahdollisimman totuudenmukainen arviointi.

–Meillä on käytössä Ruokaviraston laatimat Oiva-arviointiohjeet. Ne ovat ihan julkiset elikkä kaikille nähtävillä netistä. Niiden mukaan käymme tarkastukset läpi. Niissä on monenlaisia kohtia esimerkiksi hygieniaan ja pakkausmerkintöihin liittyen.

Välillä tarkastajat voivat olla tarkastuksen kohteiden näkökulmasta epätoivottuja vieraita, etenkin jos huomautettavaa riittää. Tuolloin pitää Kostiaisen mukaan luottaa vain omaan ammattitaitoon. On kaikkien etu, että tarkastuksessa ollaan huolellisia ja elintarvikkeiden käsittely ja säilytys on kunnossa.

–Parasta on, kun pystyy auttamaan toimijoita tekemään oikein ohjauksella ja neuvonnalla siten, että ei tarvitsisi lähteä koviin keinoihin. Helpointa on keskustella yhdessä ja luoda molemminpuolinen ymmärrys siitä, miksi asioita pitää korjata tai muuttaa, Kostiainen toteaa.

Palautuminen ja rento lähestyminen on tärkeää

Työläistä päivistä selviää siirtämällä ajatukset mukavaan ajanvietteeseen. Elintarvikevalvonnan tiimille järjestetään kattavasti oheistoimintaa arjen tekemisen tasapainoksi. Kostiaisella työhuolet painavat vapaa-ajalla harvoin mieltä, kunhan muistaa rentoutua esimerkiksi liikkumalla tai koiran kanssa touhuten. 

Kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä työstä kannata ottaa turhaa stressiä. Kostiainen päätyi uralle harjoittelun kautta, ja sittemmin työ on tullut vuosien varrella tutuksi. Ammatissa vasta-aloittavia hän kehottaa olemaan hätäilemättä. 

–Työ tekijäänsä opettaa. Kaikkea ei tarvitse heti alussa osata. Riittää, kun tekee parhaansa. Ei tarvitse yrittää haalia liikaa vastuuta heti alussa, Kostiainen muistuttaa.

Avainsanat

Uratarinat Työpaikat